hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 蓮塘口岸招標線傳聞
開啟左側

[小道消息] 蓮塘口岸招標線傳聞

S3BL343@66 發表於 2019-2-1 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

紅色公司有部B8L裝左行李架,唔知關唔關事呢
053h4 發表於 2019-2-1 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2019-2-1 19:29
紅色公司有部B8L裝左行李架,唔知關唔關事呢

個人認為拎去行B1的機會較大。另一個可能係龍運重有車未出,原本傳龍運個十部暫時撥比九巴?
HR1377 發表於 2019-2-1 20:21 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-1 19:34
個人認為拎去行B1的機會較大。另一個可能係龍運重有車未出,原本傳龍運個十部暫時撥比九巴?
...

B1繼續用12800清客好過用12米啦
AMN1 發表於 2019-2-1 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

最新消息剛從維園年宵九巴林子豪口中得知,九巴係中標蓮塘口岸其中一組路線!
HV7025 發表於 2019-2-1 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-1 19:34
...

一來B1用開12.8,二來睇相該行李架較細小,拎去B1用只係杯水車薪
我會估係W2,之前好似都傳過要搵車裝行李架,但一直都唔見
jpoon 發表於 2019-2-2 02:20 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-1 16:03
本地服務就應該唔少, 參考深圳灣

佢同深圳灣唔同,本身口岸出面出面羅沙路都有大把公交途經啦,地鐵又就通車,而深圳灣口岸係荒地,一定要開新綫接駁,所以深圳灣口岸冇參考價值
http://jpoon9394.blogspot.com/
053h4 發表於 2019-2-2 06:50 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-2-2 02:20
佢同深圳灣唔同,本身口岸出面出面羅沙路都有大把公交途經啦,地鐵又就通車,而深圳灣口岸係荒地,一定要 ...

有參考價值,因為深圳灣口岸公交都係由幾條線做到而家成堆線,同有直車去唔同地方出離。
而作為高速出口高速深圳又會開快線巴士,又會因應需求開新線或調整。

jpoon 發表於 2019-2-2 15:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-2 06:50
有參考價值,因為深圳灣口岸公交都係由幾條線做到而家成堆線,同有直車去唔同地方出離。
而作為高速出口高 ...

深圳灣口岸一開已經有十幾條綫,唔係幾條綫,同埋深圳灣口岸附近乜都冇,所以要開新綫,但蓮塘口岸出面羅沙路成幾十條綫,可以去福田、羅湖、沙頭角鹽田、大小梅沙,所以我話深圳灣口岸冇參考價值,明唔明?即係等於當初運吉唔開三彩巴士,係因為覺得居民可以行落牛頭角道同觀塘道搭車,但屯門54區冇乜巴士綫所以就要開綫
同埋就算係高速出口,都唔代表有市內公交行,深圳灣口岸旁邊夠有東濱隧道接駁沿江高速啦,就算機場巴士都冇行啦,到而家都仲係一條公交都冇,咁蓮塘會唔會開新綫行呢條高速,我梗係想但我唔知深圳政府畀唔畀
至於你所謂直車,我唔知講緊邊條啦,B車短途但越做越縮,而且八點就冇;機場巴士變成勁兜嘅M綫,就算係E19都要兜下高新科技園先上高速(明明行沙河西可以直上高速)

http://jpoon9394.blogspot.com/
053h4 發表於 2019-2-2 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-2-2 15:45
深圳灣口岸一開已經有十幾條綫,唔係幾條綫,同埋深圳灣口岸附近乜都冇,所以要開新綫,但蓮塘口岸出面羅 ...

记者革非、实习生黄仁江报道:杨彦波站在烈日下,满脸通红,豆大的汗珠从额头上顺着脸颊流下来,指挥着机场8线公交大巴驶入深圳湾口岸公交接驳站。‘晴天晒得胳膊起皮,雨天淋得浑身湿透。’杨向记者感叹深圳湾口岸配套设施的不足。

设施不足司乘喊累

杨向记者介绍,从7月2日起,深圳公交集团调度了机场8线、245路和90路公交线路接驳口岸,一听是新线路,大家都很高兴,争着报名到新线路工作,但来了后才知道是多么累,和口岸接驳的公交配套设施太差了,连遮阳蔽雨的地方都没有。

http://m.bendibao.com/show26824.html

單計深圳巴士集團而家都唔止當日3條,深圳灣個站改建過加左上客位,重有M206/E19等當日就無
Phoenix 發表於 2019-2-2 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

M 206是不是當年的光明626?