hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何107P不在九龍灣開出?
開啟左側

[問題] 為何107P不在九龍灣開出?

bonebrother 發表於 2019-2-10 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層

107P最主要都係比紅隧既人搭 所以咪搵個最近紅隧既九龍總站
238X 發表於 2019-2-11 00:54 | 顯示全部樓層
bonebrother 發表於 2019-2-10 20:11
107P最主要都係比紅隧既人搭 所以咪搵個最近紅隧既九龍總站

如果係咁何不學 301 喺正紅隧口開?

21 樓個解釋我覺得唔錯,敢問你貼呢篇文之前有無睇?

========

其實調番轉頭諗,事情會唔會係:

海逸落數碼港有「需求」,要開條線招呼佢哋,而由於同佢服務範圍最接近嘅線係 107,所以用 107 資源開、號碼叫 107P?

115P 都唔係九龍城碼頭開啦。

其實兩條線都係擺明做邨巴...

個人認為,其他諗法其實有啲諗多咗。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| ricky 發表於 2019-2-13 10:19 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-2-11 00:54
如果係咁何不學 301 喺正紅隧口開?

21 樓個解釋我覺得唔錯,敢問你貼呢篇文之前有無睇?

但115P尾站係中環碼頭,同115一致,主力去清黃埔的過海客。但107P在海逸開,但又話係107的特別班次,但唔係輔助107,真係摸不著頭顱,似在紅磡「求其搵個位做總站」就算數,反正紅隧口都做晒大部分上落客。

前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2019-2-13 10:59 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-2-13 10:19
但115P尾站係中環碼頭,同115一致,主力去清黃埔的過海客。但107P在海逸開,但又話係107的特別班次,但唔 ...

107都有做紅磡, 只不過行上路漆咸道北, 而唔係深入紅磡.

如果係求其, 何不在馬頭圍道或漆咸道北起載呢?
 樓主| ricky 發表於 2019-2-13 11:41 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-2-13 10:59
107都有做紅磡, 只不過行上路漆咸道北, 而唔係深入紅磡.

如果係求其, 何不在馬頭圍道或漆咸道北起載呢?

因為要搵泊位
前荃葵青區居民
238X 發表於 2019-2-13 14:28 | 顯示全部樓層
但115P尾站係中環碼頭,同115一致,主力去清黃埔的過海客。但107P在海逸開,但又話係107的特別班次,但唔 ...

或者再講直少少:我認為 107P 同 115P 都係海逸豪園邨巴。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
miklcct 發表於 2019-2-13 15:37 | 顯示全部樓層

107P當然係輔助107,同107一樣都係去香港仔同田灣
進智公交
 樓主| ricky 發表於 2019-2-13 16:17 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-2-13 15:37
107P當然係輔助107,同107一樣都係去香港仔同田灣

雖然經香港仔,但重點係去數碼港

前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2019-2-14 01:09 | 顯示全部樓層

以前40P回程駿業里起載, 藍田站總站等夠鐘私出去, 307P回程擺炮台山站等夠鐘先私入天后站, 678回程擺銅鑼灣運動場等夠鐘再私入東院道, 大西北路線回程鰂魚涌起載, 擺康山道等夠鐘, 類似例子可謂多不勝數, 即使我講緊嘅係近代嘢唔啱聽, 以前亦都有例子, 因為定時定點中途起載響上個世紀已經有, 並唔係新鮮事.

如果107P係求其擺, 要用107車去做, 由九龍灣私過去條路都幾迂迴吓, 至少出機隧後跟28出漆咸道北平治街起載會直接過入海逸豪園, 再兜埋黃埔 紅磡灣先出紅隧, 若要等夠鐘可以擺九碼.

點解要揀海逸豪園, 唔求其喺某個107巴士站起載呢? 因為海逸豪園有位擺, 而附近黃埔full左, 呢個解釋尚算合理, 但當時紅碼咁寬敞, 一條得幾班車嘅線容納唔到真係幾難令人相信, 咁點解唔擺紅碼呢, 紅碼去紅隧條路仲短啲㖭, 又有黃埔客, 當然仲有更近紅隧口嘅紅火, 如果擺紅火, 東鐵客唔駛點行, 火車站平台上車, 連紅隧口都可以唔停, 一站過海仲爽, 但紅火對附近居民冇咁方便, 要搭車上車站平台先轉到.

而家我只能夠講, 當年紅隧附近有位嘅總站, 而又做到針對要去數碼港或南區返工嘅乘客, 輔助到107, 擺住宅區得嚟又唔會受交通阻塞得太嚴重嘅地方, 海逸豪園無疑係最佳選擇, 其次可能要數到尖東或愛民, 當時何文田邨同山谷道邨重建緊, 愛民邨亦唔會係target, 變相客源基礎低, 無助吸客.

而且擺海逸豪園對當時的填海計劃來看, 或有策略上的安排, 路線延長到海逸豪園以東一啲都唔出奇, 到時就會近番啲107九龍灣總站, 可是維港唔能夠再填海, 一切只係空口講白話.

仲係執著於路線編號嘅話, 唔知你點睇265B同265S? 一條出旺角, 另一條去大埔.

冇咁誇張嘅307 307P又點睇? 一條大埔中心-中上環, 另一條係舊墟-港島東, 除左回程天后站之外, 港島段完全無疊位.
 樓主| ricky 發表於 2019-2-14 09:26 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-14 01:09
以前40P回程駿業里起載, 藍田站總站等夠鐘私出去, 307P回程擺炮台山站等夠鐘先私入天后站, 678回程擺銅鑼 ...

我針對107P總站問題,因為發現呢條線在紅隧口載客,都仲有空位,即係代表佢有能力再拉去更遠的地方,而家定線107P根本用唔盡載客量,即係嘥車。

前荃葵青區居民