hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-20年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-20年度北區巴士路線計劃

ryandroid 發表於 2019-1-26 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2019-1-25 22:11
501S做得差係事實,我都試過等車等左一個鐘,但需求唔大亦係事實,特別好多通宵交通路線都只係單方向有客 ...

其實搭得多嗰班深宵老早搭N 車或者紅小出旺角轉車
等車又唔知等到幾時
兜又兜到暈
沙田大埔粉嶺南全部都要兜
出旺角就快靚正

N277客量唔會多
但定綫定得好嘅話
應該唔會太差
ky927 發表於 2019-1-26 01:26 | 顯示全部樓層
277A 未曾開線已加班 XDD
士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-26 02:26 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-1-25 22:50
重發拉線夢?而家無得搏大霧拉線去新發展區插旗。

以前根本係政府做錯野。

只可以話,各自諗縮數
同埋,寫得出咁嘅spec,運輸署有多大的決心係堅拎出嚟絕對公平地投呢…
053h4 發表於 2019-1-26 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-26 02:26
只可以話,各自諗縮數
同埋,寫得出咁嘅spec,運輸署有多大的決心係堅拎出嚟絕對公平地投呢… ...

某間公司唔敢再拉屯門線做洪福,就知運吉有無決心。
JH_LE4612 發表於 2019-1-26 06:55 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-1-25 22:11
501S做得差係事實,我都試過等車等左一個鐘,但需求唔大亦係事實,特別好多通宵交通路線都只係單方向有客 ...

同樣地,我都可以話班次唔吸引+尾車早令到啲人唔敢駁。

當然,九東行街得 APM加九灣大盒(呢班仲要大多轉鐵),office開工都少會開到要有 N車需求。冇錯好多日間嘅線王,通宵都冇乜客/服務,城隧係個好好嘅例子。

之但係睇翻九東入新東係一條N線都冇,所以先有好多人 ff 拉N680落繞道。唔係話左膠到區區都要有通宵線,但我覺得九東都有潛力做一兩班277S/N89/N74,起碼聽版友講條小巴已經同紅小冇乜分別。九東潛力喺邊呢,我睇好市中心重建後嘅行街客。
KC3555 發表於 2019-1-26 09:13 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2019-1-25 23:50
好, 當我撇除屯門北區呢舊客唔講, 只係聚焦番元朗粉嶺, 分拆只會有利無害
261X又做元朗又做屯門, 對元朗 ...

你講的我係同意,尤其是粉嶺路線全日入元朗大馬路。但我只不同意一點,既然粉嶺上水有全日服務的261,除非運輸署行政指令取消44系上水班次,否則261X點飛走元朗,加班都係徒勞,仲同261一齊攬炒。因為上水排隊嘅人已經可以睇哂成個北區去新界西北的版圖。其實近二十年來,44系客量跌,而261客量只係微升,深圳灣口岸係最大的因素。小巴當然請人有困難,但據我觀察,佢哋仍然係擅長打游擊。44上車困難,但打個電話去站頭安排,都未必有261咁惡等。
261一日內咁多班次,平日只有屯門朝早繁時北上兩三班同晚間九點幾十點一兩班可能特別多人。下繁上水落都唔足三班車係有乘客需要溜後。其實客量都好慘淡。
261X走特快,唔好講形點個圈,淨係講上繁屯門公路南行朝朝頂到去261深圳灣出口。下繁紅橋北上例塞。
261雖然行青山公路,屯門區繁忙時間行車時間都好過陪塞。44一塞車,好多司機用261舊市中心走線走。
所以,我唔會覺得261X唔兜形點會好似你哋咁諗客量有改善,索性將佢變成粉嶺去元朗的全日特快路線,而唔係要佢落屯門。就算261X只落屯門,加班係咪真係有用?都唔及全日效果理想。但全日了261又需要生存嗎?咁其實飛走元朗的261X,當261去到粉嶺了,還有存在價值嗎?

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
053h4 發表於 2019-1-26 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2019-1-26 09:13
你講的我係同意,尤其是粉嶺路線全日入元朗大馬路。但我只不同意一點,既然粉嶺上水有全日服務的261,除 ...

博愛交匯處由朝塞到晚,點可以唔提261X因為不存在的需求雙向塞車倒客走呢個事實?

其他走線係全世界(包括綠小)一齊慢,同無啦啦入形點浪費時間唔同。
HG6729 發表於 2019-1-26 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層

261/261X可以屯門分家 261 華明 華心 蓬蓮 清河 北區醫院 上火 洪水橋 屯東 兆康 富泰 彩暉屯中 三聖
261X 祥華 聯和墟 馬會道 上水 寶田 良景 大興 龍門居 蝴蝶 屯碼
一條屯東 屯中 三聖
一條屯北 屯西 屯南
一條粉東 一條粉西
咁樣樣好做好多

053h4 發表於 2019-1-26 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2019-1-26 10:33
261/261X可以屯門分家 261 華明 華心 蓬蓮 上火 洪水橋 屯東 兆康 富泰 彩暉屯中 三聖
261X 祥華 聯和墟  ...

261/261X如果屯門居民唔反對,按B3/B3A咁分工會較為理想
士刁拔尼.奧 發表於 2019-1-26 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-1-26 02:33
某間公司唔敢再拉屯門線做洪福,就知運吉有無決心。

hidden agenda 根本係借投標俾你生分支
頂多俾多三五七個quota 你算