hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班 ...
開啟左側

探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班次直通將軍澳綫往北角

ViviTse 發表於 2019-2-16 04:28 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2019-2-7 01:00
油塘將綫過海基本上越黎越容易上車
早繁三年前仲有機會要第3/4班先上到車
近一兩年基本上即班/第2班都無 ...

原因係康城班次打亂晒成個schedule,要講呢個原因就要講歷史,由2009之前講起......... 容許我順便借題發揮 (淨講繁時)
康城站開之前,係100%寶林班次果時:
寶林必定有位坐,坑口未必有,將軍澳站基本上實上到,調景嶺就一堆人轉,油塘站都通常1班之內會上到。

康城站啟用之後(692取消之前),係75%寶林班次果時:
迫係迫咗,但情況都係同康城站啟用前差唔多,係多咗人怨,但都係得個怨字,實際影響不大,係變相油塘吉車咁解。

692取消之後(改為2+1之前),仍然75%寶林班次:
明顯多咗將軍澳、坑口乘客上落,寶林繼續必定有位坐,坑口上完滿咗大半,將軍澳站未必上到,調景嶺站好多人落車,油塘站未必上到,都係靠吉車打救。
逐漸寶林班次之內坑口乘客佔最多,部分寶林乘客(esp.下繁)或改乘690。

改為2+1之後,減班至66.7%寶林班次:
明顯寶林、坑口月台乘客多咗好多,寶林班次過坑口之後基本上8~9成滿,變相將軍澳、油塘乘客要陪等康城車,已經逐漸由一開始「基本上上到寶林車」變成「基本上上到寶林車,唯有等康城車」。

692P取消後,(維持2+1),仍然維持於66.7%寶林班次:
692P取消後,將軍澳以及調景嶺一帶乘客唯有改乘地鐵,但每日數班ge 692P其實對地鐵客量影響整體不大;而去到呢個時期(2018下半年)對比一開始變化大係在於將南/康城人口ge增長。
康城人口有一定增長,昔日ge「吉車」已經變為「上咗一堆客ge車」。而同時將軍澳北區(寶林、坑口一帶)的巴士路線,亦因康城入伙而於繁忙時段服務康城,但額外加ge車源唔見得比抽調ge多,甚至係部分路線延長而無加任何資源,令將軍澳北區ge乘客更依賴地鐵服務,寶林班次過坑口之後基本上超過9成滿。甚至有時候唔知咩原因繁忙時段曾幾次出現「1+1,之後3+1 ge班次」,月台塞爆,而將軍澳乘客繼續呆等。油塘乘客可能易咗上車,因為塞爆月台ge位推前咗去北角&將軍澳。上繁係可以將軍澳站等到有康城車先上到、北角站有吉車都要3~4班先上到,無吉車就8班唔出奇。

未來展望:
康城/將南陸續入伙,康城班次未必再係油塘ge「吉車」,寶林班次塞爆,變相將將軍澳站乘客推落康城車。「3+1、2+1」始終都係玩比例,始終實際每小時開出ge班次都係無變,但人口keep住增長,而北角站越黎越塞,遲d油塘隨時還原翻去之前咁塞,但仲要塞多次北角。所以其實康城班次ge改動對於成條線其他車站,只不過係玩比例、打亂班次,將軍澳站能夠有「吉車救命」ge其中一個原因係寶林班次一減再減,令架車爆咗好多。

建議/解決方法:
線就得一條,人就越黎越多;就算玩班次「4+1、1+1」咩都好,都只不過任康城同寶林之爭,將軍澳線始終無加密過。最終只能夠希望將軍澳綫可以透過「提升訊號系統」真正加班。加密康城班次,變相削減寶林交通;但始終康城都要有足夠交通嘛,所以康城區發展方針係應該要更重視巴士/小巴(依家d巴士線同坑口差唔多咁差,簡直趕客落鐵),多過依賴地鐵,否則塞爆月台旨日可待。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2019-2-16 12:21 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-2-16 04:28
原因係康城班次打亂晒成個schedule,要講呢個原因就要講歷史,由2009之前講起......... 容許我順便借題發 ...

根本一開始就應該將觀塘線拉入康城
(當然, 呢個唔可能係現實, 因為港鐵要sell康城直接過海同時港鐵短視兼慳錢, 將寶林站改為單月台)
at least可以分開到康城/ 將軍澳搭港鐵出九龍東嘅客源
唔使下下迫上將軍澳線去調景嶺轉車

同時亦唔需要令到成條將軍澳線夾兩邊總站班次
(依家寶林站單月台, 搞到幾乎一定要等上一班車走先入到站清客
港島方向亦都因為班次不均, 搞到離開坑口站之後經常要等前一班康城車走先入到將軍澳站月台)
令到整體效益降低

但係可知嘅係, 觀塘線受限於已存在基建唔可能再拉長
唯有等東九龍線通車之後, 將寶林部份前往九龍中/ 西客源拉走
減低將軍澳站上車困難問題

再配合北港島線通車, 令前往灣仔北/ 中環(部份) 客源拉走
咁先可能北角轉車冇依家咁痛苦

ctb8107 發表於 2019-2-16 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2019-2-6 17:36
我而家朝早都係經東隧將線過海,一睇就知油塘/北角轉車唔掂,都係要用多點時間去調景嶺/鰂魚涌轉。由於將線 ...

