hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴提升行車安全的新措施
開啟左側

[報刊新聞] 九巴提升行車安全的新措施

CRH5 發表於 2019-2-8 17:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... ;PageSpeed=noscript

爲提升行車安全,九巴將於本年内實施以下新措施:
- 第三季起增設車長睡意測試系統,設有聲響和震動功能
- 優先在行駛長途路綫和龍運車隊上層加裝安全帶,預計 2019 年有 800 部巴士、2-3 年内有超過 1000 部巴士設有安全帶
- 5 月抵港的新巴士將設有電子穩定系統,系統會因應巴士傾側情況收油
- 全部巴士已加裝超速提示器,目前已進入最後調試階段
JZ3968 發表於 2019-2-8 22:18 | 顯示全部樓層
5 月抵港係咩型號?
kmb_680 發表於 2019-2-9 00:55 | 顯示全部樓層

網上好似揾唔到巴士安全帶嘅研究,最多係揾到美國校巴洗唔洗裝安全帶嘅爭議
巴士同私家車重量/大少/空間都唔同,撞車致命嘅地方都未必一樣,所以我個人對係咪應該好似私家車小巴咁全車強制扣安全帶有保留

以下純為個人見解:
1:突然加減速,車頭/同走廊尾/倒頭位扣安全帶可減底傷亡,而其他坐位扣就最好但如果好似L椅咁頭枕背面都係軟嘅都可以張傷亡減到合理程度
2:反車,所有乘客如冇扣安全帶都應該響車箱內衝撞,但都冇幾可反車
3:撞樹支/騎樓,扣安全帶會唔會令到原本可以行開/避開都走唔到?

(PS:以往香港巴士意外,唔計跌落樓梯果啲,撞車反車通常唔拋出車外都唔會死亡....但大埔果次又好似唔係,好似又未有報告講點解,香港政府都唔多似會公開...)
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2019-2-9 01:52 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb_680 發表於 2019-2-9 00:55
網上好似揾唔到巴士安全帶嘅研究,最多係揾到美國校巴洗唔洗裝安全帶嘅爭議
巴士同私家車重量/大少/空間都 ...

睇AVW78嘅殘骸,上層左邊4排凳都已經被掃平咗,相信係翻車前高速撞燈柱所致,可能此處已經為意外貢獻8條人命。並且有提到翻車時直接壓落巴士站,巴士站頂蓋及柱似乎都直接插入上層,呢處都好攞命。
並且我都認同安全帶可能在緊急情況下起反作用,束縛乘客令乘客無法避免傷害。比如E21A那單,如有類似情況再度發生,上層頭位嘅乘客如果冇扣安全帶反而可能有得及時改變身體姿勢甚至離開座位避免直接碰撞。
Neutroginger 發表於 2019-2-9 03:11 | 顯示全部樓層
係咪人人扣哂安全帶之後, 撞車就唔死人?
一日做12/14 小時, 車長又如何不釣魚?
裝個儀器提示一下真係可以解決問題?

睇怕呢個運豬署連乜野係巴士都未攪得清
kmb_680 發表於 2019-2-9 10:45 | 顯示全部樓層
臥龍-廣鐵肇段 發表於 2019-2-9 01:52
睇AVW78嘅殘骸,上層左邊4排凳都已經被掃平咗,相信係翻車前高速撞燈柱所致,可能此處已經為意外貢獻8條 ...

我都有睇到啲相,以往反車多數係反落平地,大埔果次可能係上層果幾4排撞落站蓋而掃平,得罪講句有冇安全帶都死...(冇扣都好難對抗反車道力去逃生;但如果有人係上層右排拋去左邊然後撞外物撞死,有安全帶可能保返條命)

至於上層頭排有啲矛盾,撞外物/拋出車外都最易,但前者唔扣好啲 後者扣好啲... 其實運輸處/巴士公司好應該揾學者去研究,而唔係出事後自己諗有咩可以做,因為都未必最有效

isay 發表於 2019-2-9 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2019-2-8 22:18
5 月抵港係咩型號?

E500掛,可能順便小改款?
B8L抵港好耐而且本身自帶ESP,所以應該唔係
S3BL470@98A 發表於 2019-2-9 12:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2019-2-9 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-9 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層