hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 905線被建議縮短至中環?
開啟左側

[路線消息] 905線被建議縮短至中環?

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-7 16:06 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-7 15:59
係肯拆線, 20分鐘一班, 參考所謂廢線914, 基本盤加新客非繁都40~50客, 繁時100~110人過海啦

下繁九巴早就 ...

做短棍專做多客嗰段叫行動表明拆綫合理?
人地係直情唔想做你生意喺嗰段運凳,唔係想拆條特快綫畀你用喎
咁都可以自作多情
053h4 發表於 2019-1-7 16:09 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-7 16:06
做短棍專做多客嗰段叫行動表明拆綫合理?
人地係直情唔想做你生意喺嗰段運凳,唔係想拆條特快綫畀你用喎
...

你又知唔想做, 招標lor, 睇下流唔流標

之前有人聲稱18招標無人做wor, 結果而家傳話RPP加時, 諗野就唔好咁片面, 人地可能好想做, 同政府爭取過N次先放行GA WOR
講到尾, 有專利比人迫交數, 真係唔想做咩
簽名被屏蔽
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-7 16:13 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-7 16:09
你又知唔想做, 招標lor, 睇下流唔流標

之前有人聲稱18招標無人做wor, 結果而家傳話RPP加時, 諗野就唔好咁 ...

至少而家開短棍係真係唔想做灣仔,拆綫拆畀中上西環咋

招標太多插旗搶地盤因素,隨時蝕住都要搶黎做,根本無法客觀合理化個客量,證明唔到咩嘢
你睇啟德(至少目前為止)同W綫就知

053h4 發表於 2019-1-7 16:18 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-7 16:13
至少而家開短棍係真係唔想做灣仔,拆綫拆畀中上西環咋

招標太多插旗搶地盤因素,隨時蝕住都要搶黎做,根 ...

最記得就係18號有人話唔想做, 結果原來巴士公司想做重要加時, 唔知之前係唔係有人迫交數啦
點知原來新巴客量就快升到西港島線通車前

同樣例子適用係905, 唔想做, 拎去招標, 先睇到巴士公司意願ga
RPP見到話縮短, 唔知係咪因為要交數, 港島抽唔到, 好似某D人講, 係過海線都抽LOR
反正101,112 都比人點名要交車啦
簽名被屏蔽
S3bl430 發表於 2019-1-7 16:23 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2019-1-7 16:05
你唔好亂講,我識個九巴荔廠車長,佢走開904,905同914。佢話904通常班人自動波。905就九巴夠時間行。但 ...

你下繁6點多在灣仔等905就會明點解我咁講,
可能係路面問題,但我唔止一次等超過10分鐘以上,未試過等10分鐘內上到車...
就算晚上8-9點,等親都10分鐘或以上

就好似104在中環等車都係惡等咁,
d車全部踼曬落多客既地方,主線就開返有限度服務
1-2年前上環返工,下繁等104去旺角分分鐘等20分鐘先有車,見住等車d客走曬先黎架104
錯字連篇
miklcct 發表於 2019-1-7 16:43 | 顯示全部樓層
我個人見解係任何市區長途特快線(郊區嘅話唔可以作準),公路兩端各唔應該超過8個站。假設由總站上車,去到落高速之後頭站落車嘅話,搭8個站大約仍然可以同其它交通方法競爭到,超過咗嘅話就等同碌得太耐。

以905北行做例子,未過海之前8個站係中環街市,而實際上905大多數上車嘅客都係喺上環開始,灣仔金鐘根本係載空嘅;行完連翔道後8個站就係深水埗站,實際上905搭到深水埗已經好少客啦,大多數客喺旺角太子已經落哂。

假設條線可以同914重組,其中一條港島皇后街走,另一條就九龍過海直出聚魚道。皇后街嗰條過海前8個站係灣仔,咁去大角咀落車就都有唔少競爭力;由西環直去深水埗嗰條,頭站係聚魚道,之後係南昌街同桂林街,當之後跟46轉出去,8個站已經到美孚。咁樣由西環去美孚就已經可以搶返唔少地鐵客。

具體講,亦即係將905成條改做直出深水埗,食埋914海壇街嗰段;914而家就過轉車站6個站後到富貴街,905就3個站;只要914飛走高鐵站(搵W1代),行油麻地交匯處出,咁就同而家兜路嘅905時間無分別,因為905經咗舊區,914過埋大角咀道之後可以直接入南昌邨都得。

咁重組完慳到嘅車就倒哂落904加密班次。
進智公交
horsedog83 發表於 2019-1-7 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-7 16:18
最記得就係18號有人話唔想做, 結果原來巴士公司想做重要加時, 唔知之前係唔係有人迫交數啦
點知原來新巴 ...

905九巴的確好進取,905九巴鬼車可以新巴時間插。新巴就個個碌車。之前上報2x盧XX玩壞車。904新巴可以玩三架車行,二十五分鐘一班。甚至玩一頭一尾。
paul2357paul 發表於 2019-1-7 18:58 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-1-7 15:05
你講得好有道理,但實際上唔會有機會開到905x讓大家知道金鐘灣仔去西九龍的真實巴士服務需求。至少大家都 ...

905特車唔係完全冇,
只不過係開左905與914雜出黎既905P。
S3bl430 發表於 2019-1-7 20:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-7 15:17
你可以參考下運吉月報, 巴士各專利乘客量升5.9% ~ 15.3%, 過海升幅更顯著 8% ~ 16.8%

港鐵計埋高鐵一個月 ...

即係咁,觀察、數據、點都有局限性,
我提出"需唔需要為10分鐘10-15個客保償乘客",同你提出"如果提速可能有更多乘客"其實無衝突
不過只有上帝才知道證實地你既觀點是否成立
當然,如果知道地鐵內部數據說明金鐘灣仔去西九龍區在繁忙時段和非繁忙時段需求量係點,你個論點會實在一點

如果唔係,我同你既論據都係50步笑100步

乘客量增長不增長,實際還是要看需求,供應是否到頂是其次,而基數也是另一個因素。
大家都知地鐵下午6點鐘特別多人搭,要等好多班先上到車,
但下午7點鐘以後地鐵已經小左好多人搭,至於非繁忙時間就更加有很多Capacity。

我唔會質疑你的905特快線在下午6時多的客量,但我覺得客源應該支持唔到一條全日線,
主要係我覺得乘客既搭車慣性好難改變,以及地鐵在非繁忙時段的乘車時間優勢
(905就係貼住地鐵線行,九龍區只有1-2個小站離地鐵站比較遠,同914又入銅鑼灣又有唔近地鐵站的客倉(富榮花園)有點唔同

不過,依d都係觀點與角度問題,係口同鼻拗,大家都係吹水,
我認真,我輸了
錯字連篇
053h4 發表於 2019-1-7 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-1-7 20:08
即係咁,觀察、數據、點都有局限性,
我提出"需唔需要為10分鐘10-15個客保償乘客",同你提出"如果提速可能 ...

其實有D野唔洗靠上帝。104同條鐵重疊都生存到全日,905做大角咀深水埗點會住唔住?

而家入西區倒走客有個選擇存在先無人出聲。現時鐵路情況根本無資格剝奪原有乘客坐車權利。

唔好港島唔上肯交數就要拎隧道線開刀先得ga
盲減新巴40部多線因無車脫班,新線無車開,找數的唔係巴士客