hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261X服務調整
開啟左側

[小道消息] 261X服務調整

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-26 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2019-1-26 12:59
碼頭一早都搭左44啦,一早去左跑道,點會搭你!美樂又搭唔到!
龍門居,安友都見小巴隊大排長龍!

慧豐園其實只係當停車場用,海翠同慧豐園根本好少有去上水嘅真。44。踢車都唔知踢曬去邊?市中心?豐景園?
DC3938 發表於 2019-1-26 14:49 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-26 14:36
慧豐園其實只係當停車場用,海翠同慧豐園根本好少有去上水嘅真。44。踢車都唔知踢曬去邊?市中心?豐景園 ...

海翠無人去上水,早繁就唔會有車湖景路直出啦!
S3BL343@66 發表於 2019-1-26 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-26 14:27
有,九巴宣傳廣告仲好強調。
p.s.樓主:你post得出嚟無非希望人回應,再加句大家點睇,同推文,同灌水無 ...

可能人地要推 post 刷存在感呢
261X 上水一日仲係擺彩園,點快都冇用,因為班客都唔會去坐
KC3555 發表於 2019-1-26 15:59 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-26 14:36
慧豐園其實只係當停車場用,海翠同慧豐園根本好少有去上水嘅真。44。踢車都唔知踢曬去邊?市中心?豐景園 ...

44踢車踢到根本唔需要再去屯門碼頭站頭報到,(有段時間實施強制回站頭報到,好快就取消咗)
以我咁耐經驗,早上繁忙時間根本係有客就去做,靠司機自動埋位。
南行7:00前兩組,屯門天后路泊街開工去屯門市中心做短途客去碼頭,同碼頭開工去上水再南行。
7:00後之早上繁忙時間,司機互通消息,邊度人龍長就同其他前後車車長協調,有需要就南行過車。
好多站頭都有全吉車(除紅橋外),
見過碼頭上海翠走,
碼頭上美樂爆湖山路走,
湖翠路蝴蝶邨掉頭美樂上客,皇珠路走。
新屯門中心上客皇珠路走。
大站龍門居幾乎一定有吉車服事直飛公路。
豐安街特車,有時會喺屯興路上公路;
大站友愛停吉車等客,有時屯興路走,有時經市中心走,呢度就係車鏈,後車到埋站上客就前車走。
市中心通常都係除非滿座,否則後車到埋站上客就前車走。
就算宜家開唔足55部車,長期都有40部以上小巴運作喺44呢條線。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2019-1-26 16:04 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2019-1-26 15:43
可能人地要推 post 刷存在感呢
261X 上水一日仲係擺彩園,點快都冇用,因為班客都唔會去坐 ...

其實宜家早上261X由屯門北上的存在價值係多數疏導273A上水去粉嶺南班客。
有幾次經過欣翠花園,見到坐滿。但大部份都係學生。
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-26 16:30 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-26 15:59
44踢車踢到根本唔需要再去屯門碼頭站頭報到,(有段時間實施強制回站頭報到,好快就取消咗)
以我咁耐經 ...

https://www.facebook.com/587874824557675/posts/2327093343969139/  海翠人都頂唔順早繁得3班車經過,comment更群情洶湧。踢車唔使返返慧豐園報到,但個站頭堅水靜河飛,次次都十幾廿架綠頂泊灑喺度,但附近人煙罕至,個堆車根本係死車黎,冇司機開。根本嫌碼頭遠回車慢,市中心一落公路,豐景園可能搏大霧(不肯定)U-turn經皇珠路落公路,其他位根本好少車。
KC3555 發表於 2019-1-26 16:41 | 顯示全部樓層

呢種情況通常係司機缺勤(除唔夠司機未係重要因素,最緊要司機射波),
44係分紅制收入,路程越短,回車越快,收入就越多。南行點可能叫司機由頭行到尾?
司機自動分餅,而司機射咗波,梗係顧掂眼前司機載到幾多為重要,所以北行頭站乘客遭殃。
以前我住屯門成日都搭44返上水,嗰時客流量高過宜家好多,情況同樣有發生,頂唔順就要識打去站頭叫車。
唔打去站頭預車,去站長出聲,司機繼續我行我素。
仲有宜家朝朝早南行屯門公路都塞車塞到喊,40分鐘前叫車到唔到係絕對唔出奇。司機更加想快回車。
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-26 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2019-1-26 16:41
呢種情況通常係司機缺勤(除唔夠司機未係重要因素,最緊要司機射波),
44係分紅制收入,路程越短,回車越 ...

留言已有人提及打電話冇用仲寸寸貢。
服務質素惡劣,唔使諸多藉口,我理得佢射波定點,冇司機開車確係嚴重事實。
浸大小晴 發表於 2019-2-3 10:18 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-2-3 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-2-3 10:18
港仔就係難服事, 莊閒不分, 比得果17蚊以為自己係上帝, 比埋特殊服務你好無?

人地小巴佬有權唔車你, 你搵 ...

綠小冇依照官方行車路線、班次營運已經係唔應該。冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽。完。