hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆線

樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-6 19:36 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2019-1-6 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-6 19:13
但依然好多人貪有位坐, 又唔係特別慢, 又唔疏過20分鐘一班
變相呢條本身係服務高鐵客的線, 多左班本地客, ...

所以我都覺得261x有潛力(但當然先決條件係全日同埋不疏於20分鐘一班)

有人話我惡 我唔覺 我係唔常用emoji je....拍卡係好事 九巴收多啲 加價壓力少啲(自己ff je,嗰啲錢佔幾多%丫)
ATE24 發表於 2019-1-6 20:20 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-6 14:23
10分鐘一班都30人,
拆到20分一班都有60個, 表現唔失禮, 用部11m假假地都叫大半滿, 加上收成16.4, 起碼唔 ...

你肯定班次除2,乘客量一定會乘2?
公器公用 香港早要有品
NA4179x賢 發表於 2019-1-6 20:32 | 顯示全部樓層

元天拆線有好多例子,結果係點自己都有眼睇
268/9B,最後執淨1條
E34A/B最後減班收場
除非269D元天兩區可以做到268/9C同276糸巨量客量
否則繼續發夢

所謂「10分鐘一班30人」「20分一班都有60人」都係唔足夠支持拆線的
hadboy5 發表於 2019-1-6 20:46 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-1-6 20:32

E34系係被人格硬減車姐,個乘客有增無減喎,係a車收較E吸引同慳油
樂仔〞 發表於 2019-1-6 21:48 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-1-6 20:32

268B 269B 如果合返埋一條,我怕變兩條都死哂
3ASV174 發表於 2019-1-6 22:08 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-1-6 21:48
268B 269B 如果合返埋一條,我怕變兩條都死哂

好多線元天拆,拆前同拆後都係元朗多人過天水圍,
唯獨得 269B 唔係。

不過有個現實就係好多新界跨區線因為客量問題,要 A 區開出經 B 區先出市區,
又真係通常都係尾段多客過頭段,呢個時候總係有頭段既人話條線經人地區慢所以頭段少客要拆線,但十次拆完九次頭段客量都唔會有明顯改善,但一齊疏左攬炒就梗局。
如要討論,請先自貼差餉單一次
hadboy5 發表於 2019-1-6 22:13 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-1-6 22:08
好多線元天拆,拆前同拆後都係元朗多人過天水圍,
唯獨得 269B 唔係。

假若無天敵西鐵,兩線營運環境未必咁悲觀,不過元天分家最成功得268C/269C同E34系
3ASV174 發表於 2019-1-6 22:19 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-1-6 22:13
假若無天敵西鐵,兩線營運環境未必咁悲觀,不過元天分家最成功得268C/269C同E34系
...

咁無西鐵 269B 269C 亦唔會拆線。

E34 係咪成功我好有保留,我會覺得佢係屬於攬炒,依家做大 A 線直情雪上加霜。
當日 E34 拆線我純粹係覺得因為要兜天北,但唔想 E34 車程變得太長,所以先會拆線,不過相對城巴市區 E 線既全程行車時間,
就算 E34 唔拆線直接鏟埋上天北,全程行車時間都唔算真係好長,依家搞到變 25 分一班,拆左線係咪真係有著數,我唔識計。
如要討論,請先自貼差餉單一次
hadboy5 發表於 2019-1-6 22:25 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-1-6 22:19
咁無西鐵 269B 269C 亦唔會拆線。

E34 係咪成功我好有保留,我會覺得佢係屬於攬炒,依家做大 A 線直情雪 ...

我始終覺得E34減班係谷人上A36,唔係客源問題,不過拆線後搞到E34係東涌由上唔到變有少少機會坐,同意你的講法,拆線後元朗仲多客過天水圍,其實元朗的巴士服務接近靠痴天水圍先可以完善左咁多,除左68X拆線進取外,下一組要處理的問題應該係265B同69X,269D無咁逼切