hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士遇上塞車, app點顯示好?
開啟左側

巴士遇上塞車, app點顯示好?

Mueller 發表於 2019-2-6 13:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢篇文分兩部分, 第一部分關於九巴行車受阻背後ge嘢, 第二部分先係正題.

1.
先講下九巴app個行車受阻我所觀察到ge現象
我覺得行車受阻背後其實都有個ETA, 只係冇喺app顯示出嚟, 而個預計到站時間本身亦都暫時唔會再update, 直至行車回復正常

我就想分享下我點樣推測呢樣嘢, 以大年初一N116往慈雲山九巴班次為例子.
當晚睇九巴app, 發覺app話02:00, 02:15, 02:30有九巴班次由北角健威花園開出.
其實02:02至02:50係新巴時段, 都唔明點解九巴app會顯示上述呢三班車.
結果呢三班車過咗開車時間一陣就顯示行車受阻@健威花園, 過多一陣就一直顯示行車受阻@堅拿道東, 冇再轉返做ETA倒數分鐘.

跟住再詳細少少講下02:30嗰班,
到咗02:35咗右, 中央圖書館ETA 係4分鐘 (行車緩慢), 即係預計02:39到站.
到咗02:39, 中央圖書館ETA係 0分鐘 (行車緩慢), 即係同之前一樣估計巴士02:39到站.
到咗02:41, 中央圖書館ETA係 “行車受阻@健威花園”.
即係話系統要過咗10分鐘左右先察覺到架巴士原來冇行過.
過咗唔知幾耐app打後啲站變咗做 “行車受阻@堅拿道東”.
再過咗唔知幾耐, 呢個 ”行車受阻@堅拿道東” 字句就會按巴士站先後次序逐個逐個站消失, 即係海隧嗰句 “行車受阻@堅拿道東” 消失之後, 就輪到下一站山谷道嗰句 “行車受阻@堅拿道東” 消失, 如此類推.
熟悉九巴套ETA系統ge人都會知道, 當預計到站時間早過現在時間超過10分鐘 (即系統預計巴士在10分鐘之前到站), 系統先停止顯示嗰班車ETA, 所以以前app成日會keep住顯示 “快將到達” 成幾分鐘甚至10分鐘.
所以我推測 “行車受阻” 背後其實仍然有個ETA, 只不過乘客層面睇唔到.

不過當時堅拿道東似乎冇塞車, 同一時段新巴ETA都幾正常, 剩餘距離好正常咁遞減

2.
跟住入正題, 究竟塞車時, 應該好似九巴咁顯示行車受阻@XXX, 定係好似新城咁不斷延後ETA, 同時提供剩餘距餘?

有啲人覺得新城個ETA不斷延後個ETA係玩人. 如果可以喺無定向/突發性塞車情況下估到巴士會塞車耐的確會更加好. 有剩餘距離, 啲客見到個剩餘距離長時間冇變過, 自然要諗後路.
有人建議新城加個indicator話俾人知架巴士塞緊車, 都係可以咁做. 不過站喺巴士公司立場, 如果個客見到indicator話巴士塞緊車, 會唔會即刻轉呔? 或者過多一陣條路就會暢順返呢?

至於九巴, 只能夠話佢個行車受阻字句反應真係太慢, 就以上例子, 架車10分鐘冇行, app先會顯示行車受阻. 又或者條路暢順返, 都要一段時間個行車受阻字句先會消失.

至於顯示行車受阻應否同時顯示預計到站時間, 我覺得應該都會顯示最新估算ge ETA, 受阻情況或者就快結束, 顯示返最新估算ge ETA可以幫乘客有個預算.

