hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅館散場路線客量統計+98R到站時間
開啟左側

[經歷分享/報告] 紅館散場路線客量統計+98R到站時間

Billy~~ 發表於 2019-1-18 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日紅館散場去左搭VS4448@98R返寶琳,現場見到九巴用預錄廣播不停咁宣傳九巴嘅散場路線,而新城就用大聲公真人發聲,威力明顯比九巴比下去,下面為大約數字

1月17日 (四)
紅館散場巴士路線客量統計

2325正式散場  2341全部九巴班次開出

九巴
36R 第一班開2335 坐左50多人    第二班開2341 坐左10幾人
41R 第一班開1135 企10人    第二班開坐左約20人
87R 滿窗口位
98R 坐滿
215R 坐滿
224R 約20人
259R 坐滿
260R 第一班2237開坐滿  第二班2341開 坐左10幾人
269R坐滿企5人
270R 頂閘
271R 約半滿

眼見新巴城巴701R,796R,20R到98R開車時一班都未經過,所以冇資料

而我搭果架98R 2341開
2353 到曉光街
0004 到景林邨
0011 到厚德邨

值得一提嘅係估唔到270R會頂閘,見到九巴270R個宣傳牌係掛左一串燈飾,應該都吸到幾多大陸客。

而其他路線載客量比較飄忽,好似36R有時係可以坐滿兩架車,而今日就冇,可見每日散場客嘅目的地都幾唔同下,而且通常九巴淨係可以吸到紅館綠區走嘅客,其他區域嘅散場客會有其他通道落到紅磡站,比較少機會經過巴士站。
TYChow 發表於 2019-1-18 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
「四大天王」演唱會應該會吸到一些內地觀眾來港觀看,但散場時往羅湖尾班車已於23:07開出,遲早可能真係需要請香港入境處同深圳口岸辦延遲羅湖收關時間了!
3ASV174 發表於 2019-1-18 00:34 | 顯示全部樓層
原來 98R 返坑口快過 98D 咁多
如要討論,請先自貼差餉單一次
053h4 發表於 2019-1-18 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n354 發表於 2019-1-18 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
270R今晚出左2部,2部都頂閘開出
3AV53 發表於 2019-1-18 00:58 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2019-1-18 00:30
「四大天王」演唱會應該會吸到一些內地觀眾來港觀看,但散場時往羅湖尾班車已於23:07開出,遲早可能真係需 ...

唔識用其他口岸過關?
HS1588 發表於 2019-1-18 03:39 | 顯示全部樓層

3AV53 發表於 2019-1-18 00:58
唔識用其他口岸過關?

夜晚 11 點喎, 唔行皇崗唔通游水咩
acc1368 發表於 2019-1-18 06:49 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2019-1-18 00:58
唔識用其他口岸過關?

2325散場唔走皇崗走去邊???
PS 好在紅館格離大大條紅隧係到
PS2 好在有一樣野叫跨境全日通

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
053h4 發表於 2019-1-18 08:17 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
拾顓豭 發表於 2019-1-18 09:13 | 顯示全部樓層

事實上點解老九開 270R, 某程度上係因為 A43P 同五月天期間開到 R41,
發現有一批內地客有需要做深宵轉乘, 所以先開呢條綫

不過按場務觀察, 270R 客量都係比較飄忽, 相信發文呢位朋友睇到頂閘係個別情況,
一般都係夠載... 好多時開一部夠數, 開兩部就 too much...
而唔少內地客亦仍然係選擇提早離場搭火車,
唔難發現 2300 左右會有一班人跑出來

做呢條綫嘅車長要好有耐性, 唔少客都梗係冇八達通甚至唔夠港幣,
不停唱錢, 搞到開車一刻都未搞掂

同埋紅館綫客量係好受演出者同埋觀眾年齡層影響, 但依家愈開愈多綫,
唔同廠在派車安排上都仲係摸索中, 最終開幾多車都係區長話事,
所以經常都有臨時收車情況出現