hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次? ...
開啟左側

[突發!] 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次?

wingho_cwh 發表於 2019-2-16 14:32 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-16 13:58
101X 下繁北行係以觀塘居民作主要服務對象,亦唔係全日線,當然係先考慮佢地需要

如果觀塘區好似你地西區 ...

條線由始至終嘅服務對象都係來往西環,條線係服務返工客,上繁北行下繁南行係服務西區去九龍灣觀塘返工,上繁南行下繁北行應該係要服務 101 沿線特快去西環返工,運吉自己痴孖根加個站喺中環騎劫條線都唔肯面對條線應有嘅定位,你又跟佢痴埋一份,然後就掉轉槍頭話條線係為觀塘而開,你咁為觀塘著想咪要求上繁南行加開中巴年代「觀市直達灣仔 101X」囉,觀塘開咗車之後一嘢飛過海掃晒 101 港島沿線啊,回程反轉行啊,明唔明啊??

提速跟 14X 行,直達觀塘喎,仲唔係為觀塘人著想?
仲有,觀塘一早已經騎劫咗下繁南行班次啦,101X 無咗紅隧南行個站仲要加停中環係點解? 咪就係因為觀塘人攬咗條線囉

「101 而家正線下繁每班車中上環坐到過左彩虹都未落車既都肯定唔止小貓三兩件咁少喇」
而家講緊觀塘區騎劫咗條線連下繁返西環都要飛隧道口埋佢哋個「中環站」啊,你到底睇唔睇得明人哋講乜??
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Toz 發表於 2019-2-16 14:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-16 13:58
101X 下繁北行係以觀塘居民作主要服務對象,亦唔係全日線,當然係先考慮佢地需要

如果觀塘區好似你地西區 ...

改道之後下繁走線必定會快過宜家先兜megabox再去官塘,宏照道下繁行得慢,啟祥道會比出觀塘道條天橋車龍頂一頂
就唔計塞車,計燈,由東九龍走廊開始計
新走線入馬頭涌道一支,跟住飛天橋,跟住一路去到牛頭角站先有下一支燈。佢唔經九龍城迴旋處,就算九龍城塞到傻,都頂佢唔死
舊走線常怡道轉宏照道一支,宏照道兩支,宏照道轉啟祥道一支,牛頭角道去到牛頭角站四支, 加埋八支燈
從山谷道計起,新路都只係多兩三個站,但少七支燈...

另外現時 101X 走線比起 14X 係牛頭角道不過係多停一個上邨,啟祥道>牛頭角道落橋根本做唔到淘大(13X / 213X 落橋法),同上橋係兩回事黎,唔通101X 可以跟埋 13X/213X 上埋振華道咩?

對淘大黎講,停到官塘道仲近

結果咪得返做唔到九龍灣寫字樓一樣。問題下繁有幾多人放工去megabox 果頭?要去都可以山谷道轉車wor

仲有一樣,兩巴點解唔可以唔同走線?拆線之嘛。619X一開始都只有城巴做啦。

至於話服務官塘居民...
唔好人為製造對立啦,就係因為下繁佢去官塘兜埋九龍灣行得慢,經得少地方先少人搭,中環我去搭 641 好過啦,班次好就好多
再唔係搭船過海轉 215X 實快過你,山上仲有 13X/213X
一係 W1 > W2, 一樣屈你機

老老實實特快去山谷道比我轉車好過

wingho_cwh 發表於 2019-2-16 14:41 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-2-15 11:56
當年嘅錯, 今日恨錯難返, 因為已經養左一班鰂魚涌 北角客, 改衰左與人無尤, 結果而家搞特快柴小-觀塘全日巴士, 有港鐵, 有小巴, 又有694做細半邊觀塘, 再踩隻腳入去, 好難搶番客返嚟

606 嘅問題反而無咁慘烈,因為你都識得講佢哋有西灣河甚至柴斜直接上落東廊嘅特快小巴搭,打 64468828 點都有車 serve 佢哋,但相反西環來往九龍東嘅特快小巴畀個守舊嘅小巴分會玩殘咗,得返朝早有車搭,其餘時段齊齊捱 101 / MTR 特慢旅程

