hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89X搬總站消息
開啟左側

[路線消息] 九巴89X搬總站消息

currypig 發表於 2019-2-25 21:37 | 顯示全部樓層

講真,條89S 朝早又開得咁晏,
去醫院覆診既用唔到,
另外返黃泥頭,同808 完全相反方向
一個密密車,一個等20-30 分鐘,
邊個咁好氣開個APP去候住你?
仲要係信唔過既,除左錦龍苑,我諗無咩人敢等架89S
想多客都難
RyanPun 發表於 2019-2-25 22:10 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-2-25 15:15
每次無論中午、夜晚經過第一城,都係見住架 89S 唔係運櫈就係個位數客量
雖然都有例外見過坐滿下層,但相 ...

89S就算L數,救佢嚟都哂心機,走線又唔係跟808行。當日我咁講完仲比人鬧89S跟808行,咁同808生意有乜分別。

一早都講咗89S反向行對大部分人都用唔著(除咗錦龍烏溪沙),係連同808爭生意嘅機會都冇,係有人堅持行繞道唔經馬鞍山市中心返沙田/出市區係有潛在客源,我就放長雙眼睇究竟 潛在客源升得快啲 定 條89S摺得快啲。

同埋89S跟89D/40X行,最少區內鞍山客源有機會做得起89S先,唔駛下下烏溪沙落耀安比成8個幾9蚊搭幾個站。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
pochi 發表於 2019-2-26 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-24 10:38
無法啦!
想改快89D,除左89C要改快外,
班次又不能太疏(20分鐘已經係好極限)。

20分鐘極限要來做乜?C,D線一樣咁密就話啫…

歸根咎底,D線係飛富安就唔該飛埋恆康街
RyanPun 發表於 2019-2-26 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2019-2-26 17:14

歸根咎底,D線係飛富安就唔該飛埋恆康街 ...

只要有其他線用同樣條件同班次補償返恆康街原有服務先好講將主線飛走,恆康街唔淨只得恆耀安客用。

話執走恆康街啲線,執下恆康街來回嗰兩組燈做順燈仲實際,試過無數次收工時間89C89D同時間係富安燈口起步,我89C兜完海皮欣安,返到西沙路頌安組燈,又見返同一架89D。

至於上繁就難搞啲,除非可以將恆康街條行人隧道斜路縮短,去加長86K87D個巴士站,否則都幾難分流耀謙嗰一大抽波版糖
AVW28 發表於 2019-2-27 07:42 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2019-2-26 17:14

歸根咎底,D線係飛富安就唔該飛埋恆康街 ...

我想閣下已經誤會左我的意思。
我講黎講去都係要有返咁上下質素既替代路線,
先好講89D飛走亞公角街,好明顯以現時89C個條件係唔得。
你叫D車飛大水坑,C車仲要行石門第一城兼夾幾個字一班車,
比你係居民和區佬,你接唔接受?
20分鐘極限係指個底線,其實居民都已經唔接受;
89C仲係非繁15分鐘一班既年代都已經係咁。

當然,無左89D,都仲有85M較快去大老山,
但而家85M已經唔係非繁仲開個位數班次既年代,
用佢做一個替代唔係唔得,而係班次上唔許可;
睇返非繁89D隔幾耐開一班先講,係10分鐘一班都無;
更加唔好講286M呢條回程先停富安既線,班次同89C差唔多。
LL3850
pochi 發表於 2019-2-27 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-27 07:42
我想閣下已經誤會左我的意思。
我講黎講去都係要有返咁上下質素既替代路線,
先好講89D飛走亞公角街,好 ...

謝謝你的解釋。
絕對認同“要有返咁上下質素既替代路線,
先好講89D飛走亞公角街"這句。

最簡單用下繁北行,官方班次做例子:
89C:10-13,冇飛走石門班次
89D:3-6 + 3-10不入彩虹,每班車老隧後首站沙田醫院

俾著一個富安居民,89C改唔入石門兼加到8分鐘一班都未必收貨。佢地邊有誘因放走89D?

至於點樣可以令89C車變得3分鐘一班?
一係89D車唔入恆康街,耀安只可搭89C
一係89C拉去馬市,89D跟X89D又唔去恆安又唔去市中心
到時再問下恆耀制唔制囉。
AVW28 發表於 2019-2-28 07:55 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2019-2-27 23:20
謝謝你的解釋。
絕對認同“要有返咁上下質素既替代路線,
先好講89D飛走亞公角街"這句。

仲有第三個方法,睇九巴肯唔肯?
就係富安後先去利安,再跟99返恆安。
如果唔想skip大水坑站一帶,咁就隧道後直去利安,之後直行西沙路,
跟返原有89C出九龍方向路線,以富安做總站。
但呢個方案都有唔好處,就係大水坑慢左好多(不論觀感上定實際上),
兼且係放棄左耀安,恆安既仲可以係青年會或欣安邨落車。

89D放棄耀安,你估班人制唔制?
係肯定暴動都似!89C係拎唔返耀安既客。
整走89D,你估d人唔識搭85M去到大老山或者出到九龍再轉車咩?
錦泰果班去觀塘見286M黎都會照上,都係去到大老山或者出左九龍先算。
只不過286M而家既班次同89C叮噹碼頭咋!如果佢全日去到85M既班次,
89C馬鞍山段肯定空載。
89C除左89D和89X外,仲有唔少對手,包括286M、聽濤鑽鐵邨巴、MTR等等。

上面有大水坑版友話加密返85M既班次,就可以放走89D,
咁當然一個人既意見唔代表所有大水坑居民既立場。
89C做唔到太密,可以考慮下從85M着手。
LL3850
pochi 發表於 2019-3-5 00:08 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-2-28 07:55
仲有第三個方法,睇九巴肯唔肯?
就係富安後先去利安,再跟99返恆安。
如果唔想skip大水坑站一帶,咁就隧 ...

睇漏咗唔記得覆!

"89D放棄耀安,你估班人制唔制?係肯定暴動都似!"

咪就係囉~點解大水坑人就要搭89C,耀安人就唔得呢?因為總站在恆安唔係耀安?大水坑人因為斯文啲所以唔暴動?

根本大家都係要89D,大水坑人因為早繁89D/P保證飛站先焗坐89C特,一過咗早繁/北行上到車就自動歸位啦。

呢刻睇app,89D紅萼返富安預計車程10分鐘咋,仲同你慢慢大老山轉乘?
Kookaichun 發表於 2019-3-5 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
有關計劃會於3月內落實

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝消息分享

查看全部評分

Kookaichun 發表於 2019-3-29 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層

8/4起生效