hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海隧巴948系列加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 過海隧巴948系列加強服務消息

ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:13 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2019-2-4 18:02
這點我會改善,謝謝

至於其他線方面,除了 A31 和 279X 的確係因為其他地方,例如青碼,青衣邨冇站而集 ...

279X長安有幾多人上?咪又係同青華苑/長亨邨相差無幾...
青衣站嘅客量起碼係長安嘅兩倍啦
青衣南就多數坐249X轉東鐵返大陸,長青,美景上279X嘅基本上係寥寥可數
GU9338 發表於 2019-2-4 18:16 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-4 17:33
問心,個人覺得去荃灣嘅線真係應該執執,未必需要條條都走入長安停站

例如243M可以做青衣南特快,甚至41 ...

其實我覺得入長安都唔係壞事 ,
如果對比返 10 年前 , 41M 43B 243M 統統都 cut 過車
42M 都無以前咁密 , 已經唔係以前一落樓就有車嘅景況

當然入長安可以同青敬路 / 青衣南特快一併考慮 , 唔存在衝突

但作為青衣人 ,
除咗港島東線之外 , 我最想就係樓下嘅 A 線 E 線執返似模似樣先
我真係唔知係無人提出過要執好條線 , 定係個個都覺得東涌線 + S1 要成 $18 都無問題 ....... (當然通勤客有月票就會好啲嘅)
請用文明來說服我。
ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-4 17:52
都要搞清楚究竟係客量好嘅巴士經長安,定係真係長安出到咁多客比巴士

都要睇清楚其實係咪因為長安上客點 ...

其實客觀啲來講,948P係有條件喺948全日之後逐步擴展至936式半全日,亦可以考慮繞經青衣站直接同地鐵競爭,一嚟唔會慢得去邊,二來可以擴大客源948P依家4班客量其實都唔錯,現階段其實可以仿效X42C,首先延長去程服務時間,同埋新增幾班回程,又或者上面繁忙時間全面分拆948做B/P/X

ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:25 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-2-4 18:16
其實我覺得入長安都唔係壞事 ,
如果對比返 10 年前 , 41M 43B 243M 統統都 cut 過車
42M 都無以前咁密 ,  ...

其實成個青衣嘅交通服務都有好多盲點,例如
1)青敬路,青衣站,聖保祿村夜晚係完全冇深宵交通服務,連有得上NA31/N241嘅機會都冇,日間交通最方便嘅地方夜晚就變咗做荒島
2)長亨,長宏朝頭早7:35前係冇車出香港島,早上繁忙時間948X班次亦太少
3)青衣中冇車去機場或者東涌

kingprowm 發表於 2019-2-4 18:35 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:13
279X長安有幾多人上?咪又係同青華苑/長亨邨相差無幾...
青衣站嘅客量起碼係長安嘅兩倍啦
青衣南就多數坐 ...

當然一定係青衣站最多人上,因為安湄樓站很多人怕冇位坐行返上青衣站搭,不過我都試過搭星期六 1815 開 249X,在安湄樓因 279X 多人上,所以車長冇耐性等抽頭上客離站,車長未決定抽頭前,我部車係後面,睇住樓上上到冇位,有人要行返落樓
kingprowm 發表於 2019-2-4 18:54 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:25
其實成個青衣嘅交通服務都有好多盲點,例如
1)青敬路,青衣站,聖保祿村夜晚係完全冇深宵交通服務,連有 ...

之前有消息指會開一條通宵綠小,旺角東站開,經海濱花園,青衣站做總站,但講左幾個月都未有聲氣

仲有青衣碼頭經青綠街青葉街青敬路去瑪嘉烈醫院的綠小又沒有最新消息
kingprowm 發表於 2019-2-4 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2019-2-4 18:19
其實客觀啲來講,948P係有條件喺948全日之後逐步擴展至936式半全日,亦可以考慮繞經青衣站直接同地鐵競爭 ...

948 我都唔建議再亂改,延長服務時間都夠

而我唔肯定係咪會有港島東線招標,我覺得用港島東新線來解決長安問題比較好,出西隧經中環灣仔繞道,灣仔北 / 銅鑼灣落腳繼續去港島東幾適合
吉車遊街 發表於 2019-2-4 20:43 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-2-4 19:01
948 我都唔建議再亂改,延長服務時間都夠

而我唔肯定係咪會有港島東線招標,我覺得用港島東新線來解決長 ...

港島東招標線最好跟X42C咁行
leo_ku 發表於 2019-2-4 21:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-4 17:33
古生咁耐以來都處處挑人機減服務縮短交數,唯獨涉及長安市區服務就條條放行。

有趣。 ...

長發就係夠客, 我有話支持取消41架, 想抽我水? 你慳D啦.

我點得名叫縮短交數, 一定有道理, 所以你唔駛再借放行長安市區服務唱衰我, 呢招唔work ga.

leo_ku 發表於 2019-2-4 21:10 | 顯示全部樓層

吉車遊街 發表於 2019-2-4 17:52
佢住個頭唔通自願提縮減自己區巴士咩

我有講過支持取消41, 減249M班次換948 真全日, 唔聽書唔該自己check下先亂UP。