諗拉埋落大口環, 甚至乎數碼港

上面回應咗,唔重覆了

堅尼地城前公民村地皮或會有房屋發展, 正常會出到客

宜家講緊下繁北行,所以 target group 嘅「西環客」係指「西環放工客」唔係「西環居民」,所以呢個考慮點可以慳返,留返日後要求上繁加班再諗

周邊區域本身需要有特快服務, 都要同主流地區share服務, 呢個問題真係要好好諗下

You get the point
重心思想就係點解要圍住 CBD 轉? CBD 係主流地區,佢哋要線係有條件就咁畀條線佢哋,唔使打隔離區主意。當週邊地區根本點算都算唔到「載空國際」頭上嘅時候,真係無理由走入去陪塞,將支線走去主線服務緊嘅地區上客陪塞,條支線嘅意義就失去咗,「塘水滾塘魚」嘅精粹係在於原先有快線改完得返慢線,所以先會得出「齊齊喺 101 呢個 pool 度滾客」嘅結論
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Toz 發表於 2019-2-16 14:52 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2019-2-16 14:32
條線由始至終嘅服務對象都係來往西環,條線係服務返工客,上繁北行下繁南行係服務西區去九龍灣觀塘返工, ...

走線點改都好,去九龍飛紅隧影響唔大
西環要駁東鐵,西隧 > 西鐵 > 東鐵點都快過去紅隧,搭的士都係咁話
轉其他巴士,西九龍/中九龍應該搭西隧線,東九龍就有山谷道,山谷道仲多車搭啦

飛一飛紅隧快五分鐘,如果行內線仲少支燈,好事黎

S3BL100 發表於 2019-2-16 17:52 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-2-16 14:32
條線由始至終嘅服務對象都係來往西環,條線係服務返工客,上繁北行下繁南行係服務西區去九龍灣觀塘返工, ...

請問你既 logic 係邊?

用你既 logic,我同樣可以話,

「條線由始至終嘅服務對象都係來往觀塘區,條線係服務返工客,上繁北行下繁南行係服務 101 沿線去九龍灣觀塘返工,上繁南行下繁北行係應該服務觀塘區特快去中西區返工」

所以你證明到D咩?你又再一次「西環特快」優於「觀塘特快」,但邊度有規矩話一定要咁?
況且「101 沿線」點定、邊個定?碌晒全條沿線定係只需要做頭段?
一定要其中一個方向碌晒「101 沿線」唔可以飛站?唔可以係兩個方向都飛起部分車站同路段?

不過咁,step 1 就將一個有問題既假設(in this case 101X 來回方向都事必要做西環特快)講到好似真理,
用一個似是而非既 assumption 去 derive 之後所有野,係部分社運人士辯論常用技巧,我睇得穿既

你咁為觀塘著想咪要求上繁南行加開中巴年代「觀市直達灣仔 101X」囉,觀塘開咗車之後一嘢飛過海掃晒 101 港島沿線啊,回程反轉行啊,明唔明啊??

提速跟 14X 行,直達觀塘喎,仲唔係為觀塘人著想?

又要我重覆幾多次,我口中「觀塘」係指「觀塘區」,包括埋牛頭角九龍灣,而唔係觀塘巿中心

不過又咁樣,你呢招玩稻草人,我同樣睇得穿。
套用你既邏輯,我同樣可以整個偽命題「101X 想快就索性堅城後西祥街上橋走人,連西營盤都唔做」,
但我至少唔會特登犯呢個謬誤

仲有,觀塘一早已經騎劫咗下繁南行班次啦,101X 無咗紅隧南行個站仲要加停中環係點解? 咪就係因為觀塘人攬咗條線囉

而家講緊觀塘區騎劫咗條線連下繁返西環都要飛隧道口埋佢哋個「中環站」啊,你到底睇唔睇得明人哋講乜??

OK,呢度我認我誤解左你上面寫緊既野,sorry

如果係講呢單,我同意 101X 下繁過港島根本唔應該飛紅隧口,
根本係應該按不同時段客流調整而唔係一刀切,況且南行下繁飛紅隧口提速效果遠不及北行

但據我所知觀塘區無要求過下繁都要咁改線,你屈觀塘區騎劫條線係過份左

如果係要同西環居民唔俾 101X 下繁載中上環客特快返觀塘區屋企,真係有可比性既係觀塘唔俾 101X 下繁兜九龍灣商貿區載西環居民返屋企,
但正如我上面指出,觀塘區無人要求咁做

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2019-2-16 18:02 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-16 14:34
改道之後下繁走線必定會快過宜家先兜megabox再去官塘,宏照道下繁行得慢,啟祥道會比出觀塘道條天橋車龍頂 ...
另外現時 101X 走線比起 14X 係牛頭角道不過係多停一個上邨,啟祥道>牛頭角道落橋根本做唔到淘大(13X / 213X 落橋法),同上橋係兩回事黎,唔通101X 可以跟埋 13X/213X 上埋振華道咩?

對淘大黎講,停到官塘道仲近

you get the point...

