hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

053h4 發表於 2019-1-11 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2019-1-10 20:45
你講得啱, 宜家淨係話招標條線點行都未知.

另外, 個人希望102 都拉埋去柴小因爲柴小冇車去荔枝角同美孚. ...

柴小應該招標一條新線,經中環灣仔繞道西隧直達西九龍深旺道,轉出欽州西街轉入長沙灣道跟102去美孚。

東區荃灣都招得標,柴小美孚線可以做參考。
三巴合一 發表於 2019-1-11 02:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-11 02:37
柴小應該招標一條新線,經中環灣仔繞道西隧直達西九龍深旺道,轉出欽州西街轉入長沙灣道跟102去美孚。

...

九龍西已有102,118
F428Z 發表於 2019-1-11 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-1-11 00:51
118特班算啦,整到東區多條106好好玩咩

唔知呀, 既然柴小人覺得所有去鰂魚涌同筲箕灣過海巴士線都要 extend 到柴小咁咪滿足下囉.

之前有 post 講 116 可能extend 去嘉亨灣又係, 608, 613 都係, 當然仲有 18x. 你估鰂魚涌同筲箕灣人好想同柴小 share 巴士用? 我太古城唔通又嘈話冇巴士去跑馬地南昌站同將軍澳咩?

我明白每個細區都想有更多巴士線去唔同目的地但衰格都要講句住得角落頭就應該預左有啲地方去唔到架啦, 邊有咁樣唔理現有網絡同實際情況話條條筲箕灣過海線都要去埋柴小.

leungky0528 發表於 2019-1-11 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2019-1-11 08:08
唔知呀, 既然柴小人覺得所有去鰂魚涌同筲箕灣過海巴士線都要 extend 到柴小咁咪滿足下囉.

之前有 post  ...

留意116係衰響總有堆私家車響街邊巴總反客為主
令兩巴想將私走擺車嗰段改為常規路線
F428Z 發表於 2019-1-11 09:48 來自手機 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-1-11 09:11
留意116係衰響總有堆私家車響街邊巴總反客為主
令兩巴想將私走擺車嗰段改為常規路線 ...

你睇返個post 啦的確有人講過話 116 如果拉去嘉亨灣不如拉去柴小. BTW, 我冇興趣再搵返嗰個 comment.

如果阿公岩柴斜到藍灣有人認為係一個唔長既距離需要由西灣河筲箕灣過海巴士線拉入去兼唔要轉乘咁我都有個建議係北角落橋後反方向先經炮台山再上寶馬山經百福道落返北角鰂魚涌, 大家都係東區冇理由柴小係大客一定要直車而炮台山寶馬山乜車都冇. 寶馬山宜家連 930x 轉 25A 都冇.
qunow 發表於 2019-1-11 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2019-1-11 08:08

之前有 post  ...

所以說又關所謂嘅柴小人乜事?全九龍想自己條巴士線延長到柴灣嘅人都係柴小人?
castanopsis 發表於 2019-1-12 04:11 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-1-9 21:53
之前已經講過,加8X/19轉乘唔會快得過中區轉東廊快線,不如唔好加
p.s. 個人意見來說,不如開繁忙時間特 ...

柴小柴小,柴小之間有分別
柴灣8X/19>荃葵港島東線,應該會快過780>930/X

而就算小西灣,無錯788兜少個柴灣,節省到10分鐘
但灣北例牌塞車,返小西灣方向一個灣北都已經唔見10分鐘以上
我唔覺得用788轉車會有好明顯速度優勢
特別係930X北行頭班11點,對柴小去荃葵既返工客而言,根本用唔著

castanopsis 發表於 2019-1-12 04:30 | 顯示全部樓層

對事不對人,今次我撐0生

柴小自己招標一條線,就算九龍新界要兜多一區,都會快過碌40分鐘去北角上公路
118本身唔到長沙灣工業區,柴小<>長沙灣<>荃葵,係可以考慮

不過比起長沙灣,我會更加想柴小招標線行東隧經沙田落荃灣
亦即之前既638C方案——柴小<>東隧<>大隧<>沙市<>城隧<>荃灣

望落天馬行空,但條線對柴小而言,絕對快過碌到北角入荃灣
最重要既係,條線可以做埋柴小<>沙市,同柴小<>大隧,一箭三雕
到時柴小可以用大隧轉乘,轉車去新界東各區

計返車程,柴斜尾站——
30分鐘到沙市/大埔
40分鐘到北區/馬鞍山
45分鐘到荃灣

一條線串起曬咁多區,唔愁無客
而如果荃灣港島東西隧線俾新城做,柴小東隧沙田荃灣線俾九巴做,更可以形成良性競爭

castanopsis 發表於 2019-1-12 04:37 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2019-1-11 00:51
118特班算啦,整到東區多條106好好玩咩

現階段可以試下下繁開特車
美孚>荔枝角站>碧海藍天直插西隧>繞道直飛北角,再入筲箕灣/柴小
長沙灣本身兩繁通勤客唔少,條線快過港鐵/102之下,應該可以搶到唔少新客
boco1211 發表於 2019-1-12 04:56 | 顯示全部樓層

RE: 荃灣西站秘聞

castanopsis 發表於 2019-1-12 04:30
對事不對人,今次我撐0生

柴小自己招標一條線,就算九龍新界要兜多一區,都會快過碌40分鐘去北角上公路

作為一個曾經住過小西灣好多年嘅居民,同埋而家經常出入小西灣嘅居民。好想講依家柴小嘅巴士網絡係冇乜嘢可以再改,只係去九龍東要有快線,同埋118本身唔到長沙灣工業區之外,就冇乜嘢改,唔需要拉啲咩線入嚟。

去新界嘅就自自然然會搭118轉火車,去荃葵就自自然然會搭 788 轉 930/x 或者 789 轉地鐵,唔會搭兜北角嘅港島東荃葵線,更加唔會搭你建議嘅 683c 兜來兜去。小西灣覺得行柴斜都已經慢嘅時候,行埋筲箕灣、北角就只會更加慢,更無人搭佢。而家搭 606,682,694 出去都只係因為被逼,或者轉車同兜路差唔多耐。
788/789,8P,118 近乎可以用萬能來形容,去邊都係用佢哋轉車咁滯,拉港島東荃葵線入嚟只會同 82 爭流水客,根本就唔會搭佢。有得搭 788/789,8P,118 嘅時候,即使之後要轉車,個個都會照揀佢哋咁滯