hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次? ...
開啟左側

[突發!] 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次?

EX-TL 發表於 2019-2-17 02:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-17 01:58
唔係計較果三幾分鐘,放工行太子道東+觀塘道,停埋彩虹啟業唔好過停九龍灣?
...

太子道 觀塘道嗰啲係本身搭101 111嘅客, 行九龍灣北(啟麗)係新客, 仲做埋啟德北客, 唔係你講嘅停輔警總部, 係深入宏光道 宏照道, 即係13X非繁走線.

仲有, 故意將宏天廣場寫成機電署, 啟業邨 麗晶花園寫成輔警, 擺明係fake啲路盲, 宏天廣場落車過左橋底過埋馬路就係德朗邨同埋沐安街(一堆私樓), 麗晶商場/8座落車過左橋底過埋馬路就係德朗同啟晴, 仲有麗晶花園22座樓.

其實由26X開始, 機隧鑽番上地面再飛橋已經夠搵笨, 本來佢做黃大仙區都算佢, 除左咁行已經冇得再快, 而家連觀塘都唔放過, 仲咁多人癡迷呢條咁嘅路.

你改左行太子道東, 又要經中環, 客唔多就有鬼啦, 但係唔好一味吹棒行條路好快, 行中環好多客, 各樣嘢平衡番好嗎?
Toz 發表於 2019-2-17 02:47 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-2-17 02:16
太子道 觀塘道嗰啲係本身搭101 111嘅客, 行九龍灣北(啟麗)係新客, 仲做埋啟德北客, 唔係你講嘅停輔警總部 ...

你只係睇地圖,唔係實地搭過,紙上談兵就算把啦
停輔警係必食一枝燈你又知唔知呀,我搭過成千次啦
機電工程署行入啟德?輔警行入啟麗?人地彩虹/坪石/啟業行入去仲近wor

唔係點解 13X 入唔入啟麗都要嘈餐死,你講到咁近個個去啟祥道搭咪得,睇下有啟麗有無人show 你,繁時尖沙咀走224X 邊個啟麗客同你上 13X?等三個字都死等
唔該搵第二條線做啦
真係做到啟德+啟麗,宜家要入新蒲崗行啟新道,遲下就等世運道通到協調道,唔係只會齊齊山谷道轉車

EX-TL 發表於 2019-2-17 02:53 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 02:47
你只係睇地圖,唔係實地搭過,紙上談兵就算把啦
停輔警係必食一枝燈你又知唔知呀,我搭過成千次啦
機電工 ...

越講越錯, 你早唞第二朝再嚟過啦!
Toz 發表於 2019-2-17 03:09 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 02:53
越講越錯, 你早唞第二朝再嚟過啦!

唔該你充實返D 內容先回人地

太子道東飛橋點慢法呀,26X 幾耐去到彩虹你有無搭過呀?
下繁 26X 去到彩虹時,13X 未過到輔警總部前面支燈架,前面成日都有啟祥道去觀塘道既車頂住
跟住跟13X上橋係順,牛頭角道又慢返呢,去到街市大把小巴落客,另一邊彩虹經觀塘道去九龍灣站又搭得幾耐?跟住牛頭角道 vs 觀塘道,自己諗下邊條路快law
仲話入牛頭角巴總 

EX-TL 發表於 2019-2-17 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 03:09
唔該你充實返D 內容先回人地

太子道東飛橋點慢法呀,26X 幾耐去到彩虹你有無搭過呀?

我建議行晒成條機隧之後停宏天 啟禮 商場 8座 啟業 運動場, 你就一味講部車開得有幾快, 你吹捧行外圍快, 但係彩虹邨巴士站唔塞車, 文娛中心唔會頂番啲車出太子道東? 四順係觀塘區, 幾大都係行晒成條機隧用振華道上最快, 仲走去塞彩虹邨好快?

你識講行太子道 觀塘道外線唔塞車, 你唔鍾意條線做啟麗, 行啟祥道外線都避得開偉業街龍尾, 咁咪一站由山谷道直插牛總囉, 真係慢得過機隧屈番上宋皇臺道等燈位轉出去飛橋?