好多人都會喺鰂魚涌轉港島綫西行,但觀塘綫搭多一個站去調景嶺轉將軍澳綫就唔會,因為一來一回冇左6-8min,一定會慢過油塘站乖乖地排隊轉車。
cky 發表於 2019-2-16 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層

個人意願,有觀塘線的車駛入北角係好事,同埋環顧世界好多鐵路(唔係單單日本),都有唔少行駛不同線路的列車例子,不過我唔讚同用觀塘線作為區間總站,因為咁對乘客帶來不便更大。
Toz 發表於 2019-2-17 21:59 | 顯示全部樓層
如果藍田站入東隧同將軍澳線係平面交匯,咁觀塘線早繁從藍田過海去鰂魚涌會干擾將軍澳線從鰂魚涌去油塘

即係最多只能做相反,鰂魚涌去藍田
當然,都可以話早繁無幾多人去將軍澳線返工,鰂魚涌直去藍田咪O岩晒,但應該點調車排班呢?

Kitkit1120 發表於 2019-2-17 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
如果繁忙時間 KTL 有特別車去北角既話,就算係一兩班,都會影響到 KTL 同 TKL 既班次。基本上而家 morning peak KTL 同 TKL 都去到最高班次咁濟,如果 KTL 有特別車去北角,咁個 d 特別車又點樣由北角番去 KTL,唔通架車係北角清完客就吉車去調景嶺或者藍田起載?咁樣一定會影響到兩線既最高班次,同時又會係 peak hour 為乘客帶來混亂
HV7025 發表於 2019-2-18 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-2-16 04:28
原因係康城班次打亂晒成個schedule,要講呢個原因就要講歷史,由2009之前講起......... 容許我順便借題發 ...

我覺得規劃上係低估咗將軍澳對港島返工人士嘅吸引力(反映喺將軍澳升幅應該冠絕全港嘅樓價上),諗住港島線可以載晒港島東、東九、將軍澳三批人,遲遲唔起北港島線,結果而家將線朝早咁嘅苦況

而時北角站嘅樽頸位,令搭地鐵過海嘅時間優勢大打折扣,部份觀塘區乘客已改搭619及其近年出現嘅特快分支
回想將線未通車之前,619客量平庸,中巴年代比606更早收車,假日停開
但而家成個619系做到咁大,地鐵樽頸實在幫咗城巴唔少

將軍澳返office hour嘅人口比例實在高得誇張,而人口繼續上升,非常同意將線自己係必須擴容,但都未解決到北角嘅樽頸
即使將線加到班,都只會愈來愈多人塞喺北角轉車站
所以最終解決方法,一定係要盡快有北港島線
Kitkit1120 發表於 2019-2-18 01:32 來自手機 | 顯示全部樓層
以現時短期內未有北港島線的情況,可以紓緩到 morning peak 北角既狀況既方法,可以參考下九巴個 d T 字頭既巴士線,同巴士公司研究下開 d T 字頭既線,由將軍澳直達港島北商業區既巴士線,可以用港鐵都會票搭呢 d 巴士線,唔知有無得諗下。(曲線復辦 692 / 692P,叫 T692)
Toz 發表於 2019-2-18 05:28 | 顯示全部樓層
Kitkit1120 發表於 2019-2-18 01:32
以現時短期內未有北港島線的情況,可以紓緩到 morning peak 北角既狀況既方法,可以參考下九巴個 d T 字頭 ...

將軍澳市中心果邊巴士競爭力係將藍通車前基本係零,除非可以行澳景路
做觀塘分流觀塘線既客先正路
比如話四順/安秀開多條 619 特別線跟 619X 入東隧,然後東廊直飛銅鑼灣
九龍呢邊盡早入東隧係好有著數,早五分鐘真係塞少十分鐘
619P vs 619X, 後者去到灣仔都贏硬

HV7025 發表於 2019-2-18 08:04 來自手機 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2019-2-18 01:32
以現時短期內未有北港島線的情況,可以紓緩到 morning peak 北角既狀況既方法,可以參考下九巴個 d T 字頭 ...

北角朝早咁塞人,但仍然係咁多將軍澳人搭,692/P一樣要執,就係因為喺北角塞多十幾分鐘人,仍然快過692/P唔少
但觀塘區就唔同,喺北角等呢十幾分鐘,地底已經唔快得過619等等好多
配合619X、603A等特別路線,提供比正線更直接嘅路線,由源頭兜截乘客,更能起分流作用
你建議早繁特別線可用都會票,其實都可認真考慮