hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 條垃圾970朝早7半未到已經瘋狂甩班
開啟左側

[經歷分享/報告] 條垃圾970朝早7半未到已經瘋狂甩班

樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 15:33 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-1-17 15:28
準巨個情況同你唔一樣。
佢個情況係可以搭鐵避開塞車路段,如果目的地唔近鐵路站,就再轉巴士。
正如如果 ...

就係因為知道彌敦道容易塞車,所以我搭905,唔使經彌敦道,去到西隧口先搭返970,避開塞車路段。

至於你所講嘅情況,例如返海濱花園,海濱花園本身近西鐵站,咁我可以搭去美孚轉西鐵避咗長沙灣道;但如果目的地轉做長青,長青本身無鐵,結果都係要搭巴士,搭地鐵去美孚避咗長沙灣道塞車再轉42A巴士。
進智公交
238X 發表於 2019-1-17 16:14 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-17 15:33
就係因為知道彌敦道容易塞車,所以我搭905,唔使經彌敦道,去到西隧口先搭返970,避開塞車路段。

至於你 ...

咁你轉車個位揀得唔係幾好

俾我嘅話,反正都係搭過海,做乜唔過到西營盤先轉,甚至學某啲人話齋,大不了石塘咀行上去囉(利申:呢個係我以前去港大嘅方法之一,當時未有地鐵)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
horsedog83 發表於 2019-1-17 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-17 15:33

至於你 ...

905要睇邊間公司,九巴時間好d,日日有四架車stand  by,行車時間好足,有個半鐘行。換轉新巴時間,新巴得一小時十九分行車。個個新巴車長去到荔枝角得5分鐘休息。至於970,970X,我新巴識人做970,970X,話970,970X日日夜更欠人收車,琴晚蘇屋連無四架970,要新巴控制中心臨時抽調2A,42,101,104,948車長收工後加走一轉970。新巴派更部成日以為112多人搭,狅塞後備車長做112,忽略970重要性,結果112成日有九巴入侵新巴時間,琴日有九龍灣廠車長連人帶車做112。
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 16:54 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-1-17 16:14
咁你轉車個位揀得唔係幾好

俾我嘅話,反正都係搭過海,做乜唔過到西營盤先轉,甚至學某啲人話齋,大不了 ...

我返港大本部一直都係石塘咀行上去,不過真係好辛苦(當年未有地鐵,我趕上堂又唔想喺西隧口落車等架垃圾,唯有搭904到山道底落車,夏天嘅話上到去已經頭暈,係而家西閘嗰邊有????先唔辛苦,上東閘仍然一切照舊),但係我目的地係二村甚至瑪麗醫院,我無能力由堅尼地城山腳行上去。
至於轉車嘅話,可以原站轉車而又唔兜路嘅組合得西隧口轉970,西營盤轉嘅話都係要行半條斜路到上李陞小學先得。
進智公交
051039 發表於 2019-1-17 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
今朝7點3係太子見有成10個人等970過海,有咁多人等過海嘅線只會係幾個月前嘅905
horsedog83 發表於 2019-1-17 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-17 16:54
我返港大本部一直都係石塘咀行上去,不過真係好辛苦(當年未有地鐵,我趕上堂又唔想喺西隧口落車等架垃圾 ...

你搭904咪穩陣,我做九巴咁耐904好少脱班,除非有壞車,交通意外另計。就算有九巴都會揾其他車攝。試過揾118收工車攝。新巴一樣。970同970X就要睇時間,970平日朝早就ok,夜晚就亂龍成日脫班,個别車長又鐘意碌車,970吳X華,張X浩,楊X光同970X盧X傑出名碌車王。970有幾個車手,吳X,何X黎X同江x胜手車最快。
 樓主| miklcct 發表於 2019-1-17 19:03 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2019-1-17 17:59
你搭904咪穩陣,我做九巴咁耐904好少脱班,除非有壞車,交通意外另計。就算有九巴都會揾其他車攝。試過揾 ...

返本部就得,但係去二村同醫院最終都一樣要靠970。(去數碼港就971,未試過甩班,除非壞車)
進智公交
5504-NK3640 發表於 2019-1-17 19:08 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-1-17 12:48
970同970X時間表本應係聯合6分班,但係970跟時間表開,970X就唔跟,結果當然係搞到啲車堆埋一齊。

唔好意思呢個係編定班次
neoplan720p 發表於 2019-1-17 19:22 | 顯示全部樓層
不如咁講啦,
你當然可以賴樓主唔識坐地鐵,
但咁樣係咪就可以忽視970系脫班問題?

同其他紅隧線相比,
970一樣要經彌敦道,
102、118等要塞紅隧,而970就塞佐敦道。
大家塞車黑點,可以話係打個和。
但點解呢10幾年,970的脫班投訴 / 不滿,會多過102、118?
102、118等唔係無人投訴,但至少無970系咁群情洶湧。

如果下下都賴話塞車,咁點解其他行經彌敦道、佐敦道的路線,又唔會咁多投訴?

巴士公司又有無正視過970問題?

又或者,有無反思過970拆完線後,營運效率係咪真係提升左?有無再改善空間?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2019-1-17 23:05 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-1-17 19:22
不如咁講啦,
你當然可以賴樓主唔識坐地鐵,
但咁樣係咪就可以忽視970系脫班問題?

970/970X少左人搭已經解決左部份問題LA

最大問題依然係開唔足班次,假日970有時總站開出都做唔到12分一班
世界很簡單 人類很複雜