hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 269D往沙田方向唔應該兜鳳池村&山水樓,什至假日全日拆線

HJ8388-S7 發表於 2019-1-6 22:26 | 顯示全部樓層

268/9B 2004年拆線後到西鐵延長到紅磡前,好似兩條線客量都唔差
如果去到今日西鐵都只係去到南昌,兩條B線都唔會搞到而家咁啦
而如果西鐵直接入觀塘268/9C可能都會淪落到而家268/9B咁

根本3個元天分拆嘅例子都係成功 (268/9B/C/E34)
其實元天分拆除咗呢三條線,仲有啲乜?點解講到好似分拆咗好多條咁

而269D拆全日應該就無乜可能,反而早繁都有機會嘅
hadboy5 發表於 2019-1-6 22:30 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2019-1-6 22:26
268/9B 2004年拆線後到西鐵延長到紅磡前,好似兩條線客量都唔差
如果去到今日西鐵都只係去到南昌,兩條B線 ...

紅日個客量都見得人,可以考慮早繁加假日拆線,不過反而想知入元朗趕走幾多客,268C係超級成功,早繁入元朗都可以企滿
JC8385 發表於 2019-1-6 22:55 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-1-6 20:32
元天拆線有好多例子,結果係點自己都有眼睇
268/9B,最後執淨1條
E34A/B最後減班收場

B仔明顯衰外在因素
E34更加明顯就係莫須有
當然E34仲有一個因素係大貪做埋天北
車源人手緊張要做得返密嘅估計要等屯赤

但269D嘅問題係
而家非繁本身已經唔係密上座率又唔係特別高
拆咗兩邊唔湯唔水又無埋短途客幫補根本做唔過
班客仔又唔係你唔拆就會流失晒去條鐵
頂到盡都係上繁拆線改善拖卡問題
Breadd18 發表於 2019-1-6 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2019-1-6 22:25
我始終覺得E34減班係谷人上A36,唔係客源問題,不過拆線後搞到E34係東涌由上唔到變有少少機會坐,同意你的 ...

69X至少要隧道費比得起先合格(雖然啲錢左手交右手)我唔係常客我唔敢斷定69X超級少人 但我觀察中唔少次數66X都多人過69X 仲要69X佐敦開 66X密啲
Breadd18 發表於 2019-1-6 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2019-1-6 22:55
B仔明顯衰外在因素
E34更加明顯就係莫須有
當然E34仲有一個因素係大貪做埋天北

比如有時62X同259D加埋都未爆人 我反而覺得259D最爆係非繁 成日坐到滿一滿出入

269D九巴唔拆一定有原因 68X/E34組合已經可以參考到經驗
 樓主| 浸大小晴 發表於 2019-1-6 23:26 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-1-6 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-1-6 22:59
69X至少要隧道費比得起先合格(雖然啲錢左手交右手)我唔係常客我唔敢斷定69X超級少人 但我觀察中唔少次 ...

加經元朗北啦一係…
Breadd18 發表於 2019-1-6 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-1-6 23:26
69系是比九巴陰死, 以前69X下繁都好多人彌敦道搭番天水圍, 上繁都唔少人出市區, 班次都做到個位數, 貪有 ...

69X拉去天中 265B飛走天榮路至少好d

依家268X平0.9 快10分鐘或以上 仲有四飛返去

如果啱啱走咗268X而69X即刻到站就話姐 油麻地佐敦又有269B返去 比多$3唔洗轉車又得而速度又唔慢過268X
3ASV174 發表於 2019-1-7 00:01 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-1-6 22:30
紅日個客量都見得人,可以考慮早繁加假日拆線,不過反而想知入元朗趕走幾多客,268C係超級成功,早繁入元 ...

東九一向多人入元朗返工,
回程 268C 一樣爆住出九龍,佢客流組合同 B 仔完全唔同。
如要討論,請先自貼差餉單一次
hadboy5 發表於 2019-1-7 00:18 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-1-6 22:59
69X至少要隧道費比得起先合格(雖然啲錢左手交右手)我唔係常客我唔敢斷定69X超級少人 但我觀察中唔少次 ...

69X得返天瑞叫有客,天耀西鐵見,所以搞成咁,66X的客倉無消失過,正如60M同68M有少少客量跌