hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司可唔可以唔好再開啲唔係直達嘅垃圾線呀? ...
開啟左側

巴士公司可唔可以唔好再開啲唔係直達嘅垃圾線呀?

miklcct 發表於 2019-1-29 13:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年巴士公司成日「因應新發展區落成」而加強服務,但點知原來嗰啲路線對新發展區嘅人來講係無用嘅,因為條線唔係高速直達目的地;結果條線就淪為舊有路線嘅加班車,令到繼續帝化舊區之餘,喺個新發展區入面載空。
近期垃圾例子包括:
「因應屏欣苑落成而加強服務」嘅969B(唔應該喺天水圍站總站開,因為嗰段等同載空,正常人唔係白痴嘅都會喺屏廈路個站上車。
「因應欣田邨落成而開辦」嘅960C(應該喺建生/富泰開,過欣田邨直上屯門公路,咁先可以真正服務欣田邨嘅乘客;而家只係等同變相960多一班不經大興特車)
「因應烏溪沙住宅入伙而開辦」嘅40S(最盡應該過錦英苑就好上馬鞍山路啦,使鬼兜馬鞍山市中心個圈咩?)

近期好例子包括:
「因應水泉澳入伙而加強服務」嘅47A(幾乎係直出,只係上繁以外要入沙田市中心)
「因應安達臣道發展區入伙而開辦」嘅88、213M同214(全部特快直達)

RPP計劃入面嘅垃圾例子包括:
「因應欣田邨落成而開辦」嘅67A(應該過欣田邨直上屯門公路)

「因應大埔郊區人口增長而開辦」嘅73P(唔應該入大埔中心)
「因應洪水橋及朗屏發展而開辦」嘅269D特別班次(應該由269D繁忙時間拆線代替,令到天水圍車直接喺洪天路走,唔使兜元朗)

好心運輸署就整返個指引,學外國咁,一條線嘅行車距離、時間或者車站數目唔可以超過幾多啦(同汽車能夠最直接/最快行走嘅路線相比),要求巴士公司交計劃嗰陣要跟足啲KPI做。

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +20 收起 理由
99MAN + 1 + 9 精闢見解
carson911 + 1 + 10 Huge C
rusf101001 + 1 精闢見解

查看全部評分

進智公交
浸大小晴 發表於 2019-2-4 23:18 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-2-5 09:19 | 顯示全部樓層
浸大小晴 發表於 2019-2-4 23:18
九巴唔係善堂, 唔賺盡就唔係九巴, 完。

88, 213M, 214係拎佢招標未叫好D囉, 47A未又唔係跟47X, 只係本身47X唔係49X咁兜姐, 拎哂出去招標睇下夠唔夠膽收天價開213D/213X, 整慢架272P再加價開272E, 擺明話比九巴做實會一係收天價一係兜到你傻
浸大小晴 發表於 2019-2-5 09:28 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2019-2-5 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-2-5 09:19
88, 213M, 214係拎佢招標未叫好D囉, 47A未又唔係跟47X, 只係本身47X唔係49X咁兜姐, 拎哂出去招標睇下夠唔 ...

272E只係荔枝角長沙灣 深水埗
美孚 葵芳 葵興咪又要搭272P
shakugan2005 發表於 2019-2-5 12:00 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2019-2-5 11:20
272E只係荔枝角長沙灣 深水埗
美孚 葵芳 葵興咪又要搭272P

272P被改線前未就係荔枝角, 長沙灣, 深水埗, 改走左272P果刻仲要人272P轉286X, 後來開架272E貴過278X仲走去72減車做喎, 所謂既青沙公路根本就係加價公路, 正常D就唔該開返條城門隧道巴士線經青山公路葵涌段落長沙灣

ATENU135 發表於 2019-2-5 18:25 | 顯示全部樓層

40S被議員要求經亞公角、沙田
rusf101001 發表於 2019-2-5 18:47 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-2-5 18:25

學73P咁踢遠d開
索性西貢開
鳥鐵尾站
兜一兜大學站直落荃葵

936收皮935全日
andy1010 發表於 2019-2-5 18:50 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2019-2-5 18:25

議員要對得住自己個區, 一定要咁叫架, 係咪真係做係巴士同運吉既責任
TankKingEH9697 發表於 2019-2-5 21:05 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2019-2-5 09:28
招標完一樣可以過一排話客少收車, 你見290系咁多人坐都夠膽(有時借D椅) 收車就知 , 即管睇下今日會唔會未上 ...

將廠收車唔駛你教
過海聯營先係重災區
坦克王EH 9697