hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [2019第一滴血]馬亞木停辦106,107
開啟左側

[2019第一滴血]馬亞木停辦106,107

JU2541 發表於 2019-2-5 01:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-4 21:36
如果AMS交番4系應該全區居民都好高興

你會唔會煩左 d?

人一九,腦便殘
053h4 發表於 2019-2-5 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2019-2-5 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-5 01:40
106同111根本不相伯仲,111總站半粒鐘都唔知有冇一班車,係彩虹道奉旨唔會等到車
唯一九商叫做有兩飛叫, ...

小巴都做唔掂仲要巴士執屎係咩道理

我真係好耐無見過小巴111係彩虹邨出現
10598C 發表於 2019-2-5 20:31 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2019-2-5 19:32

我真係好耐無見過小巴111係彩虹邨出現 ...

之前九巴想擺93K入去,咪當你情我願,九巴肯做九龍灣,小巴又肯做觀塘道,102有板睇
講真,之前聽過111司機話叫人唔好去彩虹道等車,一日都未必有幾班車經彩虹道

漏左補充一句,我搭111、106多數係繁忙時間以外係零碳等車,叫做好等過繁忙時間

3ASV174 發表於 2019-2-6 01:28 | 顯示全部樓層

幾年前未有 290 既時侯o係黃大仙返將軍澳都會去彩虹道搭 111 既,
當年都仲可以等得下,依家連九龍灣都未必見到呢條線,我試過九龍灣等一個鐘都無車。

話 106/111 叫兩飛既人好肯定甚少搭呢兩條線,
兩條線得零碳出面係一齊停,但繁時 106 總站都上唔晒,111 根本九龍灣都未必入,係無可能去零碳等車,只可以去企廣排 106。

106 本身唔係無客,但車程長長途客多,多數人真係來往將軍澳 <> 九龍灣,呢個客量結構小巴好難搞,
仲要成日爆車寶琳路上唔到,班客唔係好敢等佢,寧願有 93K 都照上,變相趕客。

之前 106 見順亞早繁剩係顧住做翠林,有偷雞開過康盛落寶林短棍,
後來唔知係咪太招搖,俾人周到就無左。
如要討論,請先自貼差餉單一次
superbus 發表於 2019-2-7 00:45 | 顯示全部樓層
響九龍灣入面, 15A、297 已經稱得上係垃圾
但 111 可以比呢兩條垃圾更加不知所謂
同佢有得揮果條叫 110
~誰@359~ 發表於 2019-2-8 00:28 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-2-6 01:28
幾年前未有 290 既時侯o係黃大仙返將軍澳都會去彩虹道搭 111 既,
當年都仲可以等得下,依家連九龍灣都未 ...

綠小得十幾個位係做唔到流水,既然有個大客源其實做一架16/19座泥鯭回車快D仲好
搵102系接收左106 107,變做111A九龍灣繁特短棍加中段107就得
字大只顯得人自大
kc_loo 發表於 2019-2-8 11:22 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2019-2-8 00:28
綠小得十幾個位係做唔到流水,既然有個大客源其實做一架16/19座泥鯭回車快D仲好
搵102系接收左106 107, ...

而家司機唔夠, 其實真係101M, 102 收左106, 107 果幾個司機同車, 會資源運用真係好好多
ricky 發表於 2019-2-8 12:42 | 顯示全部樓層

111成日暗中唔開車,撥咗去做102。

前荃葵青區居民
238X 發表於 2019-2-8 21:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-2 11:04
所以話小巴龍頭公司呢D "小商人", 條線無錢賺就執要人執手尾,大線唔夠乘客載怨聲再道,佢大賺突賺都唔比巴 ...

認真,如果九巴都會咁做而又有人接到手,我又唔拘呀
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知