hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [2019第一滴血]馬亞木停辦106,107
開啟左側

[2019第一滴血]馬亞木停辦106,107

hihiman 發表於 2019-2-12 11:11 | 顯示全部樓層

希望10M 食埋107, 咁就10M, 107, 13 呢3條線就可做大循環. 幫靈實散人龍
expertuser2004 發表於 2019-2-12 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-12 00:42
其實堅唔明10M/10A 真蝕定係想賣牌套現走人lor
話晒702拉長後整體收益重好左兼越做越有,居民反應又好, ...

綠小可轉紅小, 只不過架車去左邊區姐, 格黎條75/75A 都是不少人搭
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
3ASV174 發表於 2019-2-13 01:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-12 00:42
其實堅唔明10M/10A 真蝕定係想賣牌套現走人lor
話晒702拉長後整體收益重好左兼越做越有,居民反應又好, ...

10A/10M 中晒小巴死穴,
車程長收費平兼班客搭全程,好多時 10M 南昌站一爆就係上都上唔晒,條線本身又唔係密,變左中途客唔等,但南昌站無定向無客真係就完全無。
條線沿途食燈食到癲,枝枝都係極品,我試過一單南昌去九龍塘搭足八九個字,位位 $3.8 真係坐滿都無錢賺。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
asv2 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2019-2-16 02:41 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-2-10 21:11
非繁忙時間可能係,繁忙時間其實係 102 救 111 就真,以前繁忙時間 111 成日會搭到 102 既車,當然依家仲 ...

無錯,以前繁時真係成日見102救111。不過最近(特別係8~11pm左右)去觀塘/九龍灣/彩虹道睇,係等極都唔見102/111.........九龍灣為例,102個站係可以排20個人都唔出奇,然後A29都有2班經過,只見1班爆晒ge 102飛站,再之後就係102堆客過檔第3班A29、地底。
而觀塘,102個站大概有3~5個客左右,但好多都頂唔順落咗地底、A29。
111都唔見得好,彩虹道等車,遲遲都唔見車,結果等緊ge客都腳投98C/93K.........

點知翻到將軍澳,望吓總站,唔少車泊咗喺度......... 但其實係車唔夠,定唔同時段司機唔夠?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2019-2-16 12:25 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-16 02:41
無錯,以前繁時真係成日見102救111。不過最近(特別係8~11pm左右)去觀塘/九龍灣/彩虹道睇,係等極都唔見10 ...

以前102系仲有牛頭角短途車嗰陣都有唔少人喺牛頭角站同觀塘油站等
依家牛頭角短途車近乎消失
正線又唔見佢開我密(沿途見約5分鐘一班)
搞到九龍灣站之後已經打爆 (牛頭角下邨都焗住行去九龍灣站上車)
牛頭角同觀塘條人龍就越嚟越短, 唔係坐地鐵就A29
呢度至少唔見3至4成客源

kc_loo 發表於 2019-2-18 14:53 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-2-16 12:25
以前102系仲有牛頭角短途車嗰陣都有唔少人喺牛頭角站同觀塘油站等
依家牛頭角短途車近乎消失
正線又唔見 ...

牛頭角短途車問題我都留意左好耐, 之前有人話cancel 左
但我多次見到啟業, 九龍灣排長龍,
但牛頭角站都有車等客,
所以我都幾認為牛頭角短途車仲係存在,

不過而家102 真係太少車, 放工時間就算啟業, 九龍灣都要等好耐,
照計102 客量未至於公司想大幅減資源

kc_loo 發表於 2019-2-18 14:58 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2019-2-10 23:35
馬仔話蝕就真係蝕既咩?

要做到盤數係蝕有好多方法~~

如果真係賺$, 我睇唔到佢點解做到條線咁, 仲想棄權
hihiman 發表於 2019-2-18 18:30 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-2-18 14:58
如果真係賺$, 我睇唔到佢點解做到條線咁, 仲想棄權

救左中環中心先啦. 仲理什麼小巴線
44 都唔及有人承租中環中心咁好賺呀^^

JX9097 發表於 2019-2-19 13:05 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-2-18 14:53
牛頭角短途車問題我都留意左好耐, 之前有人話cancel 左
但我多次見到啟業, 九龍灣排長龍,
但牛頭角站都有 ...

上下繁唔敢講話完全冇但晚繁後真係近乎零

以前旺角返景林首選一定係官旺+102系
依家? 試過無數次企喺牛頭角等半個鐘都上唔到車
(特車, 冇; 正線, 5分鐘一架, 架架爆哂)
夾時間坐98C, even全程地鐵算數

penso 發表於 2019-2-19 14:18 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-2-19 13:05
上下繁唔敢講話完全冇但晚繁後真係近乎零

以前旺角返景林首選一定係官旺+102系

比我旺角返景林一定搭796C 轉地鐵/ 296C,13D, 24,2A (旺中一帶) OR CTB 20 (兆萬/家樂坊) 去MIKIKI 轉102 小巴
官旺站位唔掂我一早放棄左.......搭MEGABOX 線係新蒲崗/彩虹村轉102小巴仲好