hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 [Locomotion運輸王]地鐵M車
開啟左側

[Locomotion運輸王]地鐵M車

barking 發表於 2006-7-9 23:25 | 顯示全部樓層

十分期待 Hong Kong Pack 的推出

我建議把某些車卡例如ER20的長度縮短,
因為 lomo 某些車卡本身係做到少少Q版,
要就番 lomo 自己寸金尺土的版圖

仲有, 最尾張圖的燈做得咁密......
不過, d燈做得咁密, 可以做到 moving block 的效果
 樓主| kychung 發表於 2006-7-10 05:32 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-7-9 23:25 發表
十分期待 Hong Kong Pack 的推出

我建議把某些車卡例如ER20的長度縮短,
因為 lomo 某些車卡本身係做到少少Q版,
要就番 lomo 自己寸金尺土的版圖

仲有, 最尾張圖的燈做得咁密......
不過, d燈 ...

因為其實我自己都幾心急
想快D俾大家玩
所以就應該唔會等到整晒至一pack過出
或者整完邊款就出邊款

果卡ER20其實唔係我整ge
而係我響兩大locomotion討論區度搵返黎
甚至個colour scheme都唔係九鐵而係奧地利OBB
雖然睇落接近無分別
所以我都唔打算自己另行再整九鐵版啦
(響OBB pack裡面 型號寫住OBB 2016)

至於要縮短車卡果方面呢
我都唸左好耐
不過睇番睇下整addon列車ge人都無特登為左遷就長度限制而縮短車卡
所以最後亦都無咁做
不過遲下整輕鐵則屬例外(因為輕鐵列車整番original長度ge話真係會好"呀咋")

我將D訊號燈整得咁密
的確係真係想摸擬接近moving block ge效果
雖然舖果下真係幾煩(尤其係要穿過市區地底時 一錯就死)
南粵急行 rail.kychung.com
PCCW138 發表於 2006-7-10 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-7-9 20:54 發表
C卡亦都響今日極速render好
而家開始響locomotion度做微調
效果大致上滿意
不過除左之前提過ge問題未解決之外
因為locomotion ge config度係無辦法specify電弓卡呢樣物體
所以就算抽車無C卡亦都行得走得

...

你真好野我想掘個MTR出來好耐,但掘唔到
Swedenscania 發表於 2006-7-10 13:25 | 顯示全部樓層

唔知樓主下一步打算整係咩車?
希望係九鐵黃頭或者地鐵舊車
238X 發表於 2006-7-10 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2006-7-9 20:54 發表

不過除左之前提過ge問題未解決之外
因為locomotion ge config度係無辦法specify電弓卡呢樣物體
所以就算抽車無C卡亦都行得走得

其實係有既... 隻遊戲入面有款車係無電弓卡唔可以行。
以我所知,車頭同電弓卡 (動力卡) 係分開處理既...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| kychung 發表於 2006-7-10 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-10 21:11 發表
其實係有既... 隻遊戲入面有款車係無電弓卡唔可以行。
以我所知,車頭同電弓卡 (動力卡) 係分開處理既...

果款應該係英國APT列車
不過因為果隻列車除左電弓卡之外
其他車卡都無動力
(即係好似東鐵M車咁)
所以比較易處理
但係地鐵果隻就因為A卡同B卡都有動力
但係無C卡就行唔郁
呢樣野就似乎無辦法模擬到出黎
一係就好似真實咁將C卡同A/B卡綁起

238X 發表於 2006-7-11 00:25 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-7-10 22:40 發表

果款應該係英國APT列車
不過因為果隻列車除左電弓卡之外
其他車卡都無動力
(即係好似東鐵M車咁)
所以比較易處理
但係地鐵果隻就因為A卡同B卡都有動力
但係無C卡就行唔郁
呢樣野就似乎無辦法模擬到出黎
一係就好似真實咁將C卡同A/B卡綁起

都得,不過要留意一下方向... A/C 同 C/A 可能要分開做。
以我所知,呢隻遊戲 D 綁卡個頭永遠向住行車方向。

樓主| kychung 發表於 2006-7-11 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-11 00:25 發表
都得,不過要留意一下方向... A/C 同 C/A 可能要分開做。
以我所知,呢隻遊戲 D 綁卡個頭永遠向住行車方向。

唔使
arm arm試完
無呢個問題
而響典型8卡編組裡面
D卡仲識得自己走去第3同第6卡度
 樓主| kychung 發表於 2006-7-11 00:53 | 顯示全部樓層
經過多日調試之後
而家ge設定大致上已經搞掂
可以俾大家玩啦
不過可能仲會有D微調要進行
請繼續留意住呢度睇下有無修改

7月12日修改:
修正載客量錯誤(由於設定檔限制 故A-C及B-C現設定為不能運送郵包 只有D卡至得)
消失年份修改為2002年
與舊M車兼容
加入中文title

按此下載 A-C Unit

按此下載 B-C Unit

按此下載 D Car

238X 發表於 2006-7-11 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kychung 於 2006-7-10 05:32 發表

我將D訊號燈整得咁密
的確係真係想摸擬接近moving block ge效果
雖然舖果下真係幾煩(尤其係要穿過市區地底時 一錯就死)

其實咁密唔見得有太大好處...

1. 列車容易脫班
2. 入站時 D 車成日行下停下,如果有壞車或慢車情況更嚴重