hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E32A全日行走消息
開啟左側

[路線消息] E32A全日行走消息

arfung 發表於 2019-1-25 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-1-25 08:27
當E31唔入東涌北後,該處就從此變左無車去青衣。
話唔定會影響到住青衣去東涌北返學或住東涌北去青衣返學 ...

可能佢有數據知道呢批人有幾多, 所以夠膽直接skip青衣。

E32A行曬成個荃灣去葵涌, 其實時間都幾耐。
一係就精簡荃灣區路線(不入沙咀道), 換取停長安/青衣西路。
E21A 發表於 2019-1-25 08:33 | 顯示全部樓層

To 版友N38: (sorry,唔記得用引用)
師兄,你#51先表明E32A應該停青衣,究竟立場係?
如果龍運真係從路線覆蓋範圍上面考慮既話,咁飛走青衣嗰條應該係E31而唔係E32A
一來東涌市中心已經有E32/E42,回程甚至有8蚊既E21;
二來部分逸東居民唔介意係消防局落車行返屋企。
東涌北有以上兩項條件嗎?

我覺得LWB做事唔應該咁鬼崇,東涌北去青衣由直車變轉車,你係咪應該要交代一下理據呢?
最起碼都應該做下乘客調查,交代一下受影響乘客數量,
畢竟E31服務東涌北已經16年,客唔係多,但一定唔會冇,
否則他日其他線搞重組,又係咁樣比LWB胡混過關?

至於東涌北往逸東既問題,首先我絕對唔係反對E31飛走東涌北
但對於唔少人黎講E31的確係返逸東既不二之選(理由已經講咗,唔再重複)
重組後雖然仲有3條,但事實上資源分配係極差:
37成日同37H前後腳開;
E21A唔同方向,一到晏就,啲人見對面有車就直接橫過馬路,險象環生。
既然少咗一個競爭對手,嶼巴應該需要提升37系服務,否則佢冇資格聲稱自己經營情況惡劣。

以下係小弟早前既proposal:

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1103862-1-1.html

053h4 發表於 2019-1-25 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
37問題應該係叫龍運收左條線解決。
leo_ku 發表於 2019-1-25 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-1-25 08:27
當E31唔入東涌北後,該處就從此變左無車去青衣。
話唔定會影響到住青衣去東涌北返學或住東涌北去青衣返學 ...

有咩資格嘈?條線青衣只是搭單,大部份坐到東涌先落!
N38 發表於 2019-1-25 08:56 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2019-1-25 08:33
To 版友N38: (sorry,唔記得用引用)
師兄,你#51先表明E32A應該停青衣,究竟立場係?
如果龍運真係從路線 ...

整個東涌來往青衣係有需求(如返學),似終近東涌,所以E31/E32A 係有需要停青衣;但E42 因為有E31/E32A 所以唔應該停青衣。

至於嶼巴37系,的確要重組,又37H,又37S又37....
leo_ku 發表於 2019-1-25 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2019-1-25 02:09
夜晚東涌北呢個純住宅區去荃灣需求唔太大吧。況且果邊私人屋苑又有村巴出地鐵站轉地鐵。 ...

咁你寧願繼續送客比地鐵?弄清邏輯先啦!
leo_ku 發表於 2019-1-25 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2019-1-25 08:56
整個東涌來往青衣係有需求(如返學),似終近東涌,所以E31/E32A 係有需要停青衣;但E42 因為有E31/E32A  ...

E31停左E32A做咩要停?後者東涌北<>荃葵才是主要客源,青衣唔係呀!就是需求少先要cut 走那段呀!
N38 發表於 2019-1-25 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-25 09:00
E31停左E32A做咩要停?後者東涌北<>荃葵才是主要客源,青衣唔係呀!就是需求少先要cut 走那段呀! ...

E32A停青衣 比東涌北人用嘛
AVW28 發表於 2019-1-25 09:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-1-25 08:54
有咩資格嘈?條線青衣只是搭單,大部份坐到東涌先落!

邊個話人數少就無資格嘈?
雖然未致於可以拉倒個方案,
但如果連一個應有合理既補償都無,
咁我只覺得身為兩大陣營公司裡面既龍運今次做得好樣衰。
我唔係話呢次重組無補償,我只能夠話BBI唔係大哂!
如果真係有學生係往來青衣和東涌北兩地返學,
龍運係咪應該比返d誠意出黎呢?
例如整幾班特車落青衣。

LL3850
AVW28 發表於 2019-1-25 09:06 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-1-25 08:33
可能佢有數據知道呢批人有幾多, 所以夠膽直接skip青衣。

E32A行曬成個荃灣去葵涌, 其實時間都幾耐。

睇返單張,E32A好似唔入沙咀道,係東涌北後直落大涌道,入沙咀道既係E31。其實E32A既行法同大西北M線有d似,
E32A荃葵段路線所用既時間可以參考返58M、67M、69M等線。
LL3850