hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 7/1/2019 城巴 ETA 大幅delay問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 7/1/2019 城巴 ETA 大幅delay問題

ViviTse 發表於 2019-1-8 02:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟好少喺B2開po特登"經歷分享",或者申訴經歷,
但今次我覺得有必要,一來小弟自己對ETA大幅delay到咁係好少見,未知原因為何(未必係城巴ge問題),冀望各位板友可以講兩句,
二來起碼大家可以知道有件咁ge事,多加留意。

事緣小弟琴日大概18:45喺 "七海商業中心" 等690翻康盛,
望過ETA,九巴個app寫 "非九巴時段",
城巴個app寫下一班大概係 "七海商業中心 / 18:51 / 2.0公里"

點知每等1分鐘,ETA果班車預計到站時間就delay 1分鐘,
睇住1分鐘1分鐘咁變成 "18:52" "18:53" "18:54".............
而 "2.0公里" 亦都平均每分鐘減0.1 公里..............

初時諗住就算班ETA delay 10分鐘都唔緊要啦,路面遇塞車都唔出奇,
但越等越唔對路,最後竟然果班車個ETA delay到 "七海商業中心 / 19:14 / 0.2公里"
(我中途係一直企喺巴士站,望實ETA & d巴士,而delay其間見唔到有任何同方向ge 690線扺站),
最後實際上車時間大概19:16,足足等咗30分鐘。
呢個時段中環開出ge班次根據時間表係12-15分鐘,都算啦,唔怪佢,就當係有車長缺勤/車務調動。

但佢個ETA預計同實際差咁遠ge?如果明知架車"18:51"扺達唔到,咁仲點解要寫喺ETA???
而琴日港島區路面情況,亦無聽聞有大塞車之類;上車之後車長行車速度亦算正常,
咁何來可以畀個ETA delay接近半個鐘???

如果行車受阻或有任何原因,大可以唔顯示果班車個ETA
我可以搭地鐵轉小巴,但1分鐘1分鐘咁delay係咩料????
果班車個ETA delay完果個時間,已經係遲過 delay之前再下一班車ge扺站時間,咁究竟點解?
有咩原因可以令個ETA 1分鐘1分鐘咁delay,然後一共delay咗成半粒鐘.............?
最後係每個站上車人數明顯多過平時,而到"電廠街"果時已經無位坐,幾乎爆住過海

未知上述情況係偶然定係常見,定或另有原因,希望各位板友可以畀少少意見~

P.S. 以上係小弟所見所聞/見解,
未知是次ETA 大幅delay係路面情況問題、另有原因、定還是其實係鬼班次,
稍後將再向運輸處相關部門/城巴/區議員查詢,並要跟進是次事件。
若有新消息/新進展,或會於留言/編輯本帖以通知大家。

P.S. 小弟有抄低小弟上車ge果班ge車牌號碼,但如無需要,都只會喺同相關部門溝通時使用,恕未能於本板公開

053h4 發表於 2019-1-8 02:58 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-1-8 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層
這時候可以開Google Map看看這兩公里之間的路面情況是怎樣
Route_99 發表於 2019-1-8 07:23 | 顯示全部樓層

點只delay, 我等2X成日班次突然消失,
明明話5分鐘後有車, 點知5分鐘後再睇就唔見咗,
多次以為十分鐘內上車, 結果企足15分鐘以上
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
kelvina905 發表於 2019-1-8 08:20 來自手機 | 顯示全部樓層
琴晚銅鑼灣好塞車,由杜老誌道開始塞車;我搭你後一班既九巴690,喺百德新街不停話1分鐘埋站最後要成5分鐘先埋到
asv2 發表於 2019-1-8 09:14 | 顯示全部樓層
印象中,新城嘅 ETA,只要真係有距離同時間
果班車可以幾乎 100% 係真車

樓主講嘅情況通常係啲意料之外嘅塞車造成

反而出"非實時"就要小心,好多時班車係唔存在嘅
試過幾次係港澳碼頭等 720
夠鐘架車都唔上客,睇住司機入好價錢方向再轉私牌
喺 ETA 睇住沿途車站一路按序出"非實時"到站時間
最後捉到入境處車站 ETA 由無車突然變成 1分鐘/0.6公里
先知佢係踢咗去入境處起載
難為中環金鐘客以為"非實時"只係嚟緊部車壞機
AV296-HL1875 發表於 2019-1-8 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層

琴日好塞車喎我搭18:51中環開果班
19:45先到北角 仲追到前一班(18:36中環開)
呢2班成個幾鐘都未過到海

城記6點幾開果幾班好少收車,通常都係塞車塞到拖哂卡
3ASV174 發表於 2019-1-8 09:28 | 顯示全部樓層
如果係 7 號嘅話係塞到核爆,
城巴頭車平時 1820 左右已經到北角,噚日 1849 先到,
同埋樓主唔好彩因為二車手車快,1856 都到咗北角,樓主 1845 七海等車,變相送咗兩班車車尾。
如要討論,請先自貼差餉單一次
053h4 發表於 2019-1-8 09:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
nwfb23 發表於 2019-1-8 09:36 | 顯示全部樓層

ETA: Estimated Time of Arrival
新城係用"實時抵站時間查詢"包裝
因為係實時,所以有塞車就會大幅delay,實時報告預計會delay既時間

而家科技係有可能配合不同data去計算塞車所帶來既delay,但始終塞車幾時開始,last幾耐,就真係非常隨機,好難100%準確預計。新城套系統計埋一日不同時段正常行車時間,已經係好好啦

所以科技點先進都好,都要識點運用,有好多站友都提過,如果見到個距離同時間一路延後,就自己計0下值唔值得等
nwfb23