hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班 ...
開啟左側

探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班次直通將軍澳綫往北角

Aeon802 發表於 2019-2-18 12:29 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-2-16 12:21
根本一開始就應該將觀塘線拉入康城
(當然, 呢個唔可能係現實, 因為港鐵要sell康城直接過海同時港鐵短視兼 ...

觀塘線拉入康城,全部班次入康城造成資源浪費
FF下東京Metro 有樂町線、副都心線模式,油塘-將軍澳四軌化,情況同池袋-小竹向原四軌一樣,小竹向原-和光市/西武有樂町線兩線共用,提供康城/寶林-北角/黃埔/何文田班次,先有效改善現況
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-2-6 16:09
加密堆填區車就輪到坑口上唔到車,根本無解決過問題。

唔知頭唔知路,麻煩唔好亂UP。

坑口+寶林站週邊人口夾埋唔夠廿萬,現有班次基本上係超額供應。
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-2-16 12:21
根本一開始就應該將觀塘線拉入康城
(當然, 呢個唔可能係現實, 因為港鐵要sell康城直接過海同時港鐵短視兼 ...

政府/港鐵喺規劃將軍澳新市鎮時已經計過數,將鐵係有能力負荷四十萬人口。

觀塘綫完全冇必要拉去康城站。

將軍澳得嗰四十萬人,完全唔需要兩條重鐵路綫咁大笨象,咁搞法盞齊齊運吉。
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:56 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-2-16 04:28
原因係康城班次打亂晒成個schedule,要講呢個原因就要講歷史,由2009之前講起......... 容許我順便借題發 ...

你住將軍澳,日日搭將鐵?

寶林+坑口站週邊人口夾埋唔夠廿萬,但港鐵四分鐘一班車。

上到九成滿?吹水要抹嘴。

kc_loo 發表於 2019-2-18 15:08 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:56
你住將軍澳,日日搭將鐵?

你有無試過番工時間係坑口上車?
你知唔知而家咩情況?
正常班次都難上, 你有無見過康城班次時間, 坑口月台咩環境?

Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:46
政府/港鐵喺規劃將軍澳新市鎮時已經計過數,將鐵係有能力負荷四十萬人口。

觀塘綫完全冇必要拉去康城站 ...

噉當初觀塘綫止於油塘都得啦,何必延長至調景嶺?
宜家就係難得有兩條獨立鐵路線接駁將軍澳市鎮,點解就唔可以各去一邊,而係要將軍澳綫獨食寶琳、坑口同愈來愈多人嘅康城嘅人流呢?
將軍澳綫唔止要負擔市內交通需求,也有西貢或科大客。
觀塘綫應延伸至康城,不過班次方面可以每隔一班先去康城,形成黃埔至康城同何文田至調景嶺兩種班次。
Toz 發表於 2019-2-18 15:31 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 15:21
噉當初觀塘綫止於油塘都得啦,何必延長至調景嶺?
宜家就係難得有兩條獨立鐵路線接駁將軍澳市鎮,點解就 ...

康城只做觀塘線,過海咪唔夠班次law

另觀塘線去康城又唔飛得將軍澳,成本同難度好高下,非繁又唔夠客
搞得掂時中九龍幹線,T2路,到將藍隧道都全通,還不如開多D 繁時巴士線分流
將軍澳十五分鐘到尖沙咀,(將藍 > T2 > 中九龍幹線 > 西九龍公路 > 柯士甸道 ) 地鐵有得鬥咩...
就算九龍灣轉返入啟隧,加士居道天橋擴闊後,漆咸道都唔塞車啦
中九龍幹線一樣可以去荃葵,比如話 290E 半個鐘唔洗將軍澳去到葵芳,地鐵都係要投降

Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-18 15:31
康城只做觀塘線,過海咪唔夠班次law

另觀塘線去康城又唔飛得將軍澳,成本同難度好高下,非繁又唔夠客

遲早寶琳升級成轉車站就應該起埋第二個地面月台,噉咪可以2分鐘一班囉。
我之前建議過觀塘線駁去康城嘅隧道走線,雖然無法於將軍澳設站(...LAT-YAT-TIK-LHP),但可以分擔將軍澳綫壓力。
Toz 發表於 2019-2-18 15:41 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 15:38
遲早寶琳升級成轉車站就應該起埋第二個地面月台,噉咪可以2分鐘一班囉。
我之前建議過觀塘線駁去康城嘅隧 ...

成本效益有幾高先?

同埋有排搞,將藍到中九龍幹線通車後先起得好
將軍澳得兩繁太多人,用巴士分流先靈活

搞地鐵,仲唔可以只搞將軍澳線,到時就到九龍灣投訴上唔到車

HV7025 發表於 2019-2-18 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:46

觀塘綫完全冇必要拉去康城站 ...

將軍澳人口係40萬無錯,但返港島工+office hour嘅人,比例應該係遠超其他地區
堅係可以每星期一至五朝早塞滿將軍澳線,唔通咁多版友夾埋一齊呃你?
MTR之前都有數據,將線過海段載客量超過100%
尖峰時間確實多人得緊要,而非繁就變咗另一個世界咁