hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班 ...
開啟左側

探討觀塘線 部分班次 可否面觀塘作為終點站, 而部分班次直通將軍澳綫往北角

HV7025 發表於 2019-2-18 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 13:46
政府/港鐵喺規劃將軍澳新市鎮時已經計過數,將鐵係有能力負荷四十萬人口。

觀塘綫完全冇必要拉去康城站 ...

將軍澳人口係40萬無錯,但返港島工+office hour嘅人,比例應該係遠超其他地區
堅係可以每星期一至五朝早塞滿將軍澳線,唔通咁多版友夾埋一齊呃你?
MTR之前都有數據,將線過海段載客量超過100%
尖峰時間確實多人得緊要,而非繁就變咗另一個世界咁
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-2-18 15:08
你有無試過番工時間係坑口上車?
你知唔知而家咩情況?
正常班次都難上, 你有無見過康城班次時間, 坑口月台 ...

翻查一下區議會分界資料,寶林/坑口站週邊+康翠人口夾埋有164800。

十六萬人少得可憐,但有人吹到可以上滿九成人,

咁西鐵/東鐵/馬鐵沿線百萬人口,咪爆哂大鑊?
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 15:21
噉當初觀塘綫止於油塘都得啦,何必延長至調景嶺?
宜家就係難得有兩條獨立鐵路線接駁將軍澳市鎮,點解就 ...

去埋調景嶺係為左方便轉綫,同埋顧及油塘站承受能力問題。

觀塘綫入康城,將鐵列車點返車廠?

現行方案已經平衡哂所有人利益,成本較低之餘亦方便區內穿梭。

寶坑+康翠+康城,人口夾埋得三十萬,冇可能養起兩條重鐵路綫。

再講,觀塘綫入康城,將軍澳站要起多個月台,唔通唔洗成本?
Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 20:29
去埋調景嶺係為左方便轉綫,同埋顧及油塘站承受能力問題。

觀塘綫入康城,將鐵列車點返車廠?

我前面已經講咗唔停將軍澳
kc_loo 發表於 2019-2-18 20:43 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 19:58
翻查一下區議會分界資料,寶林/坑口站週邊+康翠人口夾埋有164800。

十六萬人少得可憐,但有人吹到可以上 ...

http://census.centamap.com/%E9%A ... wp_plb&sort=asc

你自己加一加數, 佢寶林, 坑口仲唔知計埋康翠未

唔該你唔好只係做鍵盤戰士, 自己出去睇多D
我日日坑口8點幾MTR 返工, 你同我講呢個話題?
你估我受得小?

香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-2-18 20:37
我前面已經講咗唔停將軍澳

唔停將軍澳,區內穿梭會麻煩左。

現行樽頸位係過海段「油塘-鰂魚涌」,唔係將軍澳段,冇必要搞咁多無謂嘢。

公帑唔係畀你用黎咁敗。
3ASV174 發表於 2019-2-18 22:25 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2019-2-18 19:58

十六萬人少得可憐,但有人吹到可以上 ...

啲人廢 up 根本唔使認真,
講真 692 垃圾程度根本倒晒班客落將綫都唔覺,
將南是但多個屋苑入伙,倒入將綫嘅客已經係 692 幾倍。

692 取消前得 3000 客,
當佢一個方向 1500,繁忙時間 2 個鐘倒 1000 客落將綫,
平均除開即係坑口站同將軍澳站每班車每隻門都多唔到一個客。

如果將綫真係咁爆,應該要做嘅係改善遠離車站地區嘅巴士服務。
依家隧道成堆巴士塞到有位坐都無人想搭,
反而 15 17M 109M 71A 71B 213M 密密車人落去地鐵站轉鐵,根本就係資源錯配。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Toz 發表於 2019-2-19 00:37 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-2-18 18:54
將軍澳人口係40萬無錯,但返港島工+office hour嘅人,比例應該係遠超其他地區
堅係可以每星期一至五朝早 ...

將軍澳宜家係過於依賴鐵路交通,地鐵客比例遠比其他區多

但只郁將軍澳區內既將軍澳線/觀塘線,一樣解決唔到樽頸

成本高之餘,仲要搞埋其他線先解決到問題,還不如加快起路

兩繁問題用道路解決成本一般低好多

Kitkit1120 發表於 2019-2-19 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-2-18 18:54
堅係可以每星期一至五朝早 ...

一至五 morning peak TKL 去到北角真係班班爆晒人咁濟,但去到星期六朝早雖然 TKL 既班次同一至五差唔多都係 2 分鐘一班車,架車到北角個陣係唔太多人,直頭有時接唔到 KTL 油塘轉車客既話,係可以講緊成抽車得幾十人左右係北角落車
jpoon 發表於 2019-2-19 03:24 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2019-2-7 01:00
油塘將綫過海基本上越黎越容易上車
早繁三年前仲有機會要第3/4班先上到車
近一兩年基本上即班/第2班都無 ...

而家就係,但康城越起越多,呢兩年入伙嘅最少有LP6、晉海、Malibu,當康城發展晒,係咪真係仲咁易上到車呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/