hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

053h4 發表於 2019-1-20 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-1-20 12:07
冇人會落北角轉lo

如果乘客係要轉番682, 又或者未來的新界西(包括荃葵青大西北繞道特快),係咪要落北角轉?
qunow 發表於 2019-1-20 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 12:08
如果乘客係要轉番682, 又或者未來的新界西(包括荃葵青大西北繞道特快),係咪要落北角轉? ...

所以說如果要轉車的話沒人會轉返682或者北角西隧線
053h4 發表於 2019-1-20 12:49 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-20 12:15
所以說如果要轉車的話沒人會轉返682或者北角西隧線

所以現時要坐特快去轉車,只係反映緊東區巴士服務不足呢樣野。

唔代表係繞道通車後,現時存在,未來合理
簽名被屏蔽
三巴合一 發表於 2019-1-20 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-20 11:18
感覺上你理解錯咗我個立場

我個建議係——

柴小搭地鐵去荃葵,都係要慢慢碌先到,所以柴小就算經埋筲箕灣,北角,某程度都有一定吸引力。
淨係做柴小直去荃葵,班次疏D既話,有機會夠客的,
始終柴小唔少住客的。
qunow 發表於 2019-1-20 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-20 12:49
所以現時要坐特快去轉車,只係反映緊東區巴士服務不足呢樣野。

唔代表係繞道通車後,現時存在,未來合理 ...

轉車的話788轉東涌線9個字到葵芳…
北角轉車嘅話都唔知入繞道未…
053h4 發表於 2019-1-20 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-20 14:25
轉車的話788轉東涌線9個字到葵芳…
北角轉車嘅話都唔知入繞道未…

轉東涌線?即係唔係轉930,所以無等車問題,明晒。

tonychow 發表於 2019-1-20 16:16 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-1-20 08:56
都係一句
你考慮快唔快,觀感好唔好,要考慮埋alternative

alternative 問題有其他版友補充咗,唔再重覆多次。
至於你話等車問題,唔明你點樣得出個結論。
首先,就算係日間,西鐵班車都可以做到 6 分鐘一班,加上 118 無你想像上咁疏,7 分鐘有時已經係最壞情況,下繁甚至車鏈咁到,係車等人上客。
另外,如果加埋等車時間一樣,肯定係轉車風險無直車咁大。
其一,觀感問題。如果你打開 ETA 見到 18 38 58 班次,正路你都應該唔會死等啦。如果你柴斜尾站 18 分鐘,搭 118 分分鐘過緊海。
其二,數學問題。假設等車時間 follows uniform distribution (無睇 ETA 就落街等,或者唔想專登就時間等車,又或者趕時間所以即刻出發),我用一個實際少少例子 (數字轉咗都好,結果無錯的)。假設直達線開 10 分鐘一班,轉車每條線都開 5 分鐘一班。By Central Limit Theorem,後者個 distribution 會似 normal 多少少,即係 (1) 如果班次一早定好,但我唔睇 ETA,要 80% confidence,後者搭法可以 conclude 到等車時間較短,同埋 (2) 個 variance 係會細咗,睇下個 distribution 個樣就會明。詳細資料我計咗一次 (無 check 數,發現有錯請指)。
castanopsis 發表於 2019-1-23 00:45 | 顯示全部樓層
alpha003 發表於 2019-1-20 11:45
但係條線唔係淨係服務柴小,你條線都要serve埋荃灣同沙田去柴小既客,唔好同我講638c早繁南行,下繁北行 ...

條線主力做柴小去新界既客
當然首要係睇早繁北行下繁南行
正如無人會覺得東隧下繁塞車影響606X全日機會,因為最大舊客根本就唔使塞相關方向/路段

早繁南行/下繁北行塞車,無錯係會趕走部分客源
但條線本身唔係靠呢班客撐起,就算趕走一半又點話?

castanopsis 發表於 2019-1-23 01:03 | 顯示全部樓層
alpha003 發表於 2019-1-20 12:02
但係又唔見得你條638c有幾快,唔該接受下現實啦,香港人對觀感既要求好高,A12入西環流失東區客,前面亦 ...
但係又唔見得你條638c有幾快,唔該接受下現實啦,香港人對觀感既要求好高,A12入西環流失東區客,前面亦有人講,290就日日因為觀感問題,行山派同隧道派係度大戰。堆796系咪又因為觀感問題,無康城人搭。尤其796p,將南都未必受佢。

你叫我俾出一個建議,我都係會叫佢地118,788,789轉930x/鐵。因為果3條線都係車海級,班次夠穩定。你條638c又唔係車海級班次,又唔似682咁要轉幾次鐵先到,唔通柴小人連轉一次車都唔肯,駛唔駛專登開線俾佢地,仲要佢地硬食埋沙田先去荃灣。

290行山派同隧道派日日喺網上世界大戰,咁又點?
唔通因為有部分人覺得觀感差,就唔開290/A12?

你要明白,就算有一半人覺得觀感差,選擇唔搭甚至日日上網發牢騷
仲有另外既50%覺得可以接受既人撐起條線
一條線可以滿足曬所有人當然最好,但將軍澳去荃葵、柴小去荃灣,根本無方法做到特快同時又夠客
咁既情況下,有條直達慢線,係唔係好過無?
更何況我建議既638C,去荃灣唔快,但去沙田/新東快,已經值得開線

再者2間巴士公司都好大機會有意見,新巴嘈話有682/b,九巴嘈荃灣-沙田段,求其一間反對你條線即刻唔使開。

新巴/九巴/運輸署取態
隔離帖已經半開估

我唔係消息人士
但按現有資訊,好大機會係新巴想拉682B入沙市/火炭,九巴有意見,運輸署覺得太慢
結果點?招標新線,火炭去西灣河,唔入柴小

荃灣又係
大家上面話條線要入柴灣,結果原來西灣河止步
兩間公司有興趣之下,又係運輸署劃線招標解決

好啦,北角鰂魚涌西筲去沙田,都靠招標解決咗
如果兩條招標線成功,柴小再招標多條638C一次過處理曬沙田荃灣,又係唔係真係咁天荒夜談?
castanopsis 發表於 2019-1-23 01:13 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-20 08:09
最合理嘅結果會係柴灣小西灣特快,以荃葵港島東線名義開分支特別線去做

638C入荃灣兜沙田,時間上唔係快 ...
試想如果九巴唔玩948全日,搞978合併279X停青衣出港島,同你638C性質好似,北區感覺又會如何?

問題係,柴小去荃葵,夠唔夠客做全日?
柴小得15.4萬人,仲少過將南
距離遠之下,柴小去荃葵既需求,亦肯定細過新界新市鎮一截

人地978自己夠客獨立成線,無啦啦兜青衣當然唔合理
但家陣你唔夠客,唔兜多一區根本無開全日線既機會

既然係咁,喺柴小角度
究竟係碌40分鐘去北角上公路,新界仍然只係做到荃葵好
定經多個沙田,做埋柴小>新界東特快好?
既然時間無分別,柴小去新東又有需求之下,肯定係選擇後者