hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [2019第一滴血]馬亞木停辦106,107
開啟左側

[2019第一滴血]馬亞木停辦106,107

expertuser2004 發表於 2019-2-10 18:11 | 顯示全部樓層

106 改經官塘道(不經康寧道, 協和街, 秀茂坪道), 跟 98A/93K 回程相同及同站, 保證即時翻生
印像中 95M 延長到企業廣場是不用加票價
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
3ASV174 發表於 2019-2-10 21:11 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-2-8 12:42
111成日暗中唔開車,撥咗去做102。

非繁忙時間可能係,繁忙時間其實係 102 救 111 就真,以前繁忙時間 111 成日會搭到 102 既車,當然依家仲有無車多到去做呢件事真係唔敢講。

但 111 之所以會出現,本來就係用黎接收 102 用唔晒既車。

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2019-2-10 21:17 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2019-2-8 00:28
綠小得十幾個位係做唔到流水,既然有個大客源其實做一架16/19座泥鯭回車快D仲好
搵102系接收左106 107, ...

其實佢就算當短棍做繁時都係得單向有客,如果一個位一單只可以做一個客,呢個車程呢個車費都幾難回到本,
類似路線 105 一個位做一長一短客圍到成 $15 都一樣嗌蝕(真定假就唔知啦)。
10598C 發表於 2019-2-10 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-2-10 21:17
其實佢就算當短棍做繁時都係得單向有客,如果一個位一單只可以做一個客,呢個車程呢個車費都幾難回到本, ...

105近年跌唔少客,聽過司機講少左最少兩成客
班次又越嚟越疏,個名又越嚟越臭

講真,105繁時逆向都有一定客路,只係非繁入將軍澳時不時都見一兩個就上繞道
~誰@359~ 發表於 2019-2-10 22:17 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-2-10 21:17
其實佢就算當短棍做繁時都係得單向有客,如果一個位一單只可以做一個客,呢個車程呢個車費都幾難回到本, ...

不過肯定既係106變做111A,車費加少少,回車快左,客又冇做少左
再夾埋中段去左做107,整體成本都慳左

但始終最根本問題係綠小多左租牌成本,既然成行都唔夠司機
政策上唔應該係繼續畀綠小大規模咁存在,而係幫綠小營辦商upgrade上村巴呢一級,推行低地台車亦都更加容易
字大只顯得人自大
ricky 發表於 2019-2-10 23:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-2-10 21:11
非繁忙時間可能係,繁忙時間其實係 102 救 111 就真,以前繁忙時間 111 成日會搭到 102 既車,當然依家仲 ...

同埋111有時唔似跟官方路線行。
前荃葵青區居民
expertuser2004 發表於 2019-2-10 23:09 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2019-2-10 22:17
不過肯定既係106變做111A,車費加少少,回車快左,客又冇做少左
再夾埋中段去左做107,整體成本都慳左

綠小最大問題是不夠人手同多限制, 看死運吉又用 10M/10A 搵 702 執手尾個招 / 或拉條垃圾線去企業就算

除左鐵路霸權, 綠小限制比紅小更多先是倒閉主因, 運吉好應該撿討下

既不可自由調整路線, 又不能自由加價, 更不能設電話留位, 也不可能自行調整班次+車種

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
hkbw 發表於 2019-2-10 23:35 | 顯示全部樓層

馬仔話蝕就真係蝕既咩?

要做到盤數係蝕有好多方法~~

你估佢開善堂? 真係蝕都做左咁多年? 咪玩啦~~

佢地既所謂蝕, 只係唔好賺, 賺唔夠者...

蝕著做五年? 真係..講呢D都竟然有人信...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hihiman + 1 賺少左未係度叫春咯

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
3ASV174 發表於 2019-2-10 23:45 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2019-2-10 23:09
綠小最大問題是不夠人手同豬多限制, 看死運吉又用 10M/10A 搵 702 執手尾個招 / 或拉條垃圾線去企業就算
...

93K 都走唔甩架喇,
當初 93K 建議入九龍灣既討論已經有考慮 106 隨時會交牌呢個因素。
不過 111 改道後根本已經 Cover 晒 106 九龍灣服務範圍有突,真正無左服務既係康寧道,雖然客應該唔多。

反而我加更有興趣既係 106 如果真係執笠,唔見得馬亞木就會放棄繁忙時間將軍澳 <> 九龍灣堆客,
佢應該會狂開 111 短棍做返呢堆客,同組既 102 應該會遭殃要供車出黎。
053h4 發表於 2019-2-12 00:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