不過我嘅建議係不經中區 灣仔, 經九龍灣北, 機隧一出轉左入宏天, 用運動場出番啟祥道停牛總, 一出機隧就落客, 做到嘅客唔止觀塘區, 觀塘區站位做埋九龍城區啟德北, 照顧到更多非鐵路地區, 擸埋彩虹站 九龍灣站行返去或轉5M 51M嘅客, 比起彩虹邨 坪石邨呢兩個鐵路上蓋, 已經有巴士覆蓋嘅屋邨更加應該做, 唔通好似你一味話唔飛太子道東就要跟14X行, 走左九龍灣南(死城), 飛左半個牛頭角咁就合理?
wingho_cwh 發表於 2019-2-17 19:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-16 17:52
用你既 logic,我同樣可以話,「條線由始至終嘅服務對象都係來往觀塘區,條線係服務返工客,上繁北行下繁南行係服務 101 沿線去九龍灣觀塘返工,上繁南行下繁北行係應該服務觀塘區特快去中西區返工」

唔得,你話我係 make 緊一個似是而非既 assumption 去 derive 之後所有野,問題係,呢個根本唔係 assumption,係 RDP 由 Day 1 開始對路線嘅定義
麻煩你細讀一下開線建議,自己放大睇清楚:
//現時第 101 號線由於受路面交通情況影響,在繁忙時段的行車時間可超過一個半小時。運輸署及巴士公司亦曾接獲增設往來西港島及東九龍的特快巴士服務建議。//
//此外,有關建議不但可減輕繁忙路段如德輔道中、金鐘道及軒尼詩道等的交通負荷,亦可改善路邊空氣質素,配合環保。//

再睇點解要開回程:
//由於現時隧巴第 101X 號線只提供由西區單向往九龍東的服務,運輸署及巴士公司亦有接獲地區組織提出開設隧巴第 101X 號線由九龍東回程往西區的巴士服務的訴求。//
//新增隧巴第 101X 號線往堅尼地城的特別班次,令在繁忙時段由觀塘、牛頭角,以至九龍灣一帶往港島西區以及紅隧口一帶之路程變得更快捷,估計車程分別可節省約 20 分鐘及 10 分鐘,令隧巴服務更切合乘客需要。//
//此外,藉著此建議,不但有助減輕多條繁忙路段如軒尼詩道、金鐘道及德輔道中等的交通負荷,亦可改善路邊空氣質素,兼顧環保。//

「西環特快」唔係優於「觀塘特快」,而係條線係服務港島西來往九龍東嘅特快服務。唔好意思,港島西從來都唔包中環。份嘢嘅用詞係港島西唔係中西區,即係說明咗條線作為一條兩味線,係由始至終都唔應該停中上環

咁點解九龍加經係合理過港島加經啊? 好簡單,九龍東一詞本身狹義上(根據18區區議會劃界嘅定義)至少包括黃大仙區及觀塘區,如果用一個廣義嘅 approach 甚至可以包括九龍城區,例子有啟德一帶喺大眾嘅觀感上係東九龍嘅一部份,但區議會劃界跟九龍城區。至於港島西就真係唔好意思喇,基本上都係圍繞西環,「西港島綫」一詞正是最佳例子,就算 exceed 咗西環都好,基本上都只會係指大口環或者普仁街東華醫院一帶嘅舊城區(參照「港島西醫院聯網」一詞)。講完對地區嘅定義,返返嚟講最重要嘅嘢都係:條線嘅其中一個 objective 係「減輕多條繁忙路段如軒尼詩道、金鐘道及德輔道中等的交通負荷

其實條線根本唔係真係「無客」,本來係可以唔需要同意加經任何地方,只係既然仲可以坐多半車人,先勉為其難諗下有無咩位係值得加經。你哋觀塘區 1415RDP 自己唔接受 641 同 621 做重組釋放資源(無人叫你照單全收,呢個世界唔係非黑即白),但又想要觀塘特快,就走嚟打劫主力係「來往港島西」嘅特快線,咁算係咩意思?

係部分社運人士辯論常用技巧,我睇得穿既

當個討論已經去到變咗「仇視社運人士」嘅 tone 嘅時候(更何況本人根本唔係乜嘢社運人士),我實在睇唔到點解要堅持討論落去
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Toz 發表於 2019-2-17 21:41 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 11:47
我建議行晒成條機隧之後停宏天 啟禮 商場 8座 啟業 運動場, 你就一味講部車開得有幾快, 你吹捧行外圍快,  ...

