hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今早城門隧道交通意外 巴士改道情況
開啟左側

[突發!] 今早城門隧道交通意外 巴士改道情況

THomas20010808 發表於 2019-1-15 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2019-1-14 23:49
遊花園當然唔好, 但沿路乘客唔一定知道有TA
假設經和宜合道路線唔上城隧而直接去尖山或者獅隧, 咁個度堆 ...

停完和宜合道啲站用交匯處調頭便可以

這個時候特別時候,分隔已不是重點,最多青沙缐也不用拍卡,同埋青沙個轉乘站好長,城隧好密不過後半part應該夠做,甚至調返轉青沙用後面,前面城隧,北行地區分類也不差
THomas20010808 發表於 2019-1-15 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-1-14 21:50
1)九巴一向都係兜路就返晒站位不變架啦
2)青沙個轉車站已經有原來要停嘅路線,要格硬將改路嘅城隧線停 ...

1)46x E42沒有兜返去大圍道哦
2)下面解釋了
eternalflame 發表於 2019-1-15 01:16 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-1-15 00:34
你知唔知你上面 up 緊乜

點解硬要用返城隧做轉乘

乜原來玩和宜合道玩晒咁多個站黎轉乘, 當你係車長點分邊個係轉車?
乜成條和宜合道咁多個分站夠位咁做咩? 個個站都做係唔係一樣要人手做人流管理呢?
城隧有TA隧道職員唔止幫巴士調頭喎
但尖山又係唔係奉旨要幫手開定條慢線俾巴士慢慢入轉車站呢?

eternalflame 發表於 2019-1-15 01:20 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-1-15 00:58

這個時候特別時候,分隔已不是重點,最多青沙缐也不用拍卡,同埋青 ...

就算我當你唔拍卡上車, 唔駛職員set站同做人流管理? 司機一定知停邊個位? 乘客上車真係唔會打晒交?

eternalflame 發表於 2019-1-15 01:22 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2019-1-15 00:59
1)46x E42沒有兜返去大圍道哦
2)下面解釋了

一向講緊係「盡量」而唔係一定會停晒

brian 發表於 2019-1-15 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2019-1-14 20:57
其實我唔明點解死都要停城門隧道轉車站,既然條條線都行青沙,倒不如去青沙做轉乘。有人話城隧是封閉式轉乘 ...

照你講咁做,
最後一架改路青沙嘅車喺青沙轉車站落客後啲客可以坐咩車走?(例如佢想轉73x)
peterkwan 發表於 2019-1-15 09:05 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-1-15 00:58

這個時候特別時候,分隔已不是重點,最多青沙缐也不用拍卡,同埋青 ...

根本唔可能, 49X/43X/43P 根本唔行和宜合道, 你叫班青衣/石圍角客如果要去大圍/科學園/秦石乙明/大埔班客唔o係城隧轉可以點轉?
clivetock 發表於 2019-1-15 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ryulky 發表於 2019-1-14 23:34
我意思就係未過收費站o個段路(都是隧道區域), sorry講得唔清楚.
但最想知o個樣就好似冇人知
...

你意思係問係咪架架巴士都上到收費站先調頭,定係困喺收費站嗰啲先被迫收費站調頭,其他就直接荃錦交滙處/和宜合交滙處走?
bjbus 發表於 2019-1-15 10:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
paul2357paul 發表於 2019-1-15 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2019-1-15 09:05
根本唔可能, 49X/43X/43P 根本唔行和宜合道, 你叫班青衣/石圍角客如果要去大圍/科學園/秦石乙明/大埔班客 ...

但市民亦有責任例如在城隧唔用得既時間請自行執生無謂要巴士公司陪著死守城隧口轉車。
嫌多俾錢唔舒服既請事後向巴士公司申請回水。