hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 《僱傭條例》內的疾病津貼 問題
開啟左側

《僱傭條例》內的疾病津貼 問題

1005 發表於 2006-6-28 23:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.labour.gov.hk/eng/public/wcp/ConciseGuide/05.pdf

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/05.pdf

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 023E02?OpenDocument

先睇睇以上0既法律條文....

話說小弟而家響一個政府機構度做緊臨時工
合約條文有關Sick Leave 一段係咁寫0既:

Sick Leave
You will be eligible for sick leave as provided in the Employment Ordinance, Cap.57, at the rate of two sickness days for each completed month of employment in the first 12 months of employment, and four days for each completed month of employment thereafter, subject to a maximum accumulation of 120 days. Sick leave will be paid if the absence is not less than four consecutive days at the rate equivalent to four-fifths of your normal wage, and subject to the sickness days' earning rate.

我呢份工0既上工日子係今年五月八日
去到今年六月三十日
但岩岩加簽至七月二十一日
我係daily rated 0既

話說今年六月二十七日
我因為頭痛同埋發燒
痛到好辛苦
所以同公司請左一日病假
去左睇西醫,醫生都開左一日病假紙俾我

好喇
今日我返到公司簽到
我睇到佢寫我6月27日係羅Vacation leave
即係無薪假

但我諗起一樣野
就係我上年做統計處0既時候
我0既supervisor同埋同事都有講過
佢地話:
「只要你做夠一個月,
你就每個月有兩日有薪病假,
當然係要醫生紙啦」

以我而家呢個情況
其實我六月二十七日 0個個sick leave係咪真係無薪病假呢?

謝謝解答
快樂有時,唯有Timely
cx838 發表於 2006-7-3 12:50 | 顯示全部樓層
您的那個是一個 Sick Leave,並不是 Vacation Leave。
有些僱主,會因為電腦系上,你在 6 月的 calendar month
未夠,會有機會出錯的,請向您所屬公司求證。
PB602 發表於 2006-7-8 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2006-6-28 23:02 發表
以我而家呢個情況
其實我六月二十七日 0個個sick leave係咪真係無薪病假呢?

Sick Leave =/= Sickness Allowance

法例所規定o既係病假(即頭12個月內,做滿一個月可儲兩日o個種),係代表因病缺席工作o既
權利,而你o既老闆唔可以因為你病o左唔番工就炒你/指控你違約。

但你有呢個權唔番工,唔代表老闆就一定要出人工。你要連續病足四日或以上,先可以有五
分之四o既人工。

因為,你有權請一日病假,但根據合約同法例,你呢一日係無薪假。