啟祥道外線去觀塘道呀,聰明人.巴士要停輔警總部可以避外線?結果咪比前面排住入觀塘道既車頂住law,頂一頂咪食多支燈law
衰起上黎甚至係比慢線車頂死係巴士灣出唔到

入啟麗更加係無得避,宏照道右轉啟祥道,只要前面多兩三架車想出觀塘道,真係恭喜晒
入得啟麗就實變慢車唔洗諗,唔係繁時洗鬼維持 13X/224X 一齊開咩,一條線做晒佢啦

至於頂得有幾密,你可以問下 51M /56 既司機同乘客,我搭過幾百次,而睇地圖好多野睇唔出

一個站都唔停?只要入牛頭角巴總,大家都唔好停站一樣係觀塘道去到九龍灣站/牛下快

EX-TL 發表於 2019-2-17 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 21:41
啟祥道外線去觀塘道呀,聰明人.巴士要停輔警總部可以避外線?結果咪比前面排住入觀塘道既車頂住law,頂一 ...

我諗我未嘔血之前, 你已經腦充血就快爆.

其實你係唔明人地講咩, 定係你表達問題呢, 我就係話你唔鍾意做啟麗, 咁咪唔好停站, 行啟祥道外線上橋去牛總囉, 行外線仲停乜鬼輔警呀?

我講緊經啟麗, 用處同你建議用宋皇臺出去飛橋停彩虹 坪石 啟業落車再行入去係咪一樣呀, 彩虹 坪石兩邨有101同111由中環 灣仔過去之外仲有鐵, 但啟麗要由彩虹站 九龍灣站轉車或者行入去, 咁條X線咪唔止由$9.8(101中區分段價) upgrade到$11.7, 而係由$0 upgrade到$11.7, 邊個方法賺得多左呢?!

以1個西區新客頂到6個中區轉舦客計, 20個西區客就頂到120個由101 111轉舦嘅中區客, 入啟麗慢左, 但吸到更多認為101X更有吸引力嘅西區-啟麗 淘大 牛頭角客由港鐵同小巴而來, 仲駛乜顧裕民坊客行啟麗vs彩虹慢左幾分鐘呀, 係都用101由西環起嘅行車時間去比啦!

都未計而家101搭到創紀之城 裕民坊嘅有幾多係俾$10.4/$9.8, 白啲講就係九龍上車俾$6.1佔大多數, 改行機隧 啟麗 牛頭角都嫌慢咪繼續用其他方法囉!

一架車得20個客, 仲有100個位俾人上車, 你唔抵得架車咁吉, 建議巴士公司港島向西延好, 九龍向東延也好, 都唔好走入中區搞慢條線, 更唔應該支持行條對黃大仙係快, 對觀塘係慢嘅路, 要做彩虹 坪石唔該搵111找數, 開111P回程定111X悉隨尊便, 111冇資源就唔會攞嚟做213M拉車線.

想中區-彩虹 坪石就搵101X嚟搞嘅心態, 除左為巴士公司日後改行晒成條機隧再搲高一蚊, 支持嘅人都係盲目跟從, 唔理重組一條線對日後再細執嘅難度.

不過呢位板友, 講來講去淨係識講九龍灣燈口位停幾多次, 搭過成千次, 話人淨係識睇地圖嘅, 再塞幾多錢入你袋, 對你嚟講都只係廢話.
leo_ku 發表於 2019-2-17 23:33 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 23:47 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 23:26
我諗我未嘔血之前, 你已經腦充血就快爆.

其實你係唔明人地講咩, 定係你表達問題呢, 我就係話你唔鍾意做 ...

大家都唔停站,啟隧入牛總一樣會慢過觀塘道去到九龍灣站,呢樣你一直都係度避
跟住街市小巴落車阻一阻你又唔理,阻一阻就唔順安德道前支燈你又知唔知
牛總去街市已經係必食一支燈,唔好彩就兩支,佐敦谷北道唔好彩多車出唔到第一支仲要等兩次
真係入親啟隧都叫快線呀?停燈停得多咪變假特快
東九龍走廊經啟隧啟祥道牛頭角道去到牛頭角站經過十支燈,或者你都可以話七組,入埋牛總十二支,或九組燈,其中一支必停,而經觀塘道只係兩支

係呀我就係講快慢,你飛晒所有站唔停都唔夠另一條路快,有乜好講O者
仲要入埋啟麗?咁做乜鬼觀塘,加BBI 比 13X/213X/14X/215X/219X 轉乘算把啦

嫌彩虹坪石搶線,咪唔好停law,一樣贏你
乜話唔可以唔停?咁輔警又可以唔停啦?

你其實係計較緊路線效率,定山頭主義呢?唔該你反省下啦