喺外國某城市, 如果塞車嗰陣個ETA都會繼續顯示, 但唔會再update, 同時有個indicator喺隔離話俾人知架巴士塞緊車. 同時, 地圖上亦會顯示巴士實時位置.

rusf101001 發表於 2019-2-6 15:30 | 顯示全部樓層
有啲人覺得新城個ETA不斷延後個ETA係玩人
預計既姐,新城有埋距離已經差好多

九巴ETA有時bug左行車受阻@XX總站呢下真係玩野
明明架車正常行緊
936收皮935全日
Lawliet 發表於 2019-2-6 16:37 | 顯示全部樓層
跟新城好D
九記跟本唔知有無架車存在

早幾日下就3點零係創紀之城等80X入沙田
當時顯示3分鐘後有車(ETA 顯示該時段15分一班車)
結果3分鐘果班 ETA去到九龍灣站先彈 行車受阻成業街休憩公園
同時後車又顯示已由觀碼開出(非預定班次)
結果2架車行行下都出行車受阻駿業里
我係創紀之城直望根本唔見駿業里有車(果陣第3班車都已開 得番幾分鐘到)
最尾等左3/40零分鐘先有80X到
同時間一樣觀碼開既80又唔見點甩班
ETA 都有出80行車受阻  但又真係有車黎我先唔轉其他車入沙田

講真無車開唔改ETA都算 重要出行車受阻呃人都唔知想點
Ming0420 發表於 2019-2-6 20:56 | 顯示全部樓層

"不過站喺巴士公司立場, 如果個客見到indicator話巴士塞緊車, 會唔會即刻轉呔"

站喺顧客服務立場,本身顯示五分鐘最後等十五分鐘甚至半個鐘無車,長遠會改坐鐵。
焗人死等既時代已經唔合適。
JZ3968 發表於 2019-2-6 21:06 | 顯示全部樓層
九巴app用緊Google Map, 希望佢長遠可以多加利用, 顯示埋路況同埋巴士實時位置啦
Ming@5119 發表於 2019-2-6 22:28 | 顯示全部樓層
based on新城果隻再加埋行車緩慢/受阻嘅指示其實就會好理想
其實所謂行車緩慢/受阻,都只不過係睇返個餘下距離同時間去考慮架車過往幾分鐘旭左幾多
如果能夠喺個app反映埋就好清楚
 樓主| Mueller 發表於 2019-2-7 01:25 | 顯示全部樓層

Lawliet 發表於 2019-2-6 16:37
跟新城好D
九記跟本唔知有無架車存在

九巴真係要積極考慮喺app加個功能話俾人知班車有冇開.
同埋顯示部車個實時位置都好重要, 學師兄話齋, ETA去到九龍灣站先彈行車受阻成業街休憩公園, 反應真係太慢.

顯示部車個實時位置, 觀感會好好多.

觀塘好似收GPS收得特別差, 搭過九巴幾條路線行經觀塘道西行, 過咗定富街, 到咗牛頭角下邨, 個凱倫報站都依然顯示定富街.

另外, 我都同意其他師兄所講, 喺乘客角度, 就算有剩餘距離或者實時巴士位置, 最好都係加返個alert話俾人知巴士行得比平時慢/塞緊車.
JZ3968 發表於 2019-2-7 19:40 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2019-2-7 01:25
九巴真係要積極考慮喺app加個功能話俾人知班車有冇開.
同埋顯示部車個實時位置都好重要, 學師兄話齋, ETA ...

其實報站同ETA究竟係咪分開兩套野?
我都見過九巴有報站機停頓左唔識報下一站, 但我開ETA睇係有跟住部車黎update位置喎

cx734 發表於 2019-2-7 21:27 | 顯示全部樓層
新城顯示「即將到達」已經有行車受阻的意思
每日在長命斜等車的乘客
eternalflame 發表於 2019-2-7 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2019-2-6 21:06
九巴app用緊Google Map, 希望佢長遠可以多加利用, 顯示埋路況同埋巴士實時位置啦 ...

實時位置應該會以商業秘密為由唔會放出
新城個距離其實可以用行車路線反推返大約位置出黎
而且唔見得巴士公司會將個班車嘅車牌放埋出黎
等大家知道係唔係鬼車