hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [多字多廢話] EVA AIR 香港經台北去函館 商務艙 ...
開啟左側

[飛行報告] [多字多廢話] EVA AIR 香港經台北去函館 商務艙

老豆 發表於 2019-1-16 23:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港目前未有航班直飛北海道函館
如果要去函館一係先飛CTS,再轉車落去(4-5hr)
或者經日本轉内陸機都得,不過其實仲可以揀一個更舒適直接既方法
坐長榮航空經TPE轉過去,即日抵達。

BR828接BR138係絕對完美既,而且通常都會用返同一部機執飛
係台北亦僅需要等待1小時多一點

想要即日抵達函館當然要付出一下,坐0725既BR828...
當日Check完in入到去剛剛好6:15,星航lounge開門
50754270_222435638636064_5223857916263530496_n.jpg 49899307_1478990865577916_2524007178684071936_n.jpg

食物選擇算多
然後就出發去坐巴士去outerbay上機

今日由長榮A321 Star Alliance彩繪機由香港送我去函館

坐好之後空姐已經走過黎打招呼問要咩Welcome drink
之後派餐牌派拖鞋

起飛後派餐,長榮餐飲極少令我失望(同樣極少中伏)

今朝早8個J位全部爆滿,但係空姐服務一樣好
好快就已經抵達桃園機場,不過降落後等泊位等左20分鐘

--------------------待續-------------------------

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
HZ8186 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| 老豆 發表於 2019-1-17 00:05 | 顯示全部樓層
------------------------續------------------------
桃園機場轉機係絕對輕鬆既,每次我都見唔到人轉機...
過安檢再上返去貴賓室只係用左5分鐘
所以我個人係非常樂意係台北轉機

長榮貴賓室一貫地差呢個唔想再提...
我曾經講過桃園機場自從有PP LOUNGE之後,我坐EVA J CLASS都極少再用佢自家經營既THE INFINITY
無論從座位裝修定食物選擇,都差過PP LOUNGE
華航同國泰貴賓室贏佢幾條街

好快又登機,邊個gate落機就去返邊個gate上機
呢程機J CLASS只有我地兩個... Service係2對2
先黎杯香檳先

呢程機有提供一隻德國啤(我係CTS回程既時候都冇...)
就試下佢

餐飲方面,飛函館係會比飛新千歲少D選擇(冇鼎泰豐小籠包,亦冇網絡限定餐點)
不過仍然係高質既,絕對飽
甜品(水果)就hea左d啦真係...

50257220_1166552466853055_2525637552564600832_n.jpg 49899460_969762129887245_823860334660943872_n.jpg

一對一既服務簡直完美架啦,台灣籍空姐服務簡直超出100分
親切,殷勤,照顧周到...
起飛後已經主動將其他窗既遮光板放下
周不時就會出黎巡下睇下我地有咩需要

長榮A321既商務艙座位我覺得係非常好既
座椅厚實,有腿部支撐,有AVOD
第二行係首選(第一行leg room真係差左D...)
競爭對手華航B738既商務艙連電視都冇...

長榮會主動提供拖鞋,呢樣加分(我始終覺得國泰冇真係唔應該,至少長途商務應該要有啦下話?)
耳機音質同隔音方面都係我用過最好既
餐具都係有style既,食物及酒水質素頗高
最緊要都係空姐服務好

我雖然經常坐港台綫,但係長榮真係相對坐得唔多(始終價格比較高,超短途唔需要)
但係至少佢係絕對值呢個價錢既,只係在於你願唔願意付呢個價錢去得到呢個質素
唯一一個問題,亦係多年都唔願意改進既地方,就係佢桃園機場個貴賓室,真係差...
亦係我唔願意比多少少去坐佢既原因之一...

