hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議296M延長至清水灣並改稱291M(清水灣←→康盛花園) ...
開啟左側

建議296M延長至清水灣並改稱291M(清水灣←→康盛花園)

S3bl430 發表於 2019-1-3 23:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議開辦291M(清水灣←→康盛花園)及296(康盛花園←→調景嶺(循環線)),替代296M現時之服務
291M定位:(1)於上課天早上繁忙以外時段取代路線296M線的服務,維持康盛花園至尚德區之區內線服務,(2)為康盛花園總站、將軍澳尚德區及調景嶺區居民提供直達將軍澳醫院正門的巴士服務,(3)於繁忙時段疏導小巴103/103M
重組理由:(1)精簡將軍澳區定線,旨在減少目前296M定線迂回情況,(2)提升296M資源運用效益,現時296M全日大部份時段為25分鐘一班,通過精簡路線及稍為調整班次至30分鐘一班,相信296M能夠在不用新增車源情況下把路線延伸至清水灣

相應改動:
-          路線91削減一車,縮短至彩虹總站,平日早上繁忙時段以後班次削減至30分鐘一班,假期維持全日大部份時段20分鐘服務
-          路線91S改為291M以坑口鐵路站短途特別車
-          路線296M取消服務
-          新增路線296(路線296M的簡化版本,主要服務康盛花園往返調景嶺的服務,替代296M上下課時段之需求

291M清水灣←→康盛花園
用車:4輛
服務時間:08:30-00:00(平日)/06:00-00:00(假日)
班次:30分鐘
平日早上繁忙時段291M另外增設由清水灣開出,以坑口鐵路站為終點站特別車,疏導清水灣接駁地鐵的客流量,班次為:07:00,07:30,07:50,用車由91M和291M提供(各一輛)

建議收費:
全程:7.4元
雙向分段收費:銀線灣往返康盛花園:5.1元

康盛花園開:
0.康盛花園總站/1.翠林邨/2.寶林消防局/3.英明苑/4.新都城/5.茵怡花園/6.寶康公園/7.廣明苑/8.唐明街/9.將軍澳站/10.將軍澳廣場/11.煜明苑/12.將軍澳醫院/13.聖雲仙天主教堂/14.坑口道/15.銀線灣廣場/16.碧沙路/17.孟公屋/18.五塊田/19.檳榔灣/20.上洋/21.香港三育書院/22.下洋/23.兩塊田/24.下洋新村/25.相思灣/26.大坳門/27.大環頭路/28.清水灣第一灘/29.清水灣總站

清水灣開:
0.清水灣總站/1.清水灣第一灘/2.大環頭路/3.相思灣/4.兩塊田/5.下洋/6.上洋/7.檳榔灣/8.五塊田/9.孟公屋/10.碧沙路/11.銀線灣廣場/12.坑口道/13.坑口重華路/14.坑口鐵路站/15.坑口(北)(將軍澳醫院)/16.煜明苑/17.寶盈花園/18.將軍澳站/19.唐明街/20.茵怡花園/21.寶儉樓/22.英明苑/23.寶仁樓/24.翠林邨/25.康盛花園總站

康盛花園往清水灣(13.9km)

清水灣往康盛花園方向(15.3km)

相應改動:
296         康盛花園←→調景嶺(循環線)
只於平日上下課天繁忙時段服務
用車:從291M抽調3架巴士服務
建議服務時間及班次:
上午班次(康盛花園開出):06:00,06:25,06:50,07:05,07:20,07:35,07:55
上午班次(彩富閣至康盛花園):05:50,07:15
下午班次(康盛花園開出):15:45,16:15

康盛花園開:
0.康盛花園總站/1.翠林邨/2.寶林消防局/3.英明苑/4.新都城/5.茵怡花園/6.寶康公園/7.廣明苑/8.唐明街/9.彩富閣/10.調景嶺站/11.將軍澳中心/12.將軍澳站/13.唐明街/14.茵怡花園/15.寶儉樓/16.英明苑/17.寶仁樓/18.翠林邨/19.康盛花園總站

路線

錯字連篇
10598C 發表於 2019-1-4 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
108A小巴唔會反對?另外291M麻煩入返將軍澳圖書館
吳宗錡 發表於 2019-1-5 00:25 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-4 23:36
108A小巴唔會反對?另外291M麻煩入返將軍澳圖書館

