hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳市中心夢境
開啟左側

[小道消息] 將軍澳市中心夢境

AVW28 發表於 2019-1-7 11:48 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2019-1-6 12:33
有人長文講290X未回下,我自問都無講太多......有少少關事嘅係,290X入將南個行法,應該會俾新巴有樣學樣。 ...

我寧願290X寶盈後右轉將軍澳站,再右轉富康花園後返寶康路好過,一係就skip哂成個將南。將南路線行到咁,除左調景嶺返上翠林至康盛比290/A和296M快外,都諗唔到仲有咩優點?
班次上又無優勢可言,去彩雲打後又只係執雞。

衰d講句,而家290X其實都幾「兩頭唔到岸」。
工業村和康城既寧願搭地龍,將南至康盛沿線見車就上,現階段好似連安達臣兩邨都唔太buy。
不過290X又唔係無得搞,反而而家九巴要做就係:
1. 安達去荃灣加返$8.8分段
當幫輕埋214等線在彩虹至黃大仙之間既客量,
雖然唔知安達一帶有幾多人會比$10.7落黃大仙,
但個價錢只要唔爭太遠既話,應該都會有人唔介意比多少少。
2. 早繁開安泰返康城特車方便去將軍澳返學既學生客/工業村返工客
荃灣西頭車開6:30,去到安泰都7:15-7:20,安泰開一班7點都應該唔過份。
雖然唔知有幾多呢類客。
LL3850
poondriver 發表於 2019-1-7 12:08 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-1-7 11:48
我寧願290X寶盈後右轉將軍澳站,再右轉富康花園後返寶康路好過,一係就skip哂成個將南。將南路線行到咁, ...

唐俊街唔可以右轉唐明街

而x 兜一個圈返停尚德原因相信係因為要同290系同方向停站
另外荃西頭班車 其實0725 已經到尚德
gn3509 發表於 2019-1-7 12:14 | 顯示全部樓層
要講290既不如另開新文好嗎?
今期流行:690是原罪
AVW28 發表於 2019-1-7 12:18 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2019-1-7 12:08
唐俊街唔可以右轉唐明街

而x 兜一個圈返停尚德原因相信係因為要同290系同方向停站

先多謝指正!
而見你咁講,更顯出290X現階段是執雞成份居多。
雖然調景嶺往返山上比290/A快,但畢竟是非九記既目標客源。
既然荃葵客多與290/A重疊,倒不如在某些優勢上着手,
暫時先做好輔助線既角色,守多幾年等安達臣發展區發展好哂再發大做好過。
LL3850
lsc04d11 發表於 2019-1-7 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
頭班車0725到尚德? 我喺聖誕假搭開既0700班次 0800先去到 有埋學生客就0807走唔甩。。。。  又講多次 去康城係唔會吸到工業邨客  但入百勝角都吸到約十個救護客
poondriver 發表於 2019-1-7 16:30 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-1-7 15:31
頭班車0725到尚德? 我喺聖誕假搭開既0700班次 0800先去到 有埋學生客就0807走唔甩。。。。  又講多次 去康 ...

頭班荃灣開0630
你坐0700 0800到 咁0630開 7點半到尚德都好合理吧

呢個星期我都見0725~0730就到尚德
成日見上下層都坐滿 唔知係咪大部份都係入消防學院...
lsc04d11 發表於 2019-1-7 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

我講緊頭車0725 二車要0807呀(係聖誕假先至0800)  證明有學生客係幾阻時間  上星期五想搭 點知0815先去到將軍澳站 我架廠車又係0815將軍澳站開 所以無緣
miklcct 發表於 2019-1-7 17:08 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-1-7 17:03
我講緊頭車0725 二車要0807呀(係聖誕假先至0800)  證明有學生客係幾阻時間  上星期五想搭 點知0815先去到將 ...

你08:15去到將軍澳站,唔係等同啱啱好追到班廠車?唔係同一個站位上車?
進智公交
Man@MFHK 發表於 2019-1-7 19:05 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-1-7 11:48
我寧願290X寶盈後右轉將軍澳站,再右轉富康花園後返寶康路好過,一係就skip哂成個將南。將南路線行到咁, ...

康城人就緊係保鐵啦,行出去等巴士貪空氣夠清新?
工業邨就根本無人正視過交通問題……
天黑之後得條唔知幾耐先出現既112M仲要只去到康城,要到半夜先有條又係唔知幾時先出現既112S出到坑口,即係住得工業邨果頭既人一係要夠宅一係要自己養車。
其實290X拉入少少到工業邨唔得咩?咁大個工業邨無返工客住荃灣?
甜橙就醒喇,擺條全日既796X入到工業邨執雞,夜媽媽位位$7.5出將軍澳又得坐到出尖沙咀又得。
Volvo B8L
10598C 發表於 2019-1-7 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2019-1-7 19:05
康城人就緊係保鐵啦,行出去等巴士貪空氣夠清新?
工業邨就根本無人正視過交通問題……
天黑之後得條唔知 ...

796X自從延長之後,就一直比議員投訴站位危險,而且脫班問題越顯嚴重,一直要求796X復以康城站為總站

短期內要有車由康城站延長去工業邨,估計議員會阻撓

如果真係要搞工業邨交通,延長298E服務時間可能係比較好嘅選擇