hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新紅磡站繼續發現問題然後推倒重來機會有幾大? ...
開啟左側

新紅磡站繼續發現問題然後推倒重來機會有幾大?

RyanPun 發表於 2019-1-10 23:23 | 顯示全部樓層

waichiu 發表於 2019-1-10 22:48
我唔係沙中線工程人員, 所以可能有些係不切實.
只係想找找方法去補救, 唔好連想吓補救方法都唔比人發表 ...

紅磡站(直通車大堂一邊,即係舊大堂部分)冇嘢多,只有承托車站嘅樁柱最多,要567台拉條軌去尖東支線就要避開所有承托車站嘅柱,否則係唔可能話起就起。
而另一邊(都會/紅館一邊,即係舊紅磡貨場、大堂翻新擴建部分)最好就係冇乜大型結構,樓上就係中層通道(暢運道行人橋)、再上就係的士站,只有紅館要解決啲原有樁柱嘅問題,所以當初規劃點解要拆紅磡貨場比沙中線用,唔淨止鐵路貨運服務冇需求咁簡單,而係馬鐵駁西鐵嘅最佳位置。而且同時就埋尖東至紅磡23台走線。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
eternalflame 發表於 2019-1-10 23:24 | 顯示全部樓層

RE: 新紅磡站繼續發現問題然後推倒重來機會有幾大?

waichiu 發表於 2019-1-10 22:48
我唔係沙中線工程人員, 所以可能有些係不切實.
只係想找找方法去補救, 唔好連想吓補救方法都唔比人發表 ...

補救方法係唔係都要諗清楚個可行性先講呢? 無人有權唔俾你講, 但講左出黎就預左一定會有人回覆唔可行
另外屯馬線可唔可以改用5,6號月台, 將5,6號月台車尾改為連接尖東路軌?, 總好過成4個新月台重建, 其實紅磡站咁大, 先會想到咁多方法, 如果係其他站, 只有一條路就係重建.
屯馬綫月台在新東鐵線月台之上可能會冧, 但東鐵線在地底係應該唔會冧落下一層, 所以保留東鐵線月台我估問題唔大(不過我唔係工程人, 只係用常識去想), 另外少了屯馬線月台列車, 東鐵線客係可以直接上到現有大堂, 唔會加重屯馬線月台好多受力.

不如你列出用5號6號月台需要做咩野修改? 修改係屬於基建、鐵路系統定係其他改動? 改動會對現有服務或車站運作有咩影響? 點樣將個影響減到最低?
上下兩層島式月台, 如果touchwood會倒塌, 地心吸力會令佢向邊個方向冧呢? 東鐵線列車、乘客上落跑跑跳跳唔會令上層結構受震動? 邊個話無左屯馬線服務就可以令乘客直接上去大堂?

RyanPun 發表於 2019-1-10 23:43 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2019-1-10 23:07
新紅磡站採用島式月台設計,列車係靠近連續牆
路軌上的車輛0既重量,大部份係由靠近路軌一邊0既連續牆及樓 ...

(純粹靠估)我估當初九鐵入則紅磡站結構要咁樣起,將每條鋼筋扭入連續牆接駁,好可能關列車經過月台同時企滿人所產生嘅重量去計,當每條鋼筋完全扭入牆嘅時候,可以完全靠連續牆同樓板嘅接駁位承托整個月台去確保行車安全。我估係咁掛,其實我都想知紅磡站點解要咁樣起
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
DIH 發表於 2019-1-11 10:06 | 顯示全部樓層

紅磡站上面有個紅館,一散場萬幾人湧入站;新紅磡站集合全港每列車容量最大的兩條線,而且係過海前轉車站,東西南北大動脈交匯點,沒有明顯閒散方向,若遇上鐵路故障係可以所有樓層全部企滿人+所有月台泊晒迫爆列車;以上特性令佢在負重方面一定唔可以馬虎。

我不贊同任何意圖蒙混過關的苟且做法,唔合格就係唔合格,政府基建因為施工商自己出錯/偷工減料而要拎市民性命教飛,絕對講唔通。好偷唔偷,揀着紅磡站來偷,罰到永不超生都唔過份。

流星☆雨 發表於 2019-1-11 10:27 | 顯示全部樓層
成個新月台都要拆晒佢重建啦…
btw好心快啲取消蝗通車, 改晒去高鐵站
趕客路上 理_得你
ArnoldC 發表於 2019-1-11 14:28 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-1-10 23:43
我估係咁掛,其實我都想知紅磡站點解要咁樣起

噉......你覺得應該點起好啲?

053h4 發表於 2019-1-11 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-1-27 12:46 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-27 13:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ASV50 發表於 2019-1-27 13:33 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-1-27 12:46
但好肯定的係, 只要屯馬線通住去鑽石山先, 已經可以疏導到好多人, 大量乘客由轉兩次變轉一次, 效率已經大 ...
加上額外票務收入, 租務收入, 加價, 再壓縮建設成本 (只要安全,不要美觀), 三兩年已經可以起番新站出來, 而唔洗太多錢
你覺得所謂 額外票務收入, 租務收入
真係可以風生水起?
馬鐵出鑽石山, 只係多咗一個站係中間
可以賺多幾多?

兩三年可以連拆連起起番一個新站?日本都未必得

至於要6分鐘一班呢回事, 可以靠中途特解決
無咗紅磡站仲駛咩6分鐘一班
根本係最Critical既一個站, 去唔到就搭番現有鐵路綫/巴士