hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 962E 1月21日起加強服務
開啟左側

[路線消息] 962E 1月21日起加強服務

neoplan720p 發表於 2019-1-18 10:36 | 顯示全部樓層

有時覺得都幾搞笑,
如果青衣至港島東拎出來招標,
隨時青衣有全日服務落北角,條948都仲未做到真正全日服務
*咁對青衣居民係咪真係好事?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
053h4 發表於 2019-1-18 10:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-18 10:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-1-18 10:34
真心,你俾呢堆線大西北線全日,對東區居民係咪好有用?

我又唔覺得喎。我可能會係其中一個得益者,但事 ...

港島本身服務水平過剩
一到非繁,根本無咩邊條線會嚴重OVERLOAD

巴士迷成日犯一個毛病係
我唔需要就唔駛開

但新界好多區好想有車去港島東係鐵一般事實
我認為只要個一個區夠40萬人,就應該開線

但隔離版傳緊307P半全日,大埔區人口得30萬
如果人口30萬可以開條半全日線去港島東

屯門,元朗唔開就不成理由

巴士公司睇價錢牌做人,同一部車,收你4.3,5.5,定一野收你20,22蚊好?

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2019-1-18 10:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2019-1-18 11:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-1-18 10:45
港島本身服務水平過剩
一到非繁,根本無咩邊條線會嚴重OVERLOAD

新界區好多人想去東區?
繁時返工客就話無得揀;
非繁去東區做咩?

要行街,早就去左MK、TST、CWB,甚或觀塘、九龍灣、荃葵;
東區除左得個太古城中心多少少野行之外,
都無乜好行。

本身由柴灣去到天后,「總潛在客源」可能真係砌到一條30分鐘一班的大西北線;
但老問題依然係,咁樣行法,唔倒走哂筲箕灣至小西灣一段客先奇啦,特別係780、788直上公路,邊個咁得閒同你碌電車路?

307P 呢個例子,我唔認為能夠引證大西北有足夠原因去開「全日東區線」。
先前都提及過,來往兩區的需求,除左睇人口之外,距離都係一個factor,特別係對街客而言。
當觀感上已經覺得要由「西北」去到「東南」係好L遠的時候,好多人都會避之則吉。

相反,大埔、馬鞍山去東區,觀感上已經好好多,更加唔好講,由第一城去QB,快起上黎,682真係可以20分鐘搞掂;307P都係用半個鐘到。

堆大西北線呢?無60分鐘都走唔甩。

要玩的,我只會覺得荃葵東區線有空間去試下;
試唔掂,都應該唔會蝕得太誇張;
試得掂,先再諗咩962C、968X等等全日都未遲。
neoplan720p 發表於 2019-1-18 11:26 | 顯示全部樓層
講多少少,
如果想「大西北東區線」有客源保證,
玩埋CWB做尾站直上公路,
可能係一個選項。

但到時候,仲有幾多東區客願意咁坐,
又係另一回事。
053h4 發表於 2019-1-18 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-1-18 11:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-18 11:28
根本東區客除左部分港島人就唔會用720/722/780/788轉,呢個係關鍵。柴小經中環灣仔繞道去大西北全程90分鐘 ...

所以,
有心搞,係咪應該搞好左銅鑼灣、灣仔來往大西北呢個大西北市場先呢?

呢個唔係先係大西北人想去的地方咩?

再講,而家有幾多人唔坐962X、968落去CWB,而係坐西鐵去到紅磡轉112、116呢?

想吸返呢班客,就唔好下下要962X、969由怡和街碌到皇后街,甚至要人由968去到灣仔再跳960,
認認真真開條CWB、灣仔直出西隧的路線好過。

CWB、灣仔的基本盤,點都大過東區好多。
053h4 發表於 2019-1-18 11:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2019-1-18 12:01 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-1-18 11:24
新界區好多人想去東區?
繁時返工客就話無得揀;
非繁去東區做咩?

距離唔係一個重要FACTOR,人口一定排第一
如果距離大於一切,長過60分鐘就唔合理既話

大西北線理應無客

當然你可以話返工係被迫
但人可以轉工,至少上面東區線開左客量無跌過
仲經常有人要求全日

同埋你唔比有親朋好友係東區?點解一講非繁,就直接講行街?

以前無繞道,呢D TOPIC係無討論空間,但依家交通配套好左,自然會衍生需求
去太古坊一帶仲快過去銅鑼灣,同埋港島東多工作機會,交通改善自然D人會再考慮

再講東區,係咪無地方行街?根本唔係,住係個度既人可能唔覺,但外區人諗野唔一樣

好似南區,連個似樣D既商場都無,周末假期都有外區人黎行

世界很簡單 人類很複雜