hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門54區巴士路線招標風聲
開啟左側

[小道消息] 屯門54區巴士路線招標風聲

HS1588 發表於 2019-1-5 16:48 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-1-5 16:40
259D咁做又比人話唔夠客㗎 其實九公司不嬲上爆先諗㗎啦 (263/59系列例外 留後都唔諗) ...

所以話, 你想巴士公司拎D車去 54 區「競爭」,
定係利用 54 區發展去重組成個區既服務 ?
我站在屯門居民立場, 點都係想後者多過所謂「積極競爭」
學你話齋有本錢去競爭, 不如搞好 59 系 / 263 / 962 先
053h4 發表於 2019-1-5 16:51 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-5 16:48
我站在屯門居民立 ...

有車,有心多先得重組ga

你睇屯碼有無直車出尖沙咀?有車都豪華車屈多50%錢唔比用月票上車啦。
tonychow 發表於 2019-1-5 16:55 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-5 16:35
962 系堆全日線入屯轉係無乜異議
但早繁堆分支入埋去爭客已經係競爭下既惡果
如果唔係點解係得九城堆早繁 ...

你咁講係假設咗九記一定會重組,而事實上唔係。
正如九記開咗 290 之後,都係抽其他路線車,依家 40 93K 95 甚至 98C 都不時收車。我相信唔少版友都覺得喺油荃出現之前,九記唔會重組荃葵東九線,40 黃大仙又同 290 疊到正,咪收一兩班谷人上貴車,更慘的係唔少人都唔介意上特快車。
屯門北本身係九記地頭,城記得條唔關事的 B3A 路過。除非你覺得城記投到 54 區路線之後會抽 962 系車,但我覺得呢個機會遠少過九記抽 960 系車。如果係咁,城記投到 54 區堆線就肯定係天降資源,屯門整體資源係增加咗,對屯門而言係好事。呢點喺油荃亦適用。

HS1588 發表於 2019-1-5 17:07 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-5 16:55
你咁講係假設咗九記一定會重組,而事實上唔係。
正如九記開咗 290 之後,都係抽其他路線車,依家 40 93K 9 ...

我就係覺得下下用招標反而無咁彈性
好應該一開始就黎個大重組
最多拎北區線同市中心線出黎招標安撫下其他巴士公司
可惜既係, 不論運吉, 巴士公司甚至呢度既人都睇唔到長遠既問題

但我諗城仔甚至路權公司都好大興趣去做 54 區
非繁可以拎批車去支援 B 線
所以到最後我都未必覺得九巴係做硬 54 區
Breadd18 發表於 2019-1-5 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-5 16:48
我站在屯門居民立 ...

十個煲八個蓋 九巴喺屯門雖然冇乜收車但係利用發展就可以重組實在太天方夜譚 屯門不嬲山頭主義

我雖然唔係263常客 但上繁7點幾10分鐘(我冇記錯的話)嗰陣 我去到轉車站排第四 嚟到263超富已經坐滿 最終上多十幾廿個已經走人 但條隊仲有一路仲有人嚟又打曬蛇餅咁

-
59系多得貪快嗰班人(我真心希望佢地唔好同真係要轉車嘅人爭車坐 尤其龍門居嗰邊 以前冇轉車站要一齊兜又唔見佢哋搬走)(259D/962X走線錯誤)同少少道路網嘅原因  呢個根本就係屯門碼頭轉車站 我自己都未見過其他隊條龍會多人過碼頭 真係唔知以為碼頭有金執勁多人住
HS1588 發表於 2019-1-5 17:33 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-1-5 17:15
十個煲八個蓋 九巴喺屯門雖然冇乜收車但係利用發展就可以重組實在太天方夜譚 屯門不嬲山頭主義

我雖然 ...

宜家睇落 67M 67X 會直接拉落 54 區,希望條 M 線會拆開做轉車站特快先
或者係再搵 57M 拉上去兆康都好

樓上都有人識講兆康食柴食左幾廿年,
但會唔會係重組宜家堆巴士線會好過搵其他公司做呢
對比十八區黎講, 我又唔見九巴對屯門區有幾消極而城巴係屯門區又有幾積極
053h4 發表於 2019-1-5 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-1-5 17:33
宜家睇落 67M 67X 會直接拉落 54 區,希望條 M 線會拆開做轉車站特快先

又拉線。原有乘客真係"多謝晒"
Breadd18 發表於 2019-1-5 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-5 17:33

的確九巴尚算積極 至少開齊車 不過67M/X太慢係事實 但係拆轉車站特快好似唔係好夠客
macky 發表於 2019-1-5 20:52 | 顯示全部樓層
Breadd18 發表於 2019-1-5 20:16
的確九巴尚算積極 至少開齊車 不過67M/X太慢係事實 但係拆轉車站特快好似唔係好夠客 ...

你又知九巴真係開齊車
晚晚收車收到呢...宜家259D繁忙間晚晚往屯門都可開20分鐘
如果54區真係比老九做將來收車應該更嚴重
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-5 20:52 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-1-5 20:16
的確九巴尚算積極 至少開齊車 不過67M/X太慢係事實 但係拆轉車站特快好似唔係好夠客 ...

54區/欣田/兆康加埋屯公三站夠拆曬67M同X喇,仲諗淨係去轉車站?
家下屯公三站老奉畀58M/X獨霸令良田可以共享密車同屯中回程短棍咩