hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次? ...
開啟左側

[突發!] 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次?

S3BL100 發表於 2019-2-18 00:07 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2019-2-17 19:01
唔得,你話我係 make 緊一個似是而非既 assumption 去 derive 之後所有野,問題係,呢個根本唔係 assumpt ...

淨係搵對自己有利既 points 來講,份文件入面堆「九龍東」「觀塘、牛頭角、以至九龍灣」就唔見你 highlight

而且原來都係無咩新 points,好多野唔係你 loop 多幾次就會變成事實、錯變成岩;
亦唔好同我玩 semantics 拗土瓜灣係咪「九龍東」,至少官方文件同普通人唔認為係,
加經土瓜灣都已經唔合乎開線原意

點都好,總之觀塘區角度係視 101X 作一條觀塘特快,你唔信可以聽下 101X 建議開回程果年既 RPP 錄音。
如果西區要加經中環就要反對,觀塘要加經土瓜灣拖慢車程,佢地同樣無支持既理由

唔好又拎開線原意去撻我,地區人士只會睇佢地而家手頭上有D咩服務,
唔會因為加經土瓜灣晌你心目中都合乎開線原意,就影響到自己都要支持

下下都要講開線原意,RPP 大部份路線都唔駛改

4X 開線原意係咩?所以係咪唔應該改路中環直飛堅城,士美菲路上返薄扶林?
講到口乾既 6D/40,40 四十年前開線原意係咩?係咪就唔可以用來滿足觀塘、黃大仙特快來往荃葵既需求?
83X 89D 開線原意係咩?當日 83X 全日上水泉澳、89D 飛起廣源黃泥頭,係咪錯?

根本乘客需求係會變,下下用開線原意呢點玩原教旨主義係不切實際

至於你提到 621 同 641 重組,無論行紅隧定東隧,啟麗同麗港城是但一邊都會俾人搵笨,
而且觀塘巿中心無左特快服務,佢地點解要支持?當日 RPP 係完全無提過合併後釋放資源做觀塘巿中心真特快。

又唔講下「觀塘巿中心」係 641 開線原意,唔郁得?你咁算唔算係雙重標準?

又或者咁,101X 下繁載得半車客,又要入繁忙地區,
套用返當日 692 既情況,一樣有客架,客數都係差唔多,結果都係要取消收場。
根本繁忙時間做得呢個數字,係可以直接 cut。cut 完之後再開返條 101P 堅城到中環尾站直飛彩虹落觀塘,
咁咪唔駛提「開線原意」囉,你係咪心入面會舒服少少?

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2019-2-18 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 23:47
大家都唔停站,啟隧入牛總一樣會慢過觀塘道去到九龍灣站,呢樣你一直都係度避
跟住街市小巴落車阻一阻你又 ...

原來你討論係為左拗贏人? Sorry, 我係為做到一個好建議而討論, 大家著眼點差太遠, 完全冇可比性.

難怪你講嚟講去淨係識講經過幾多個燈位, 要停幾耐, 快過另一個方案幾多分鐘呢種咁狹隘嘅思維, 唔係睇晒成個西區 中區 灣仔-東九路線組合, 重組完之後係咩樣, 對乘客得益左幾多, 一味講九龍段快左...快左...快左幾分鐘, 你就認為好有用.

係呀, 你數到幾多燈位要停幾耐係好叻呀, 不過對於一條主線行成兩個鐘嘅市區過海線嚟講, 入牛總要用三分鐘都拎出嚟比較, 似乎你更應該拎西區直飛紅隧同經埋中區 灣仔所需時間去做比較, 幾時可以俾各位板友見識下你對呢點嘅比較?
Toz 發表於 2019-2-18 00:29 | 顯示全部樓層

牛總呢個站,我起碼經過幾千次,唔該唔好諗住入一入去無乜野
牛頭角道南行入牛總,再出返黎南行,最快就係尾燈過佐敦谷北道轉振華道,然後牛總落一落客出佐敦谷北道,果時佐敦谷北道行人過路線閃緊,好快可以轉返出牛頭角道,但跟住振華道前必定紅燈
咁就係必食一支
如果佐敦谷北道呢次綠燈出唔到(事實係好難一次出到),唔該等足一個cycle(而牛頭角道係主道...),然後一樣要食振華道支紅燈
跟住街市前支燈係順既,但有兩三架小巴上落客的話,就應該O岩O岩過唔到
然後上邨有站,最緊要少人落,唔係出觀塘道路口支燈又唔順,火都黎
跟住安善道支燈睇彩數,之後去牛頭角站三支燈係一組,同埋會順燈...只要喜鵲樓少人落,唔係就預比其中一支截住啦

下繁牛頭角道,你估真係好好行咩,唔好紙上談兵啦
咁好行踢 14X 入去做埋牛頭角上邨唔好

Toz 發表於 2019-2-18 00:31 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-18 00:21
原來你討論係為左拗贏人? Sorry, 我係為做到一個好建議而討論, 大家著眼點差太遠, 完全冇可比性.

難怪你 ...

巴士經過但唔停站既地方,乜有分別既咩?嘩真係高見
唔通風景唔同左都要考慮?

以後 102/110/118 呢D線究竟上堅拿道天橋U turn 打尖定去灣北打尖入紅隧咪要嘈餐飽 ?

