hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 590轉型
開啟左側

590轉型

paul2357paul 發表於 2019-1-8 21:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

與其俾區佬死纏爛打:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1107428-1-1.html

590不如黎個大轉型吧:
鴨島內原線→香港仔海旁道→石排灣道→薄扶林道→山道天橋→干諾道西天橋→中環灣仔繞道→會展新翼→告士打道(入境事務大樓)→堅拿道天橋→香港仔隧道→黃竹坑道→鴨島內原線
VA52-HN6509 發表於 2019-1-12 03:23 | 顯示全部樓層

本來條 590 直接經香隧出到去灣仔, 中環
你而家改到佢去程同 90B 近乎重疊,尤其係薄扶林個段,條 590 改完仲要停咁多站路線一定比而家更慢,更加之趕客,而且 590 仲要貴過 90B,咁有咩意思?

同埋你咁改出灣仔都慢左
根本改黎都係晒氣,咪又係一樣無人坐

590 留兩繁單向都夠做,如果客量仲係唔夠就摺線啦
但為何一畢業才知 一世我也要考試
 樓主| paul2357paul 發表於 2019-1-12 07:17 | 顯示全部樓層
VA52-HN6509 發表於 2019-1-12 03:23
本來條 590 直接經香隧出到去灣仔, 中環
你而家改到佢去程同 90B 近乎重疊,尤其係薄扶林個段,條 590 改完 ...

咪搞錯,我呢條新版590係主打特快來往灣仔北,中環都費時做佢生意,反正行香隧去灣仔北又塞又唔順路,不如順便做大埋香港仔薄扶林衝去會展新翼遊客過癮生意吧。

唔明點解會展新翼既交通需求搞到大輸家,當鐵路方面又係搞到一鑊泡既時候https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1107136-1-1.html,真係嬲到想向平機會申訴。
286X 發表於 2019-1-12 11:55 | 顯示全部樓層

VA52-HN6509 發表於 2019-1-12 12:16 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2019-1-12 07:17
咪搞錯,我呢條新版590係主打特快來往灣仔北,中環都費時做佢生意,反正行香隧去灣仔北又塞又唔順路,不 ...

薄扶林至灣仔特快根本無得做,以前 46X 有辦你睇啦,當年 46X 開 15-20 分鐘一班都成日吉車遊街,最後搞到要非繁時同 43X 合併,時至今日連 43X 46X 都取消埋
加上香港仔出灣仔北已經有 70,同埋我相信海怡班人唔會同你咁兜出去,趕時間既寧願坐鐵或者去西邨坐 90 好過
所以你改 590 都無意思

590 客量咁差,不如直接取消佢拉 90 入海怡仲好啦
反正班客已經都落晒地底

但為何一畢業才知 一世我也要考試