hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆線

樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-14 20:01 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2019-1-14 22:21 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-1-14 09:25
最怕遇到碌神,尤其多站多燈既線。
假日269D開20分實爆,仲要搞到30分。

落荃灣轉48X算啦,又平又車海

去馬鞍山就上水轉火車轉87K最快

Lelouch 發表於 2019-1-14 22:33 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-14 20:01
或進取D, 將269D閒日全日拉入火炭山尾街, 去程停沙田大會堂, 唔再花時間入沙市總站,

而假日 ...

重點係唔夠車,唔係唔夠客
佢7-12分鐘時段都脫到20分鐘一班
拉落火炭咪30分鐘一班?

我會反建議精簡天水圍走線,去程天富開車直去天頌,再跟K74(不入朗屏)出元朗
遊少個天富+天耀+水邊圍花園應該行車時間會少10-15分鐘
元朗天耀流水就比返B1車海做啦

樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-16 10:44 | 顯示全部樓層

BHSE 發表於 2019-1-18 04:25 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-16 10:44
查實九巴都唔expect車海B1會做埋流水客, 仲要收得$4.3, 寧願拿拿林番總站私番福田口岸清客算啦

畢竟B1盈利 ...

好抱歉.. 班流水客對 B1 有特別喜好...
就算有同路既 276 系都係照等 B1 ...
lsc04d11 發表於 2019-1-18 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
同B1同站的是276 但276少位 又要等耐啲仲有屏山兩支輕鐵燈   276p又淨係得聚星樓  識等梗係B1 即使276同時黎都係上B1啦  有269D就梗係可以上269D啦 但用元朗去天水圍做”藉口”就唔得  不過個人都仍然覺得269d未有潛力拆 除非天水圍班人肯團結 試下一個月唔用276a上水轉鐵/唔用欖隧線欖隧轉269d既方法 等班班269d去到鳳池都爆哂 咁就有條件講分拆喇
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-18 09:36 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2019-1-18 09:42 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-1-18 07:46
同B1同站的是276 但276少位 又要等耐啲仲有屏山兩支輕鐵燈   276p又淨係得聚星樓  識等梗係B1 即使276同時 ...

或者將成個問題劃個大picture咁睇,根本269D係得早繁有絕對誘因拆

早繁
短途客
基本上唔存在
天水圍
一係慢慢碌,一係上晒大欖轉,拆咗天耀圈應該再無位坐,但換取快咗
元朗
減班換穩定班次,但尾站會輸,再唔會有機會因為拖卡有位坐
轉車客
視乎班次編排,但基本上而家成日拖卡,拆咗係有機會減少候車時間

非繁
短途客
輸,變咗焗搭輕鐵
天水圍
唔駛兜元朗
但條件上天水圍線肯定疏過元朗線
元朗
班次會疏咗
但換取揀位坐
轉車客
由於就算天水圍線夾咗班次天耀圈輕鐵燈都會搞事

可以幾肯定等車時間會比而家耐

下繁
短途客
輸,變咗焗搭輕鐵
城隧轉車客
基於班次比以前疏

沙市客未必再願意等到有位坐先上
想上到車嘅情況更加唔樂觀

當然以上嘅問題可以通過加車班次編排etc解決
不過以大家知道同了解呢間公司嘅作風
俾B1打劫少部車都要偷笑啦

利申返 269D基本上只搭元朗返天水圍一段
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-24 23:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-1-25 00:09 | 顯示全部樓層

先唔講短途客

其實如果 269D 非繁拆線夠做有著數既,老九一早做左

但問題係做哂成個元朗市天水圍先岩岩夠
拆線拆車根本就係搵緊乘客笨,巴士公司又用多左車,但都係收緊同一舊錢

即係雙輸

極其量係早繁天水圍拆線,山水樓短特
已經係將效率最大化
.