hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油荃線進度
開啟左側

[小道消息] 油荃線進度

ricky 發表於 2019-2-2 17:40 | 顯示全部樓層

Handsome 發表於 2019-2-2 00:43
唔係藉口,直巴同巴士係有分別。直巴或跑狗多數停喺APM入面嘅室內過境巴士站上落客,但係巴士係停喺觀塘 ...

咁叫40P改行牛頭角道做全日,唔使咁煩。
前荃葵青區居民
leungky0528 發表於 2019-2-3 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-2 01:21
最後運輸署都係要將條途經觀塘嘅巴士拉上去,仲要係份RDP寫住方便安達臣居民去觀塘

最好笑上面仲有人講 ...

頂到三年,負責嘅升哂走哂,未又係一個新時代
HR1377 發表於 2019-2-6 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2019-1-30 18:05
有冇數據,倒走幾多客?要搭鐵一早已經搭鐵。西行40/38喺葵芳又有幾多客落車? ...

黃大仙上車,搭290系去葵興時間其實同搭38差不多。

38繁忙時間可以在葵興站上好多客

ViviTse 發表於 2019-2-12 02:02 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-1-29 20:38
中大定教大?
74F去教大架

將埔線最理想係:將軍澳 - (觀塘停唔停都好啦) - 中大 - 大埔(拍邊) - 大埔工業邨 - 教大
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2019-2-12 02:04 | 顯示全部樓層
cobalt174 發表於 2019-1-28 04:39
全日行東九商業區唔係太睇好,非繁又拍蚊,又轉唔到車上秀茂坪同將軍澳
明明幾年前九巴差唔多將297 8pm後回 ...

但297 8pm後都會有一定ge客 Megabox 翻將軍澳ge,
況且㗎小巴又入紙想取消,果度應該有一定客量改唔到
10598C 發表於 2019-2-12 02:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-12 02:02
將埔線最理想係:將軍澳 - (觀塘停唔停都好啦) - 中大 - 大埔(拍邊) - 大埔工業邨 - 教大
...

有798借鑒,將埔停觀塘都幾趕客
當然,你決定停唔停觀塘,都係睇將軍澳走線係邊個小區尾站走嘅啫

個人覺得配合將軍澳南堆新樓落成,加上將軍澳北大部分地方都可以798隧道口轉車,應該由山上開,將軍澳南尾站行觀繞老隧直入馬料水

或者類似舊694走線,加快將軍澳南車程,不過入埋新都城
ViviTse 發表於 2019-2-12 02:49 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-2-12 02:20
有798借鑒,將埔停觀塘都幾趕客
當然,你決定停唔停觀塘,都係睇將軍澳走線係邊個小區尾站走嘅啫

某程度上,我都幾同意「山上開落黎,經將南走」;但問題係取決於九巴開,定新城開。如果新城開,經觀繞直飛係正路;如果九巴開,停埋觀塘(最多好似A29咁停)當似74X改版咁係正路。

如果九巴開,就可以做埋「教大/埔工/中大 - 觀塘/將軍澳」呢個74X做唔到ge位,
但山上開就會覺得好兜(因為要經將南燈陣+調景嶺又要停內街,半隻腳喺觀塘山仲要反兜全個將軍澳+觀塘)。
如果新城開,就做「大埔 - 將軍澳」特快,效果唔同。

"或者類似舊694走線,加快將軍澳南車程" -- 呢個絕對同意,但唔容易做到 -- 區議員唔會咁易畀你飛走佢個站 + 改燈陣好麻煩

所以如果以安排將埔線為目標,最理想會係:
(康翠/康城:同時將沙田線同大埔線group起,連埋雙安,開雙半日。當然目標唔係處理將南出沙田問題,所以尚德/將南/坑口會失去798B)
(293) 彩明 - 尚德 - 坑口 - 寶林 - 觀塘(3站) - 中大 - 大埔(拍邊) - 埔工 - 教大 [0530-2320 / 0630-0020]
(288X) 康城 - 廣明 - 康翠 - 安達 - 安泰 - 彩虹 - 沙田 - 大埔 [0600-1000 / 1700-2100]
(798) 不變 / (798A, 798B) 取消