仲有一樣,兩巴點解唔可以唔同走線?拆線之嘛。619X一開始都只有城巴做啦。

聯營線特別班次,不明文規則幾乎都係兩邊同時加減

至於話服務官塘居民...
唔好人為製造對立啦,就係因為下繁佢去官塘兜埋九龍灣行得慢,經得少地方先少人搭,中環我去搭 641 好過啦,班次好就好多
再唔係搭船過海轉 215X 實快過你,山上仲有 13X/213X
一係 W1 > W2, 一樣屈你機

製造對立果個好似唔係我,係呢度見到個稻草人 argument 話想就就直頭應該飛埋九龍灣牛頭角,
一係就要碌晒土瓜灣九龍城,唔可以係兩者之間既,
同埋唔知邊度有規矩,應該優先做西環放工客而唔係放工返回觀塘區既居民

641 上面講左,做唔到九龍灣站周邊住宅,包括德福淘大。
而我認為呢舊客價值會比起「觀塘巿中心」更大

至於山谷道轉車,轉得車(又無 BBI 既)索性直落地底吧啦

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2019-2-16 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層

好多時討論到啟祥道去牛頭角道會停唔到淘大, 客倉就咁就冇左, 一係就停振華道, 但要樂華路線先做到.

其實條線係去觀塘, 兜一兜入牛頭角總站落客, 咩客都返晒嚟啦, 個站就喺馬路邊, 一入一出有燈位, 係一個正常總站格局, 唔好覺得會拖慢車程就無視佢先.

101X下繁西區(數碼港/堅城)開出照原線去到機隧, 改行宏天 啟麗 牛總 牛頭角道去裕民坊, 咁樣仲食到啟德北居民, 咁樣行快唔快得過機隧出宋皇臺道再飛橋係後話, 但起碼服務到幾個屋邨屋苑, 同齋停九龍灣站打後比較, 更加值得做.

到時西區去東九搭101X, 中區去東九搭641, 兩線喺港島做好分工, perfect!

Megabox嗰邊, 唔該諗清楚咩時段咩方向做緊咩客路先好再搵路線兜過去, 尤其是常怡道/宏照道交界, 一日塞到黑, 啟福道東行入宏光道再轉常悅道唔塞車又唔行, 偏偏好鍾意堆晒啲巴士落常怡道同啲私家車一齊塞, 唔知博乜!

回埋拉落大口環 數碼港成本增加嘅問題, 我唔知一個交通相當穩定嘅地區, 點樣增加到成本, 但我知啲巴士塞晒喺灣仔 中區, 行少少停多多, 日日唔同時間到總站, 跟住私牌, 或者被迫轉行其他線, 唔止成本高, 對車長 站長 乘客都係輸晒.

搵架車由堅城私去數碼港, 資訊道一開車轉右行天橋上沙灣 大口環 摩星嶺, 不經貝沙灣, 不如話我知成本增加左幾多?
Toz 發表於 2019-2-17 00:00 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-2-16 20:27
好多時討論到啟祥道去牛頭角道會停唔到淘大, 客倉就咁就冇左, 一係就停振華道, 但要樂華路線先做到.

其實 ...

入牛頭角總站要最少三分鐘
大家都停兩站,行啟隧然後啟祥道直出既時間優勢,都唔會超過三分鐘
入埋即係完全無時間優勢
咪就係去淘大可能快一兩分鐘,但如果唔入牛頭角道以九龍灣站落計,行觀塘道必定快返
但係下繁機電工程署 + 輔警 vs 彩虹 + 坪石 + 啟業,你話邊度多客?

去觀塘要快過九龍城出馬頭涌道上橋然後觀塘道直去,最少要跟 14X 咁行,就算係咁都未必快得過,因為牛頭角道多兩三支燈,只要比兩支截到就輸
啟福道天橋直出,去到油站先埋站,先有明顯優勢,當然連牛頭角都飛埋點會唔快呢...

太子道東 + 觀塘道,一向都唔慢,同埋宋皇臺道右轉馬頭涌道飛天橋去,係唔會受塞車影響

至於啟麗果邊,要做就另一條線啦

EX-TL 發表於 2019-2-17 01:55 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 00:00
入牛頭角總站要最少三分鐘
大家都停兩站,行啟隧然後啟祥道直出既時間優勢,都唔會超過三分鐘
入埋即係完 ...

咁趕做咩呀, 放工慢左三分鐘返屋企會俾老婆/老母鬧, 定係趕住去觀塘返night shift?
Toz 發表於 2019-2-17 01:58 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 01:55
咁趕做咩呀, 放工慢左三分鐘返屋企會俾老婆/老母鬧, 定係趕住去觀塘返night shift? ...

唔係計較果三幾分鐘,放工行太子道東+觀塘道,停埋彩虹啟業唔好過停九龍灣?