hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C全日服務?
開啟左側

[問題] 286C全日服務?

kmbdennis 發表於 2019-1-24 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原定舊年RPP計劃於12月實施既286C全日服務:點解到依家既消息都冇晒下文既呢?唔係又胎死腹中呀?
FBI2 發表於 2019-1-24 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
遲d就有啦
99MAN 發表於 2019-1-24 16:57 | 顯示全部樓層
胎死腹中唔好咩?
Kookaichun 發表於 2019-1-24 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層

仍有調車及班次問題未處理
hon_son_wilson 發表於 2019-1-24 17:29 | 顯示全部樓層
路線點改?
jocosben 發表於 2019-1-24 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
286C 每次話改全日一定係係諸多波折既
 樓主| kmbdennis 發表於 2019-1-24 19:29 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2019-1-24 18:58
286C 每次話改全日一定係係諸多波折既

唔知係咪邊區既區議員係度搞鬼呢?
AVW28 發表於 2019-1-25 08:50 | 顯示全部樓層

大家係度話286C全日諸多波折和將矛頭指向區議員時,
唔該諗下以下爭議:

第一:價錢上286C比86C貴$1
雖然有乘客唔介意比多一個幾毫由長沙灣返馬鞍山,
但所謂小數怕長計,同時都有人一定要搭平車。

第二:286C和86C去深水埗的時間相若
論長沙灣的確286C跑贏,但論深水埗呢?
兩線時間係相若,承上個原因,就有人覺得286C唔抵搭(係深水埗黎講)。
只不過下繁286C深水埗頭站有乘客上車,主因係想坐。

第三:兩線的客源分佈
不要忘記長沙灣是兩繁位,頂多有一個碧海藍天一帶既商場群係行街位。
而論行街位和全日位,深水埗是當之無愧啦!
286C先長沙灣後深水埗,同86C先深水埗後長沙灣,
論兩繁286C的確稍勝一籌,
但論周末假日就反而是86C既天下。

第四:補償問題
幾次286C全日既建議中,86C一定會被減班甚至殺線。
例如286C改去白田做總站那次重組建議,
對石硤尾的補償可以用極差黎形容,
我只能夠話唔一定係做頭站就等於有補償,
好明顯那次石硤尾班人唔買帳啦!
又例如最近那次286C全日建議,86C被削班,
我明白係有限既資源下咁做係無可避免,
但制定建議既人有無考慮過凡改動路線都必定有人受影響,
而幾次286C建議全日,好明顯有不少爭議位未解決。

既然方案已經通過,亦即大局已定,九巴要做既唔該:
1. 九龍方向兩線做聯合班次。
2. 在黃金M記、西九龍中心、長沙灣徑等兩線大站整返個定時點。

評分

參與人數 4aPower +3 HugeC +31 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 10 精闢見解
99MAN + 1 + 10 精闢見解
tonychow + 1 + 10 精闢見解
daiteioh + 1 精闢見解

查看全部評分

LL3850
yclam 發表於 2019-1-25 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-1-25 08:50
大家係度話286C全日諸多波折和將矛頭指向區議員時,
唔該諗下以下爭議:

我認為最重要的是:
1.86C及286C兩線總車隊增加必須盡量增加。
2.既然86C比286C快到達深水埗,不如86C九龍段過獅隧後跟86行龍翔道及元州街,總站縮短至長沙灣東京街(南行方向),回程左轉長沙灣道返原線,主力做石硤尾及深水埗。
3.286C改為循環線,過青沙後出東京街出口,左轉深旺道及興華街西。主力服務西九新區及長沙灣。做好兩者分工。
AVW28 發表於 2019-1-25 10:40 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2019-1-25 09:49
我認為最重要的是:
1.86C及286C兩線總車隊增加必須盡量增加。
2.既然86C比286C快到達深水埗,不如86C九 ...

第1項當然要啦!只不過係配額制下,唔知邊條線會遭殃?
第2和第3項或者都係一條出路,起碼唔洗累鬥累。

LL3850