hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) W3 即將改道及加站
開啟左側

[路線消息] W3 即將改道及加站

ES464470X 發表於 2019-1-24 12:20 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2019-1-24 12:08
搭單一問,
若我在沙田上W3去上水轉276系往元天方向,第二程會否免費?
此外,何以不加設該線轉76K的優惠呢 ...

平6蚊 (沙田往上水$8.4, 上水上車收全費$12.7)

由任何一條九巴獨營路線(不論方向)於上車後兩小時內轉乘任何一條龍運A線往機場,或由往新界方向的任何一條龍運A線轉乘任何一條九巴獨營路線(不論方向),
第二程可獲 $6.00 轉乘優惠或減免接駁龍運A線的一程九巴車資,以較低者為準。

結論, 沙田去元朗搭269D都唔會W3轉276系列
tonychow 發表於 2019-1-24 12:23 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2019-1-24 12:08
搭單一問,
若我在沙田上W3去上水轉276系往元天方向,第二程會否免費?
此外,何以不加設該線轉76K的優惠呢 ...

你咁講起,我想講少少 W3 速度問題。
講真依家 W3 真係唔快,兜廣福邨又塞車,北行吐公落粉公又塞車,返到上水之後雞嶺迴旋處又再塞多鑊。如果要兜埋入大埔粉嶺,咁不如成條線摺咗佢算。我有次由大埔上 W3,上水轉 276P,搭咗成個半鐘。如果沙田起計,分分鐘兩個鐘,搭鐵都夠我來回。

講真,W3 係投標投返來,如果咁樣改走線,遲下我點知會唔會入埋源禾路,入埋大圍,甚至奧運落公路入埋富榮
呢種做法好不負責任,怕蝕咪唔好投標囉
利申: 只試過大埔上 W3,八達通收 $6.3+$0。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Phoenix + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

tonychow 發表於 2019-1-24 12:25 | 顯示全部樓層
ES464470X 發表於 2019-1-24 12:20
平6蚊 (沙田往上水$8.4, 上水上車收全費$12.7)

唔明,關 A 線咩事?

PF2802 發表於 2019-1-24 12:31 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-1-23 14:27
客觀講,而家W2、W3係有d 客,但你話係咪好客?

絕對唔係囉,只係隔離有條W1墊哂底做襯托而已。 ...

其實中肯講句W3客量都升得算快
唔單止柯士甸返上水有生意
連沙田站同廣福都越嚟越多人上車

希望W3可以令九記開竅
搞吓北區<>大埔<>沙田
TR5774
PF2802 發表於 2019-1-24 12:34 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-24 12:23
講真依家 W3 真係唔快,兜廣福邨又塞車,北行吐公落粉公又塞車,返 ...

通常西九龍站去上水65分鐘有找計埋276P 20-30分鐘先個半鐘多啲

如果你連大埔上車都要用成個半鐘
只能講你唔好彩

TR5774
tonychow 發表於 2019-1-24 12:46 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2019-1-24 12:34
通常西九龍站去上水65分鐘有找計埋276P 20-30分鐘先個半鐘多啲

之前我喺另一個討論都講過。我果次係下繁,兜廣福圈印象中都已經塞咗十分鐘。加上粉公整緊路,果次我未到大埔太和路出口已經開始塞,直到過咗康樂園,行車先順暢,加上果日 carlo 唔係好識走位 (前面有架 270A 行得快少少,比較識得左穿右插,不過都唔可以咁比較)。上咗 276P 之後,無錯係開得快,但到錦繡已經開始塞,仲要係塞到唔郁果隻,慢慢塞落博愛,觀感好差。
無錯快果次我只係用咗大約 45 分鐘,但時間唔穩定果下先慘。

ryandroid 發表於 2019-1-24 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層

skhosiu 發表於 2019-1-24 11:48
冤有頭債有主, 就系 w3 令 270b 咁疏, 270a 更少車( 你可以否認但開車時間係好誠實),之前又話佢行百和路 ...

有270B全日行百和路執到啦
仲嫌30分鐘一班疏
嫌棄就放返出嚟俾上水北粉嶺北
北部搭慣疏綫
W3 同270B唔啱你哋呢啲要兜哂成個華明圈專車密密送
ryandroid 發表於 2019-1-24 14:09 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2019-1-24 08:04
好心佢來回都直行太和路就算,去程特登兜入太和總站都唔荒會有客,
大大個火車站喺巴總上面,
會有幾多客 ...

隨時學W1 減班30 分鐘1 班
HG6729 發表於 2019-1-24 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-1-24 12:23
講真依家 W3 真係唔快,兜廣福邨又塞車,北行吐公落粉公又塞車,返 ...

其實W3 只要入埋大窩西同埔公就抄足全條70
10598C 發表於 2019-1-24 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2019-1-24 09:47
你用觀塘搭鐵番上水同太和搭鐵出沙田同西九嚟比?太和就算唔計等車一到站即有W3上都唔會快得過搭鐵
沙田 ...

W3繁忙時間沙火都有返咁上下客量
一個站落到40個人