hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對九巴時段101忍無可忍
開啟左側

[經歷分享/報告] 對九巴時段101忍無可忍

horsedog83 發表於 2019-1-26 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2019-1-26 01:52
板友你真係覺得九巴有心做118?
我幾乎日日坐永遠九巴都係要人地執手尾真心係九巴做得好?
...

九巴真係有心做118,反而106九巴可以成日收車,92柯打車可以留番92唔洗做106,115柯打車可以黃大仙做九巴尾車,唔洗藍灣做106番轉頭。1柯打車同5柯打車成日收車。106九巴時間大部分都唔夠行。但106九巴有車手,九巴車長李英偉手車最快。新巴多碌神,楊錦能可以行4個鐘一轉車。
bennq 發表於 2019-1-27 23:34 | 顯示全部樓層
horsedog83 發表於 2019-1-26 13:18
九巴真係有心做118,反而106九巴可以成日收車,92柯打車可以留番92唔洗做106,115柯打車可以黃大仙做九巴 ...

但跟時間表係4-9 一班但睇ETA同實際開車係10-13一班車咁樣係有心做? 有時旺角已經要企人有時斷纜就直頭飛站真係有心做咩?
alan2011super3 發表於 2019-1-28 01:26 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2019-1-24 10:17
乜6:30灣仔返九龍已經係九巴時段咩?

1830一至日灣仔都係時段交替之際
堅城九巴時段1800開始
當然,平日黃昏冇乜可能半粒鐘出到灣仔

而帖主講嘅新巴救命車應該係原定時段後段開車字軌,但因返堅城時過時而往九龍踢出去中途載
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2019-1-28 01:32 | 顯示全部樓層

da81 發表於 2019-1-25 05:44
首先,嗰陣已經係交更時間,咸淡水交界,邊間公司都一定將架尾車dump 到最後先開,谷爆每個站打爆架車過海
...

嗰架38xx黃昏開始行
多數行個單往九龍101X先
該車行完66由交廣私乍灣,多數由101/X嘅佬揸番去西寧街總站做101/X
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2019-1-28 01:34 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-1-24 12:32
新巴101算做得唔錯,繁時往觀塘最密做到兩分鐘一班車,反觀九巴111在呢個時候起碼10分鐘先有車。
...

往觀塘最密做到兩分鐘一班
但有唔少唔係堅城開
有啲直頭係字軌寫明喺砵典乍街開
FORZA I
alan2011super3 發表於 2019-1-28 01:39 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-1-24 11:19
柴小人表示假日九巴從來無開夠車
柴灣斜永遠留後比城巴執客

有例外
115假日紅巴士公司多數開足,但橙公司有時假日下午/黃昏四班車開得兩、三架
FORZA I
Ming@5119 發表於 2019-1-28 02:03 | 顯示全部樓層

horsedog83 發表於 2019-1-26 13:18
九巴真係有心做118,反而106九巴可以成日收車,92柯打車可以留番92唔洗做106,115柯打車可以黃大仙做九巴 ...

有心做118!? 呢啲咁嘅垃圾公司有咩咁值得你為佢擦鞋?
作為一個118嘅常客(仲要唔知點解搭親車都係城巴->九巴時段),對九巴嘅服務已經係忍無可忍
最近一星期次次時段交接都會遇上以下嘅事(喺環翠商場等車、九龍方向):
1) 新城app顯示九巴時段,check埋pdf確認已經係九巴時段
2) 九巴app顯示下一班九巴時間,同埋下兩班「九巴預訂班次」時間
3) 留意到下班車喺app顯示已經到咗/過咗富城閣
4) 到站時間由6分鐘再變成10分鐘、重新計時、班車又出現返喺富怡花園;同一件事loop兩次
5) 開新城app,見到城巴派一部車出黎救火,下班車維持係九巴時段,人龍排到過晒A12巴士站亭
6) 救火城巴到站,上兩個頂閘走人;再開九巴app,見到下班車7分鐘後到……

不如咁啦,下次如果開唔到車,不如寫「暫停服務」
起馬唔駛俾個假希望我企喺度等車丫

-
P.s. 該時段表訂班次係5分鐘一班

AtrHenu 發表於 2019-1-28 09:16 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2019-1-28 02:03
作為一個118嘅常客(仲要唔知點解搭親車都係城巴-> ...

九巴118班次梗係長期脫班啦,因為紅公司俾呢線行車時間不多;
而且成日受旺角,紅隧塞車問題,所以咪長期脫班囉.
horsedog83 發表於 2019-1-28 09:40 來自手機 | 顯示全部樓層
alan2011super3 發表於 2019-1-28 01:39
有例外
115假日紅巴士公司多數開足,但橙公司有時假日下午/黃昏四班車開得兩、三架
...

109,111,115當然夠時間行,九巴一定出足車。115平日有一架75x-31車柯打一轉,用車不定,有時用沙田廠巴士,有時用九龍灣廠巴士。112平日同假日有柯打車走一轉115。
horsedog83 發表於 2019-1-28 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2019-1-28 02:03
作為一個118嘅常客(仲要唔知點解搭親車都係城巴-> ...

118大部份車長(不論九巴同城巴)係車手。反觀106大部分人都碌車,新巴106其中兩個車長劉X榮,楊錦能(員工5x345)好鐘意碌車,碌到四架106九巴爬頭。九巴反而有車手,鍾x希,李x偉同布x福都開得幾快同穩陣。