hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西站秘聞
開啟左側

[小道消息] 荃灣西站秘聞

JU2541 發表於 2019-1-26 22:55 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-1-26 20:31
諗諗下,既然638C係叫638C,荃灣沙田跟38B走到沙市,再直去東隧直入柴小,似乎係柴小一邊最可能玩嘅全日線
...

咦....你仲未訓醒呀?
發得多夢會痴線

真真假假唔識分

都係果句, 如果唔係有人捉蟲
唔係有人唔比....根本呢類線早響幾年前已經出現

羊毛出自羊身上
你睇下依家某公司為左同人開片
兩條西隧線載空搞到其他線冇開幾多班車?

人一九,腦便殘
kay 發表於 2019-1-26 22:59 | 顯示全部樓層
其實北區都有唔少被抽起建議
呢條招標線會唔會收起
世界很簡單 人類很複雜
friend 發表於 2019-1-26 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
alcc172517 發表於 2019-1-26 09:07
荃灣西站過海早早係城巴地盤,港島東更加唔洗講,點解仲要招標呢?似乎只係青山公路一帶走線一帶入左九巴地 ...

如果呢條唔洗招標,咁點解當初373b又要招標?
brianso198 發表於 2019-1-26 23:22 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-1-26 22:59
其實北區都有唔少被抽起建議
呢條招標線會唔會收起

呢條無收起
qunow 發表於 2019-1-27 04:23 來自手機 | 顯示全部樓層
荃灣區、葵青區幾號開會?
peterkwan 發表於 2019-1-27 09:48 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-27 04:23
荃灣區、葵青區幾號開會?

荃灣: 3 月 4 日
葵青: 2 月 14 日或 4 月 11 日

各區開會日期可到區議會網頁瀏覽.
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:07 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-1-26 21:40
除非"638"有隧巴路線用緊
否則巴士公司係唔會阿茂整餅加個C字喺後面
仲有如果荃葵青區要開港島東路線
相信巴士公司會依然取捨西隧
唔會走去行繁時會塞車既繞道同東隧

再再再重申

準備招標既荃葵青港島東線,行西隧繞道無人有異議
如果呢條線行東隧,我第一個出來反對

但柴小唔同
佢地本身唔喺招標既 港島東<>沙田、港島東<>荃灣既覆蓋範圍內
柴小如果要全日沙田荃灣線,行東隧經沙田入荃灣,係最合理選項
而佢地既搭車方向,基本上唔會點塞車
alpha003 發表於 2019-1-27 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:07
再再再重申

準備招標既荃葵青港島東線,行西隧繞道無人有異議

咁你可唔可以講下你條638c
上繁有冇去柴小服務?
下繁有冇去荃灣服務?
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:44 | 顯示全部樓層
alpha003 發表於 2019-1-27 10:40
咁你可唔可以講下你條638c
上繁有冇去柴小服務?
下繁有冇去荃灣服務?

有,但班次會相對疏
始終柴小客唔係搭呢個方向
castanopsis 發表於 2019-1-27 10:47 | 顯示全部樓層

alcc172517 發表於 2019-1-26 09:07
荃灣西站過海早早係城巴地盤,港島東更加唔洗講,點解仲要招標呢?似乎只係青山公路一帶走線一帶入左九巴地 ...

宜家仲未知條招標線走線如何
如果係跟290行,招標我覺得合理
始終葵涌道假假地都叫做九巴服務範圍

講真,屯門54區堆線擺明會同九巴現有網絡重疊,都要招標
930系家陣又無服務東區,我唔覺得招標有問題