入圖書館就要兜尚德會好兜
 樓主| S3bl430 發表於 2019-1-5 01:06 | 顯示全部樓層

先聲明我唔熟將軍澳交通,但296M應該都係又兜又冇客既一條線,

我唔知圖書館/游泳池有幾多客往返尚德/坑口,
就咁睇,圖書館/游泳池對尚德/坑口部份居民應該係可接受步行範圍內
我相信唔兜圖書館影響應該有限(配合296M咁疏既班次)
這個291M建議背後都係希望減少296M兜路情況,有得唔兜路的就直行直過(當初直情想skip左寶林)
見有人提起要服務圖書館客源,
我最多建議返康盛花園方向過唐明苑後用類似690果條定線返康盛吧

至於108A會否反對,係都103M反對先啦...
錯字連篇
10598C 發表於 2019-1-5 21:08 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-1-5 00:25
入圖書館就要兜尚德會好兜

而家296M咪來回都入運隆路囉,同樓主走線近乎一樣,有幾兜?
10598C 發表於 2019-1-5 21:11 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-1-5 01:06
先聲明我唔熟將軍澳交通,但296M應該都係又兜又冇客既一條線,

我唔知圖書館/游泳池有幾多客往返尚德/坑口 ...

康翠都有人要去圖書館同寶康公園架...

而家停正寶康公園、圖書館門口,之前回程特登兜返入去,就知296M作為區內線有一定需求入去

我唔理你103M反對先定108A反對先,總之都係反對架啦,況且你都知103M會反對,搞嚟做乜?
 樓主| S3bl430 發表於 2019-1-5 23:16 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-5 21:11
康翠都有人要去圖書館同寶康公園架...

而家停正寶康公園、圖書館門口,之前回程特登兜返入去,就知296M作 ...

2點回應
1.大把路線都係巴士同小巴爭食啦,而佢地既關係都唔係勢不兩立,建議的路線,定位在於輔助103M,而且為清水灣往將軍澳提供低地台公交服務,
至於所謂路線會威脅108A,我睇左佢既定線同班次,再睇返建議中的291M又疏又貴,我感受唔到你所認為的威脅

2.我個建議往清水灣方向都叫停寶康公園,係需要行3-5分鐘先到圖書館,我覺得都算係合理保償方案,
如果一定要入,我會建議296M唔停茵怡花園,改為經貿業路入運隆道,如果可以的話加停寶林站
至於康盛方向,一定要入運隆道的話,我就建議唔停唐明苑,改停尚德邨尚智樓。
如果你要兩者兼得,我寧願296M保持原狀,繼續佢既世界級兜圈走線,
我個建議原意是減少兜路換路線延長

錯字連篇
10598C 發表於 2019-1-5 23:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-1-5 23:16
2點回應
1.大把路線都係巴士同小巴爭食啦,而佢地既關係都唔係勢不兩立,建議的路線,定位在於輔助103M, ...

其實296M本身定線上唔係佢最大問題,佢最大問題係25分鐘無定向班次

我係屋企一開ETA,望到仲有23分鐘先有車,都即刻搭其他車啦,296M轉落30分鐘一班已經好夠

再唔係,真係要做清水灣同將軍澳醫院,但唔駛處理靈實的話,我寧願你唐明街經迴旋處直接出入寶順路落坑口

至於108A,本身條線都唔密,巴士有定點班次加ETA,係好有優勢,小巴好難唔反
 樓主| S3bl430 發表於 2019-1-6 00:07 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-1-5 23:29
其實296M本身定線上唔係佢最大問題,佢最大問題係25分鐘無定向班次

我係屋企一開ETA,望到仲有23分鐘先 ...

1.你咁講108A的話,我反而想問佢實際開幾分鐘一班
巴典就話6-15分鐘一班
我唔明開30分鐘一班既291M個帶來甚麼威脅...

2.我個建議建基於幾個假設
a.由坑口北至清水灣,車程約需20或以上分鐘
b.將4架25分鐘一班既車拉疏到30分鐘,每程車會有額外10分鐘的行車時間
c.通過精簡路線,希望可以節省每程車將軍澳區內行車時間10分鐘或以上

所以,如果在將南定線稍為兜的話
(例如康盛方向經唐明苑後依296M原有路線去寶林,即係最起碼食2支燈,要停多2個站(尚德商場,廣明苑),至少用多3-5分鐘行車時間),
個唔駛新增資源拉296M入清水灣既計劃就可能實現唔到

至於清水灣方向兜圖書館的問題相對冇咁大
錯字連篇
10598C 發表於 2019-1-6 03:07 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-1-6 00:07
1.你咁講108A的話,我反而想問佢實際開幾分鐘一班
巴典就話6-15分鐘一班
我唔明開30分鐘一班既291M個帶來 ...

108A我見另一個網站寫14~18分鐘一班咋...
至於291M,當日296M回程改入運隆路都冇改時間表,睇ETA都係一至兩分鐘內嘅差別