hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今朝NA41遲咗25分鐘開
開啟左側

[經歷分享/報告] 今朝NA41遲咗25分鐘開

Neutroginger 發表於 2019-2-4 02:36 | 顯示全部樓層

你去港豬澳唔係過關?
上層係落客(出境), 下層係上客 (入境)
上層係落客區, 不准上客
下層係上客區返新界, 冇站牌係去機場
情況同A31/A36等, 係港豬澳係唔會上客返機場

點解你唔係上層落車?
無哩頭去下層做乜?
比著我係車長, 就算唔趕你落車, 都會想問下你究竟你想去邊, 係咪搭錯車
 樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2019-2-4 11:46 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2019-2-4 02:36
你去港豬澳唔係過關?
上層係落客(出境), 下層係上客 (入境)
上層係落客區, 不准上客

但官方資料係寫到明終點站係港珠澳總站 , 而非港珠澳旅檢大樓喎
你話旅檢大樓上車去總站就唔得啫
喺沙田上車 , 點解唔可以搭到總站落 ? 唔俾人去總站參觀/影相/等人 ?
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
浸大小晴 發表於 2019-2-4 11:50 | 顯示全部樓層
autumnalex 發表於 2019-2-4 12:10 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2019-2-3 20:54
286P以為自己做46P都試過

早年早繁等62X, 個司機大遲, 原來係佢搞錯做完258D已為跟住柯打259D, 要係龍門居番過黎
053h4 發表於 2019-2-4 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2019-2-4 21:14 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2019-2-3 19:42
據聞 NA33 都試過同樣情況, 直頭失班。結果搞到返工客明知有加班車都唔敢喺自己屋企樓下等, 情願去屯中叫兩 ...

唉 , 龍運真係唔掂
平線又甩班 , 貴線又甩班
希望蓮塘啲線唔係佢投到啦
http://www.youtube.com/@FrozenBusChannel
PoohPoohJoe 發表於 2019-2-4 23:35 | 顯示全部樓層

寫就寫架車停完旅檢大樓就落總站,但問題係總站係上客區,理論上無落客功能,而且一般人去到港珠澳,都係上層落車去過關,我諗設計路線果個,甚至口岸規劃果個無諗過會有人去到個度唔係過關,,
 樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2019-2-5 11:07 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2019-2-4 23:35
寫就寫架車停完旅檢大樓就落總站,但問題係總站係上客區,理論上無落客功能,而且一般人去到港珠澳,都係上 ...

如果佢真係唔想人總站落嘅話,咪光明正大寫出嚟,好似93M咁,寫明尾站新都城二期,咪唔駛拗囉
係要咁樣偷偷摸摸cut短
Neutroginger 發表於 2019-2-6 02:30 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-4 14:16
港珠澳上下層都唔係禁區,雖然上層唔比上客。

但可能有人真係搭過龍,想轉番車,坐B4去機場呢

可能龍運都未知乜事....
佢地可能諗...理論上係落客區D 客都走哂啦

情況有如E41 係apps 果度, 一號客運大樓果個位, 明明只係比落客
但係果度都係有$4.3 既價錢, 又冇寫係落客站
A43P 都係一樣, 二號客運大樓果個位, 車長會比你上車去博覽館咩?

拾顓豭 發表於 2019-2-8 09:32 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2019-2-4 21:14
唉 , 龍運真係唔掂
平線又甩班 , 貴線又甩班
希望蓮塘啲線唔係佢投到啦

正確呢啲叫失班
呢類深宵綫定點, 失班係死罪
不過公平啲講, 任何巴士公司都會發生呢類情況

過往運吉都收唔少頭車失班投訴,
派更部係好重視頭車能否派到,
因為專營權條文係有嚴格講明頭車二車尾車不可收