回程會由CTS經TPE返HKG,坐HELLO KITTY機(又黎)
------------------------完------------------------

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AVD1 發表於 2019-1-17 15:23 | 顯示全部樓層
話說我岩岩去完北海道返黎,
去函館就係起東京轉左新幹線坐四粒鐘 ……

去程都叫有位坐,回程真係要企足四粒鐘。
下次都係坐返飛機去算數。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 老豆 發表於 2019-1-17 21:35 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-1-17 15:23
話說我岩岩去完北海道返黎,
去函館就係起東京轉左新幹線坐四粒鐘 ……

四個幾鐘買到的話一定要買指定席呀
搏唔過
不過可能買埋指定席就貴過張内陸機票了...
Mos_Lok 發表於 2019-1-17 23:22 | 顯示全部樓層
老豆 發表於 2019-1-17 21:35
四個幾鐘買到的話一定要買指定席呀
搏唔過
不過可能買埋指定席就貴過張内陸機票了...

坐咁長途唔係有JR Pass+劃到位真係制唔過
反正而家內陸機長期外國人promo

btw長榮而家越來越少做promo
未有廉航時代試過暑假日本open jaw econ先三千幾
而家連閒日round trip都少見有呢個價....
長榮都有日本二線航點,其實對香港客都有吸引力
AVD1 發表於 2019-1-18 15:15 | 顯示全部樓層
Mos_Lok 發表於 2019-1-17 23:22

冇錯,就係買左張 JR 北海道 Pass
http://www.jreasthokkaido.com/easthokkaido/tc/

26000 YEN 玩六日,小弟去北海道五日岩岩好,
由東京玩到去札幌,其實個價算平架啦。
bombmanhk 發表於 2019-1-20 01:49 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2019-1-17 23:22

近排諗住3月去東北嗰邊滑雪, search 過仙台有長榮機喺台灣飛過去
點知睇一睇香港去台灣轉機去仙台嘅價錢, 不如都係坐返飛機去東京再轉內陸機或者新幹線去算

對於香港人來講, 喺台灣轉一轉其實都係方面, 尤其係啲中小型port, 奈何價錢真係唔算相宜
坐HX轉內陸機價錢可能平啲 (廉價再轉內陸機更加不在話下)

樓主| 老豆 發表於 2019-1-20 14:12 | 顯示全部樓層
bombmanhk 發表於 2019-1-20 01:49
近排諗住3月去東北嗰邊滑雪, search 過仙台有長榮機喺台灣飛過去
點知睇一睇香港去台灣轉機去仙台嘅價錢, ...

唔知如果買JL/NH經東京去仙台定買BR平D呢?感覺上而家BR個價錢真係比以前貴左唔少
以前我都好鐘意買兩本票,不過自從越黎越多航空公司唔再接受兩本票行李直掛之後都已經冇再玩
而且始終都有個風險要自己承擔
AVD1 發表於 2019-1-21 15:43 | 顯示全部樓層
老豆 發表於 2019-1-20 14:12
唔知如果買JL/NH經東京去仙台定買BR平D呢?感覺上而家BR個價錢真係比以前貴左唔少
以前我都好鐘意買兩本票 ...

你自己都識講其實 JL/NH 係有比 Discount 旅客坐內陸線,
TYO 上去東北,我岩岩走去兩間公司望過下,去仙台經大阪 (NH) / 東京 (JL) 係 5400 YEN。
https://www.ana.co.jp/zh/hk/promotions/share/experience_jp/
http://www.hk.jal.co.jp/world/zhhk/japan_explorer_pass/hk/

假如你買到 UO 或者其他 LCC 平價飛,加埋呢 10800 YEN (來回) 又或者真係平過 BR 都唔定。

bombmanhk 發表於 2019-1-21 22:27 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2019-1-21 15:43
你自己都識講其實 JL/NH 係有比 Discount 旅客坐內陸線,
TYO 上去東北,我岩岩走去兩間公司望過下,去仙 ...

咁又冇得比嘅, 不過搵過下最平最平都要3千尾, 仲要我搵嗰個Range得一日有呢個價,
其他日子就已經6千幾了
見到呢個就直接搭HX/UO/其他LCC轉JL/NH好過