hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度大埔區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度大埔區巴士路線計劃

jocosben 發表於 2019-1-25 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

chanvito 發表於 2019-1-25 18:35
N307返大埔又係好似N373咁唔經銅鑼灣,經灣仔北上東廊

運輸署已經多次表示唔支持N373與「現有服務」重疊,紅van 係直達大埔,如果N307上馬,對紅van 衝擊其實比N373會更大
leungky0528 發表於 2019-1-25 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
結果白石角線係夾瀝源同禾輋,俾繁時線包哂城門河兩邊。估號碼972。就咁睇又唔似係任何一間直接建議俾運吉攞去用......
martin2000 發表於 2019-1-25 18:55 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-1-25 18:35
907c居然有回程後備路線行城隧,新東西隧線中,第一次見?另外官方走線居然用軍器廠街出金鐘?不過落番德輔 ...

907C後備路線係城隧公路,唔係城隧呀,意思應該係經大圍隧道直落大埔公路沙田段,而唔經常規的紅梅谷及沙田路
andy1010 發表於 2019-1-25 18:56 | 顯示全部樓層

74F唔跟74E回程入大中  仲要食74X資源
maomao221 發表於 2019-1-25 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
N307同紅小係大埔入面嘅路線差唔多,但係呢個唔係理由囉,小巴好多時都唔夠載,運輸署視而不見,置諸不理,由得紅小作威作勢,咁樣真係一個政府應該做嘅野?係以商家為本定以市民為本?陳帆必須解釋點解N307,N373要遷就小巴!
053h4 發表於 2019-1-25 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
maomao221 發表於 2019-1-25 19:02
N307同紅小係大埔入面嘅路線差唔多,但係呢個唔係理由囉,小巴好多時都唔夠載,運輸署視而不見,置諸不理, ...

解決方法得一個,就係巴士平過紅小收費。
kitarolo 發表於 2019-1-25 19:07 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2019-1-25 18:56
74F唔跟74E回程入大中  仲要食74X資源

睇嚟九巴有八達通
數據 知道上繁入大埔
74X 再搭 74K 嘅人數夠
支持唔經大埔中心第五期
工業邨本身又多有員接
FBI2 發表於 2019-1-25 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層
抗議運輸署偏袒非法紅色小巴,強烈要求N307和N373所有班次繞經銅鑼灣。如果運輸署堅持N307不入銅鑼灣,請議員向陳帆局長反映並要求將有關運輸署官員調職問責

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 1 + 10 紅van = 被時代淘汰

查看全部評分

kitarolo 發表於 2019-1-25 19:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-25 19:04
解決方法得一個,就係巴士平過紅小收費。

唔明? N307/N373
票價唔係貴過紅小咩?
真係唔明政府保佢做咩……

另外紅小話就話有
社團勢力,但都係旺角
嗰批惡啲啫,一般都難
招司機/老齡化問題。
marcolam205 發表於 2019-1-25 19:13 | 顯示全部樓層

907C回程係金鐘花園開
然後又要係中銀塞落橋

知道金鐘東下繁已爆係好事
但既然要食咁多塞車位
點解唔改返係大有開
又有位擺車 又唔洗塞咁多塞車位
係咪真係對灣仔通勤客咁孤寒
我地落...落鵝頸橋打小...小人