hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2019-2020年度灣仔區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2019-2020年度灣仔區巴士路線計劃

leo_ku 發表於 2019-2-19 09:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-13 14:39
灣仔區都咁大火氣, 少有WOR, 5X 好在無話取消JAR

做好港島巴士服務港島乘客係成個港島的共識, 連灣仔都 ...

無法啦, 民選區議員永遠唔會選到幫TD護航的人, 今年區選年呀老友。

人地講灣你品鐵路盲點, 你又跟住講, 你無獨立思考架?

大坑行去天后站十分鐘咋, 行出高士威道有電車, N飛巴士比你坐,
反對派質素就係咁低落。

053h4 發表於 2019-2-19 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-19 09:09
無法啦, 民選區議員永遠唔會選到幫TD護航的人, 今年區選年呀老友。

人地講灣你品鐵路盲點, 你又跟住講,  ...

誇大港島巴士服務水平唔明港島區巴士服務係獨市下的水平就算啦。我諗全港公屋計,全多人被迫坐巴士就係石排灣係。

因巴士服務差劣坐4M, 或者行10分鐘先有其他巴士服務的大坑。

leo_ku 發表於 2019-2-19 09:31 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2019-2-13 14:15
不滿文件粗疏 灣仔區議會拒討論巴士路線計劃

運輸署的年度巴士路線計劃,在提交首個區議會是便觸礁。灣仔 ...

歸根結底, 特區政府當年取消區議會委任制, 實在係拎起石頭DUP落自己隻腳到。
不論泛民還是建制派, 民選區議員只會向自己選民負責, 唔識說服地區人士接受政府所推行政策,

就算區議會換屆換一百次都唔掂。

今次區議會公然拒絕巴士路線文件、自由黨林生甚至喝斥運輸署官員, 已經係一個要重設委任制的警號。

過往區議會拒絕討論文件經常發生, 南區年年如是, 而14年沙田區會傾區域性模式巴士重組官員遇上示威、
西貢區議會粗暴趕走運輸署官員等等, 反映出地區民選議會繼續成為巴士重組的絆腳石, 情況一發不可收拾。

特區政府可以委任巴士公司小巴公司代表, 以增選委員身份入議會發言 (他們有發言權但無投票權),
至於委任多少人、任期問題, 可以再研究。呢班人可以提供一個較為宏觀中肯的意見, 抗衡民選區議員的山頭主義思想。
舉個例子負責港島的巴士公司代表, 灣仔區會開會可以用增選委員身份係區議會發言,
基於增選委員同直選議員有同等地位的前提, 灣仔跨黨派議員再唔能夠借機向巴士公司運輸署發難。
我覺得長遠而言政府一定要做D野才可以。

053h4 發表於 2019-2-19 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-19 09:31
歸根結底, 特區政府當年取消區議會委任制, 實在係拎起石頭DUP落自己隻腳到。
不論泛民還是建制派, 民選區 ...

失民心失天下就人所共知ga lar.

睇下港島區議會正確反映港島乘客對盲減車,巴士服務不足的意見而暫停討論,只係反映居民及乘客意見。

係你角度除左某地區巴士就條條都減得ga lar. 一般居民返工返學需求被忽略,講到條38A抽車比38B係天經地義咁,點解A線乘客要為B線找數啊?

Cut車無止境ga?
leo_ku 發表於 2019-2-19 10:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-19 10:05
失民心失天下就人所共知ga lar.

睇下港島區議會正確反映港島乘客對盲減車,巴士服務不足的意見而暫停討 ...

你早少少將D車進貢, 當然唔駛受咁多苦, 對不?

港島乘客被人洗腦, 無視有替代交通, 堅持唔比減車繼續同巴士公司倒米先是最大問題。

好簡單, 車隊數定左係咁多就係咁多, 客量少的線調配資源比客量高的線,

從來都係零和遊戲的遊戲規則。有人無視既有制度、衝擊, 以為民選議員大晒, 才是最大悲哀。
在此我立場係唔會改變。

053h4 發表於 2019-2-19 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-19 10:12

自己睇下運吉月報啦,新巴比人盲減40部啊,南港島線減72部,無減wor.

洗唔洗數埋閣下的找數論啊,觀塘道巴士去荃葵加服務就叫其他線找數?

其他人唔洗坐?你立場根本就超脫所謂鐵路影響乘客減少呢樣野,係要大幅減少既有乘客服務,無視地區居民需要,滿足閣下某D地區加強服務的一己私慾。
加車都話唔比wor, 無視乘客增加,新巴客量升到去南港島線通車前重要比人盲減40部。
多左乘客明明就係買車去加車,你就無視乘客增加呢樣野。
qunow 發表於 2019-2-19 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-2-19 09:31
不論泛民還是建制派, 民選區 ...

區議會為什麼要代表政府?
238X 發表於 2019-2-19 10:27 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-2-19 10:12

進貢?叫人投降?而家咩年代呀?

如果政府同巴士公司,真係將自己同社區當成皇帝同臣民之間嘅關係,咁佢哋寸步難行係自己攞嚟,唔怪得人。

況且就算係君臣之間都要互相尊重。「君視臣如土芥,則臣視君如寇讎」,你有無聽過?

衰啲講句,好似你呢啲危害社會和諧嘅人渣,就算被人拉去斬頭都不為過。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leo_ku 發表於 2019-2-19 10:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-19 10:16
自己睇下運吉月報啦,新巴比人盲減40部啊,南港島線減72部,無減wor.

洗唔洗數埋閣下的找數論啊,觀塘道 ...

觀塘道一早SET左QUOTA, 加服務當然要其他廢線找數, 觀塘區無廢線或者其他密得濟的線? 講笑呀?

攪清楚, 港島本土已經有電車, 你不斷對電車避而不談唔會增加說服力。
都未計成條全日開2分鐘一班的港島線。3分鐘一班的南港島線,

淨係港島線同電車已經KO 所謂要增加港島流水服務的訴求。

你連調配港島本土線資源都唔願做, 憑咩同運輸署講數要加配額比你? 你攪清楚個邏輯先啦,
我一早點名2同590 啦, 新巴都淨係改590 做單向咋。

新巴客量升都係歸功於過海線咋, 攪清楚先啦。

leo_ku 發表於 2019-2-19 10:39 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-2-19 10:19
區議會為什麼要代表政府?

區議會代表民意結果民粹抬頭, 任何調配資源的建議都唔放行,

一個只得一個民主派的灣仔區議會都攪成咁, 掌管路線生殺大權的運輸署以後仲有位企咩?

重設委任制上面有講可平衡民選議員過份的苛求、山頭主義遺毒,

難道你仲未醒覺嗎? 仲覺得建制派係橡皮圖章?