hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-20年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-20年度北區巴士路線計劃

Kookaichun 發表於 2019-1-25 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2019-1-25 21:24
276C 入粉嶺,261X 飛形點好過

本人已向北區姚銘、陳惠達及元朗蕭浪鳴、莊豪鋒提出,佢地同意有關建議,會上交委會要求!
Kookaichun 發表於 2019-1-25 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
要求276C延長至粉嶺祥華,261X不經元朗站!
jocosben 發表於 2019-1-25 23:17 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-25 23:08
粉嶺人有幾多真係咁誠心來回屯門,我自己有一些疑問。
身為261常客,天平邨總站同龍豐花園兩站的確有唔少 ...

261X去元朗係直達, 而屯門就兜路, 特別型點繁時點都搞你15分鐘, 出到黎時間仲慢過261來往華都同上水, 元朗比例高D係可以理解
261X如果飛元朗, 吸到粉嶺客固然好, 但更大意義係九巴終於有特快路線同44小巴直接競爭, 呢舊客先係九巴應該爭取既
掉番轉講, 如果你認為粉南更需要係去元朗既路線, 甘樣分拆後元朗個條可以更好地SERVE大馬路客倉, 而唔只係停元朗東
053h4 發表於 2019-1-25 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層

博愛交匯處有幾可唔塞車,261X盡快改線啦。
KC3555 發表於 2019-1-25 23:34 | 顯示全部樓層
就算講以前76K,77K。粉嶺去元朗客路不乏。
261延伸去祥華,已經照顧咗真正有需要去屯門嘅客。
44/44A小巴客量就算多,都不及276嗰堆客。繁忙時間44就算蛇餅,點都可以20分鐘內上到車,呢兩條龍其實只及276/276P的40%左右。
基本客量需求而言,我唔贊成261X呢條走線,就算樓上嗰位古小朋友話去屯門碼頭情況都係一樣。唔係客多唔多問題,而係261呢塊餅底點都唔夠276系餅底實力咁雄厚。
就算講跑得同班次,261X真係可以同到44系競爭?44現時雖然客量下跌,但不與261有關。
以前261同44同停友愛及市中心兩大站,44刻意部署車鏈圍攻。假若261X開到全日唔經元朗,都無可能密過20分鐘一班,為咗唔等車,我唔相信馬亞木唔部署過往一樣車鏈戰術。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-25 23:49 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2019-1-25 21:44
始終覺得54 區既上水線都係用261P 黎交換
(表面話招標既技巧)

諗多咗
拎得出黎bid,運輸署唔會同巴士公司客氣
睇幾年啲公司落bid落得幾狼死就知

極其量投到先慢慢落重藥傾掂數,例如261P全日換取食埋54區投標綫
qunow 發表於 2019-1-25 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

…份文件本身呢?
jocosben 發表於 2019-1-25 23:50 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-25 23:34
44/44A小巴 ...

好, 當我撇除屯門<>北區呢舊客唔講, 只係聚焦番元朗<>粉嶺, 分拆只會有利無害
261X又做元朗又做屯門, 對元朗客都唔方便, 除左我上面所講做唔到大馬路, 南行元朗客又要比14.8既全程價, 屯門客又卻步
講真, 261X如果唔走去塞型點圈, 型點一之後跟276/P行大馬路, 塞型點圈既時間都夠部車去到水邊村, 元朗公園甘樣啦
分拆之後屯門同元朗自己顧自己, 各安天命, 屯門條線客量約差都唔會妨礙到元朗貴客

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-25 23:55 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-25 23:34
44/44A小巴 ...

小巴長期缺人,44系亦都幾嚴重
44連市中心呢啲大站都唔係好出到車鏈一段日子
加上十幾廿年服務水平一直為人垢病
巴士踩場係遲早嘅事

261X係第一步,但衰在頭盔極重,點都要兜埋形點
爭在睇下今年可以飛埋元朗再踩到幾深
兆康去上水,小巴同巴士都係25分鐘同30分鐘分別
只要市中心一樣keep住尾站,加上小巴欠人出無定向班次,巴士未必輸曬

10598C 發表於 2019-1-26 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層

其實粉南去元朗,會唔會試下將276拉過去粉南呢?