hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十二月 → 2019 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 十二月 → 2019 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-8 21:48 | 顯示全部樓層

兩列9020系連結成2+2卡

前面呢列有志摩西班牙村廣告

少見既8000系3+3卡編組

京都站附近A字頭商場既超市喺新年做全國鐵道便當展,呢款既製造商喺八戸站,唔知佢點樣喺新年假期運便當黎京都?

買返去既晚餐就係福井站既蟹肉飯,之後我去福井既時候就買左佢既當地限定豪華版

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-8 21:57 | 顯示全部樓層

桜井線正月班次只有喺1月1~3號先有,第二日我就搭去天理轉車

先喺竹田站影地鐵烏丸線(10系)

最近官方出左幾款新車既設計方案,但後期既批次先換完車頭燈、方向幕同加左車內資訊屏,唔知交通局會點安排

近鐵3200系

佢成為近鐵首列換全彩LED方向幕既3220系

大和西大寺站閘內有近鐵既商場,同時亦有呢個展望台

阪神1000系

8600系

樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-8 22:09 | 顯示全部樓層
喺平端站轉天理線(1020系)

JR既天理站有好長既月台,附近亦有長既留置綫路軌,比昔日從全國駛黎既天理教臨時列車停。近鐵天理站既多月台港灣式配置就唔記得影

桜井線新年有加班車之餘,一般105系班次都變4卡

因為三輪站既大神神社地位好高(類似伊勢神宮、出雲大社),亦係日本最古老,正月三日三輪站仲特別開臨時閘口,好多人亦喺度上車搭去桜井轉近鐵

105系駕駛台

金橋站又落一批人去A字頭商場

去到終點高田站

樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-8 22:20 | 顯示全部樓層

和歌山線多數以呢度分開運行系統,變成王寺〜高田、高田〜和歌山

佢地好快就會比227系1000番台取代

103系擔當既正月臨時班次,車頭運行編號既31H就代表平成31年

可能今年既正月臨時班次係最後一次用103系行

另一邊係「臨」

PS8851@182 發表於 2019-2-9 16:12 | 顯示全部樓層
cyc_yin 發表於 2019-2-8 21:29
睇返咁多年黃金週同年末年始數字,其他JR起碼有一款排頭過佢(雖然佢係JR東海既第一位)

https://t ...

陰公, JR東海堆特急除左しなの同ひだ好睇少少, 其他都...
我12月坐過下午班伊那路返豊橋, 三卡373系加埋都唔知有冇10個人, 我卡指定席計埋我得3個人
都唔明東海做乜唔執左佢
另外舊年去紀伊半島玩, 坐過幾次南紀, 除左自由席有時會full外, 指定席都係拍烏蠅多
又難怪JR東海冇心做在來線(比起新幹線啦; 以在來線計我覺得佢比其他JR一d都唔失禮)
PS8851@182 發表於 2019-2-9 16:18 | 顯示全部樓層
其實和歌山線同櫻井線好多人坐咩, 新227系1000番台要用long seat...
另外, 既然係通勤型配置點解唔係叫323系1000番台/325系
明明227系0番台本身係近郊車
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-11 10:34 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2019-2-9 16:12
陰公, JR東海堆特急除左しなの同ひだ好睇少少, 其他都...
我12月坐過下午班伊那路返豊橋, 三卡373系加 ...

我覺得JR東海沿途觀光勝地係有既,中央本線同高山本線嗰啲村落同自然都幾吸引,問題係佢推廣手法,呢啲在來線觀光地喺官網只係季節限定咁宣傳,反而京都同奈良觀光先係主力(叫人搭新幹線同近鐵 ),要搞到喺佢旗下觀光網站Shupo慢慢搵,仲竟然飛起紀伊半島無介紹
http://shupo.jr-central.co.jp/

無心機去提高觀光需求既話特急客量都無得搞
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-11 10:40 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2019-2-9 16:18
其實和歌山線同櫻井線好多人坐咩, 新227系1000番台要用long seat...
另外, 既然係通勤型配置點解唔係叫323 ...

可能想跟返105系車內?雖然105系從103系改出黎既時候無大搞車內
正月臨時班次都多用221系行,睇到車廂好逼
 樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-11 22:26 | 顯示全部樓層
平成最後一年既正月

盡量影多啲103系既唔同地方

搭到去畝傍站

建築部份係以前昭和天皇去橿原神宮既時候修建

樓主| cyc_yin 發表於 2019-2-11 22:45 | 顯示全部樓層

原本想喺年末年始假期去福井,但因為當地大雪所以拖到月中先去,當日好好彩天晴無積雪

搭京都站頭班サンダーバード(Thunderbird)去,可以見到日出,通過おごと温泉(雄琴温泉)站既一瞬仲影到呢個好有「你的名字。」風格既相

琵琶湖與日出

比良山脈積雪

朝陽射入車廂

到福井,我搭既係後面增結既三卡683系2000番台

車尾一段係越美北線(九頭竜線)既缺角式月台,等多一陣就見到呢個結之故鄉塗裝既キハ120形