hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 條垃圾970朝早7半未到已經瘋狂甩班
開啟左側

[經歷分享/報告] 條垃圾970朝早7半未到已經瘋狂甩班

樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 12:48 | 顯示全部樓層

970同970X時間表本應係聯合6分班,但係970跟時間表開,970X就唔跟,結果當然係搞到啲車堆埋一齊。

進智公交
KMR 發表於 2019-1-17 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層
Edward_Chan 發表於 2019-1-17 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2019-1-17 10:01
加價後情況相信可以改善

太天真
053h4 發表於 2019-1-17 13:11 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KMR 發表於 2019-1-17 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-1-17 13:22 | 顯示全部樓層
KMR 發表於 2019-1-17 13:13
趕時間番學唔該搭MTR
唔好搭果D會被路況影響嘅交通工具
投訴都冇用.唔通架巴士識飛 可以避開塞車飛到你 ...

唔好講到人人都係搭 MTR 就腳

好似我咁,第一程幾乎必須係巴士(就算係 MTR 都要係落到美孚至轉先得),咁巴士公司唔跟時間表開車係咪要 port 先

有時投訴係為咗要令有關當局紀錄事實。如果樓主一心諗住要有效果,我都會同意佢太天真,但唔好因為咁樣而抹殺投訴嘅意義

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 14:38 | 顯示全部樓層

KMR 發表於 2019-1-17 13:13
趕時間番學唔該搭MTR
唔好搭果D會被路況影響嘅交通工具
投訴都冇用.唔通架巴士識飛 可以避開塞車飛到你 ...

MTR唔到二村同瑪麗醫院,點搭?!同樣唔到西營盤山下,點搭?!
進智公交
tonychow 發表於 2019-1-17 15:21 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-17 14:38
MTR唔到二村同瑪麗醫院,點搭?!同樣唔到西營盤山下,點搭?!

港大出,基本上大把巴士到你以上兩個地方。西營盤山下呢,我唔知你講緊邊度,但我理解係西營盤站 A 出口

tonychow 發表於 2019-1-17 15:28 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-1-17 13:22
唔好講到人人都係搭 MTR 就腳

好似我咁,第一程幾乎必須係巴士(就算係 MTR 都要係落到美孚至轉先得), ...

準巨個情況同你唔一樣。
佢個情況係可以搭鐵避開塞車路段,如果目的地唔近鐵路站,就再轉巴士。
正如如果你喺旺角返屋企,發現長沙灣道同彌敦道都有連環車禍,咁正常人都會轉鐵返到屋企附近先,再另行打算 (例如荃灣西行返屋企),而唔係繼續死等 238X。
我唔知呢幾日朝早塞車情況嚴唔嚴重,但塞車呢點本身就好難講,條 970 仲要經一大段彌敦道,喺西隧上,班次不穩定機會其實唔細。
呢種情況,一係就用唔塞車交通工具,一係就早少少起身。問題係準巨佢無做到其中一樣,然後覺得 (?) 繁時同非繁車程會一樣,所以先會問呢種問題。

樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 15:32 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-17 15:21
港大出,基本上大把巴士到你以上兩個地方。西營盤山下呢,我唔知你講緊邊度,但我理解係西營盤站 A 出口 ...

我近期主要搭法係咁:
904/905 旺角街市上,西隧口轉970/970X,蒲飛路落
4X/970/970X 高樂花園上,香港大學西閘落
970/970X 旺角站上,瑪麗醫院落(地鐵同905都未開頭班車嘅時間搭)
970/971 水街上,山東街落

全部涉及行程至少一邊無鐵到,都係要搭970。
進智公交