hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦隧道將荃線
開啟左側

建議開辦隧道將荃線

mopdat 發表於 2019-1-4 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:1 有版友希望將荃有隧道線(非主要目的)
2a 現時將南/坑口前往荃灣,如乘搭290系便要繞經將北,康盛,(秀茂坪/安達臣)等地區,無論實際用時快慢都會觀感不佳,令人卻步。另外,部分地區不接近鐵路。2b 此外,將南前往沙田的798亦須繞經將北,可能使不少人選擇鐵路。
3 49X老問題:青衣線須負責荃灣特快客
此路線可能須招標,將南、沙田、荃灣區內詳細走線由得標公司決定
建議收費:
全程 $10.7@#
大老山隧道往荃灣西站 $9.1
惠荃體育館往荃灣西站 $4.3
城門隧道往將軍澳(彩明)$2.6#
#乘客於城門隧道或之前登車,在大老山隧道落車拍咭可獲回贈$2.6
@乘客在將軍澳區內登車,在大老山隧道落車拍咭可獲回贈$0.7
田園閣往將軍澳(彩明)$10.0
厚德邨往將軍澳(彩明) $4.3
九巴得標之可能路線
往荃灣
停站:1. 彩明總站
2. 健明邨
3. 尚德廣場
4. 將軍澳廣場
5. 銀澳路
6. 培城路
7. 厚德邨
8. 大老山隧道
9. 田園閣
10. 城門隧道轉車站
11. 惠荃體育館
12. 眾安街
13. 大河道
14. 荃灣西站總站
往將軍澳(彩明)
1. 荃灣西站
2. 大河道
3. 眾安街
4. 綠楊新邨
5. 城門隧道轉車站
6. 田園閣
7. 大老山隧道
8. 厚德邨
9. 厚德商場
10. 新寶城
11. 寶盈花園
12. 唐明街
13. 健明邨
14. 彩明總站

班次:開辦時全日30, 之後可逐步加密
平日大部分時間15,夜晚/清晨30, 中午20
假日15, 夜晚/清晨30
另外49X在荃灣區內改為只停德士古道 “荃富街” 一站,在荃灣區內生效的分段收費在該站實施。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
吳宗錡 + 1 + 5 行隧道係好,但係走綫唔能夠接受.

查看全部評分

吳宗錡 發表於 2019-1-5 00:23 | 顯示全部樓層
做乜事要為咗就其他地區而特登兜沙田
明明有龍翔道畀你直行
你以爲88轉A41咩?
384047x 發表於 2019-1-5 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層
走線幾新穎,去將南有机會比290糸快,但係比多2次隧道費九巴會肯?城新既咁對分流49x意義不大,重要路源好窄
avianwind 發表於 2019-1-5 06:27 | 顯示全部樓層

其實行將隧只是感覺上較好
上下繁排隊入隧道都要花一段時間

另沙田可以服務到的範圍太少

樓主| mopdat 發表於 2019-1-5 21:15 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2019-1-5 00:23
做乜事要為咗就其他地區而特登兜沙田
明明有龍翔道畀你直行
你以爲88轉A41咩? ...

一黎行沙田其實可以做到同行龍翔道差唔多時間。我唔保證全日都得,但係部分時間係得既。隨著安達安泰居民增加,新清水灣道車流增加,對交通造成壓力,290系無可避免受到影響。雖然早繁將軍澳隧道會塞車,但係大老山隧道係逆通勤方向。如果你係講將隧之後落觀塘道入龍翔道,一來運輸署唔比,二來更加容易塞車。依點可以參考B2區其他貼文,我係度唔再詳細講。

二黎比將南同坑口特快返沙田,如果九巴投到係會影響798客量。

三黎如果九巴投到,可以順便搞搞49X問題。
如果城新投到,可能開拓沙田荃灣特快新客源,對九巴構成壓力。
我都知e條線唔可能淨係做將南荃灣,我預咗最少做兩批客。
結合2同3,我相信九巴同新巴都會盡全力去投,結果價錢會較低,吸引更多乘客,包括290系將南客。

在你走的那個晚上
384047x 發表於 2019-1-6 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層
mopdat 發表於 2019-1-5 21:15
一黎行沙田其實可以做到同行龍翔道差唔多時間。我唔保證全日都得,但係部分時間係得既。隨著安達安泰居民 ...

其實你咁做同玩殘巴士公司無分別,唔糸每條線都做到1a,214,290糸既玩法

沙田服務範圍窄,城新投到請問開柘既客源有幾多?如果加站,做唔到將荃客,即又係借將荃明義抽車做其他客...

九巴投到,新城798糸及及可危,但呢條線比起290糸行多三次隧道,咁份建議同運吉招標將馬線有乜分別?根本係仲衰因為兩巴投到都係倒米!巴士公司投完之後同 3w一樣hea做,咁我寧願將資源加落49x去拆線同290將南北/荃灣葵涌拆線做好,新巴城巴專住油荃好過
 樓主| mopdat 發表於 2019-1-6 19:20 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2019-1-6 14:42
其實你咁做同玩殘巴士公司無分別,唔糸每條線都做到1a,214,290糸既玩法

沙田服務範圍窄,城新投到請問開 ...

如果九巴投到而新巴自知798將南段係打唔過,應該會將798改行坑口外圍同至善新區,盡量降低影響。同埋290X可以康城直出將北,部分車攞黎行依條線。
如果城新投到嘅話,應該會將條線拉入西約/荃景圍,同埋入沙市,唔停城隧同田園閣,減低兜沙市嘅影響;將軍澳區就行至善街新區,係將南盡量避免同798重疊。
城新路線:
往荃灣
1 彩明總站/調景嶺站
2 彩明苑彩貴閣
3 將軍澳中心
4 至善街各站(天晉3、播道書院)
5 新寶城
6 南豐廣場
7 厚德邨
8 大老山隧道
9 沙田市中心
10 眾安街
11 健明街
12 福來邨永康樓
13 美環街
14 荃景花園
15 荃灣中心
16 聖母領報堂
17 荃灣港安醫院
18 荃威花園
19 荃景圍街市
20 愉景新城總站

往荃灣
1 愉景新城總站
2 聖母領報堂
3 荃灣港安醫院
4 荃威花園
5 荃景圍街市
6 荃灣中心
7 美環街
8 愉景新城
9 荃灣站
10 眾安街
11 沙田市中心
12 大老山隧道
13 厚德邨
14 厚德商場
15 新寶城
16 至善街各站(怡明邨、播道書院、藍塘傲)
17 將軍澳中心
18 健明邨
19 彩明苑彩貴閣
20 彩明總站/調景嶺站

在你走的那個晚上