Toz 發表於 2019-2-18 00:51 | 顯示全部樓層
要經埋啟麗去觀塘,得,唔好做特快線law
15A 都係經啟麗兜個大圈再去觀塘啦,慢之嘛
13X 非繁入去因為佢係食人地 224X全日,令224X變兩繁線,唔入去啟麗唔會放線,入埋去由無變有都係賺左。你試下叫佢兩繁入埋去睇下秀茂坪嘈唔嘈
同埋仲行乜鬼機隧,等世運道通到協調道,九龍城出行世運道協調道,必定更快

EX-TL 發表於 2019-2-18 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-18 00:31
巴士經過但唔停站既地方,乜有分別既咩?嘩真係高見
唔通風景唔同左都要考慮?

你對上一篇show off自己對牛頭角道東行燈位嘅「研究報告」, 唔係不斷話邊個邊個站停耐左就過唔到燈? 下一篇講番啟祥道好似失左憶咁, 其實大家睇緊乜?

我剛才回帶返上一頁, 你講緊啟祥道外線係出觀塘道, 又講到宏照道右轉啟祥道乜乜乜, 呢篇嘢我嘗試嗒真啲, 發現到原來我認識嘅啟祥道外線即係你講緊嘅慢線, 難怪停唔停輔警, 你都話會俾車龍頂住.

不過..., 好抱歉, 外線即係快線, 快線上橋係去牛頭角道, 落觀塘道嗰條叫慢線, 中線係去偉業街東行.
Toz 發表於 2019-2-18 01:05 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-18 00:57
你對上一篇show off自己對牛頭角道東行燈位嘅「研究報告」, 唔係不斷話邊個邊個站停耐左就過唔到燈? 下一 ...

先唔該路中心果條快線應唔應該叫外線

大家唔停站,觀塘道去到九龍灣站亦會快過啟隧啟祥道去牛總,全程就唔洗講,你慢慢係牛頭角道等燈啦

其實我都唔想show off, 亦唔係乜野show off, 定線總唔可以離地 + 紙上談兵,路都未行過就吹水, 唔係點解 13X 去秀茂坪唔入牛總兜個圈,要上到鬼死咁遠先停站?就係入一入牛總真係唔掂ma
今次建議改道港島果邊已經係 104,要將 101X 飛出啟隧,仲要保留個 X 字,你估運吉真係無野係手咩,一話全世界你睇地圖最勁呀?

EX-TL 發表於 2019-2-18 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-18 00:51
要經埋啟麗去觀塘,得,唔好做特快線law
15A 都係經啟麗兜個大圈再去觀塘啦,慢之嘛
13X 非繁入去因為佢係 ...

101X係快在中段, 去到啟祥道已經係觀塘區, 九龍灣去觀塘都要特快係咩玩法?

你講嗰啲13X 14X係去秀茂坪同油塘, 都要經振華道 曉光街同牛頭角 觀塘停站, 101X去觀塘, 如果連九龍灣 牛頭角都唔做, 我會反問你一句, 西區好多人要去觀塘返night shift? 咁趕咪自己俾多程車錢落觀塘囉!

最後, 世運道 協調道駁埋之後唔會起樓? 第時嗰道商廈幕牆幾咁宏偉, 你咪當睇唔到囉, 就好似成日有人話改11X行承啟道快過而家, 唔通啟德體育園係陰間設施, 我睇唔到, 我睇唔到?!
EX-TL 發表於 2019-2-18 01:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-18 01:05
先唔該路中心果條快線應唔應該叫外線

大家唔停站,觀塘道去到九龍灣站亦會快過啟隧啟祥道去牛總,全程就 ...

係呀, 28B都唔好特定班次入牛總, 23M停完安基苑轉出去算啦, 2A 28 13X 213X通通唔好入牛總, 又係停完安基苑就轉出去啦, 橫掂淘大商場仲有個站, 606A直程飛左佢算啦, 呵!

既然出入咁浪費時間, 動用公帑鏟平佢變路邊站又點話, 錢可以解決嘅就唔係問題啦! 你另一篇講608上東廊無所不用其極叫人整新路俾你打尖入東隧嘅方法, 板友真係望塵莫及.
Toz 發表於 2019-2-18 02:02 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-18 01:19
係呀, 28B都唔好特定班次入牛總, 23M停完安基苑轉出去算啦, 2A 28 13X 213X通通唔好入牛總, 又係停完安基 ...

619 咪唔入牛總,但以前119 係入,即係 119 改 619 飛起埋牛總,原因好明白啦。不過唔知 119 仲係度果時你出世未?

23M 根本就無山上人關心佢快唔快,樂華去觀塘係紅綠van 天下,去上邨花園大厦?屋邨去屋邨有幾多客?加上樂華仲有條樓梯去花園大厦同牛上中間條安善道,快過搭巴士

振華道落山只有一線,加站就塞死,唔停牛總只可以停安基苑對出,但 619停果時都已經阻阻地交通,咁多條線點停得晒?
振華道入牛總去淘大,同振華道直接轉牛頭角道去淘大比,停少一支燈tim,雖然都係慢左。咪咁唯然比 619 優先

回程上山,振華道有雙線有位停,寧願越停越遠都唔入,佐敦谷重建前停前幾十米架
有幾條線未拉上樂華前,總站就係牛總。咁點解又唔入埋先上山呢?

28B 入牛總一支燈都無多,只係會無咁順燈,佢唔入牛總又係唔知停邊度好
同埋原先全日入,反對後先三點後入,點解反對,你明的

2X 一開線係入牛總,跟住飛左,你諗下點解law
2X 就算唔入牛總,一樣都要佐敦谷北道出,只係少支燈

你咁講野,不過係顯示你有幾唔熟,有幾鐘意紙上談兵,算把啦